A. Maldeikienė įsiuto: paviešino A. Verygos ir A. Širinskienės atsiųstus dokumentus

„Galimybė pasinaudoti iš anksto PSD apmokėtu nemokamu sveikatos draudimu tampa nepasiekiamu gėriu“, – įsitikinusi Seimo narė Aušra Maldeikienė. Politikė Seime surengtoje spaudos konferencijoje papasakojo, kas nutiko, kai ji nutarė į medikus kreiptis ne privačiai, o gydytis valstybinėje gydymo įstaigoje – kaip daro didžioji dalis paprastų piliečių.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 5:24 PM, atnaujinta Dec 20, 2017, 11:20 AM

Nors pas šeimos gydytoją A.Maldeikienė pateko gana greitai, gauti nemokamą ortopedo konsultaciją pasirodė sunkiai įgyvendinama užduotis, dar labiau moterį nustebino tai, kad užsiregistravus svetainėje sergu.lt, jai buvo siūlomos tik mokamos paslaugos, o jų įkainiai net nebuvo viešai nurodyti. 

Po daugiau nei mėnesį trukusių bandymų užsiregistruoti pas specialistą A.Maldeikienė išgirdo ir kitą pasiūlymą: „Ateikite pirmadienį, ir viską sutvarkysime.“ Toks pasiūlymas, anot jos, liudija Lietuvos politikų turimas privilegijas šalies gydymo įstaigose ir įpročius iškilusias problemas spręsti būtent taip. 

A.Maldeikienė dėl šios situacijos kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir jai vadovaujantį ministrą Aurelijų Verygą, Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkę Agnę Širinskienę bei į Santaros klinikų vadovą prof. K.Strupą. Politikė pareikalavo ir sąrašo politikų, kurie per pastaruosius penkerius metus Santaros klinikų paslaugomis naudojosi be eilės.

Kaip ir buvo žadėjusi, politikė paviešino minėtų institucijų jai atsiųstus atsakymus. Dokumentus ji paskelbė savo tinklaraštyje.

Komitetas pirštu bedė į ministeriją

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A.Širinskienė raštu pateiktame atsakyme į A.Maldeikienės užduotus klausimus teigė, jog jie persiųsti Sveikatos apsaugos ministerijai. 

Minėtame rašte pateikiama nuoroda į LR sveikatos priežiūros įstaigų įstatymą ir pabrėžiama, kad „sveikatos priežiūros įstaigos pareiga yra pasiūlyti pacientui artimiausią objektyviai įmanomą sveikatos priežiūros paslaugos  suteikimo pacientui datą ir laiką ir registruoti visus pacientus jų kreipimosi į sveikatos priežiūros įstaigą momentu, neribojant registravimosi terminų.“

Seimo sveikatos reikalų komitetas taip pat nurodė A.Maldeikienei, kad informacija apie tai, kokie politikai yra Santaros klinikų pacientai, yra konfidenciali. Tą pat Seimo narei atskiru raštu pakartojo ir Santaros klinikų vadovybė. Atsiųstame atsakyme nurodoma, kad politikai nėra kuo nors išskirtinė pacientų kategorija ir sveikatos priežiūros paslaugas gauna tokia pat tvarka, kaip ir visi kiti.

Santaros klinikos kritiką atmeta

A.Maldeikienei atsiųstame dviejų puslapių Santaros klinikų atsakyme, kurį pasirašė klinikų vadovas K.Strupas, teigiama, kad tuo metu, kai Seimo narė norėjo užsiregistruoti į konsultaciją pas gydytoją PSDF lėšomis, „per tą laikotarpį buvo užregistruota nemažai pacientų“.

Tame pačiame rašte teigiama, kad Santaros klinikose ambulatorinių paslaugų, apmokėtų PSDF lėšomis, skaičius auga, o mokamų paslaugų mažėja. Pateikiama ir statistika, kurioje nurodoma, kad  2016 metais klinikos suteikė 692 929 ambulatorines paslaugas PSDF lėšomis, o už 10 986 paslaugas sumokėjo patys pacientai.

Ministro paaiškinimas – ilgiausias

Ilgiausią ir išsamiausią atsakymą raštu A.Maldeikienei pateikė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Trijų puslapių atsakyme teigiama, kad įstaigos privalo registruoti visus pacientus ir pasiūlyti anksčiausią paslaugos suteikimo datą.

Ministro rašte nurodoma, kad situacija dėl eilių gydymo įstaigose gerėtų, jei visur veiktų elektroninė pacientų registravimo sistema. Toliau rašte itin detaliai dėstoma, jog dėl to, kaip greitai pacientui reikalinga specialisto konsultacija, nusprendžia gydantysis gydytojas. 

A.Verygos rašto pabaigoje pabrėžiama, kad „ministerijai sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės gerinimas yra vienas iš prioritetinių sveikatos priežiūros politikos sričių“.

Per kelias savaites politikė surinko visą šūsnį įvairiausių raštų iš atsakingų institucijų, kurios viena per kitą tikino, kad visi pacientai registruojami ir sveikatos paslaugas gauna, tačiau, kaip teigė pati A.Maldeikienė, atrodo, kad kuriama tvarka turi mažai ką bendra su realia situacija.

Gerų žinių nesulaukė

„Nieko nepaaiškėjo. Paskutinį kreipimąsi parašiau praėjusią savaitę ir pareikalavau aiškių atsakymų. Aš klausiu jo (A.Verygos. – Red.), kaip man, eiliniam žmogui, atsistoti į eilę, o jis rašo, kad „pagal tokią taisyklę, priklauso tas...“ Mano klausimas – kaip gauti paslaugą, bet, pasirodo, A. Verygos protelis neneša... Jie iš mūsų visų tyčiojasi, čia patyčios... O ką paskui A.Veryga žurnalistams pasakojo? Jis pareiškė, kad paslaugą jau gavau ir viskas dėl to, kad aš noriu privilegijų“, – kalbėjo A.Maldeikienė.

Absurdu Seimo narė vadino ir tai, kad atsisakoma suteikti informaciją apie Santaros klinikų pacientus, kurie yra šios kadencijos Seimo nariai. „Juk neklausiu, kas kuo serga, klausiu, ar gali politikas gauti paslaugą be eilės“, – piktinosi A.Maldeikienė.

Seimo narė ir šiandien neturi paskirtos operacijos datos, o vienintelė „paguoda“ buvo pažadas iš gydymo įstaigos, kad jai, kai bus vietos, bus paskambinta. „Tai tęsiasi nuo balandžio mėnesio. Klausiau: kada galima sulaukti to skambučio? Man buvo atsakyta, kad kai bus laiko. Žinau, kad mano operacijai reikia daugiau nei valandos ir kai gydytojas turės laiko, mane priims... Bet juk aš irgi žmogus. Ką daryti sulaukus skambučio? Viską mesti ir bėgti į polikliniką? Taip ir darysiu“, – mintimis dalijosi pašnekovė ir negalėjo atsistebėti tuo, ką eiliniai piliečiai kasdien išgyvena bandydami patekti pas medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.