Seimo opozicija dėl V. Pranckiečio kreipėsi į etikos sargus

Seimo opozicinės frakcijos kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl galimai neteisėto Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio elgesio.

Seimo opozicinės frakcijos kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl galimai neteisėto Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio elgesio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimo opozicinės frakcijos kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl galimai neteisėto Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio elgesio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-12-19 15:55

Antradienį svarstant Medicinos praktikos įstatymo pakeitimus pirmu balsavimu dviejų balsų skirtumu pritarta Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių Ingridos Šimonytės ir Mykolo Majausko pataisai dėl rezidentų algų.

Seimo Pirmininkas, matydamas, kad ši pataisa neatitinka valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pozicijos, pradėjus svarstyti kitą pataisą ir viešai nenurodant, kaip to reikalauja Seimo statuto 121 straipsnio 1 dalis, paskelbė perbalsavimą dėl minėtos pataisos ir taip manipuliuojant procedūra buvo pakeista pirminė Seimo jau priimta pozicija“, – sako Seimo opozicinės frakcijos.

Jos prašo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos panaikinti antrąjį balsavimą dėl I. Šimonytės ir M. Majausko pataisos Medicinos praktikos įstatymo projektui, nes Seimas aiškiai ir pagal Statuto normas pareiškė savo valią pirmuoju balsavimu. Taip pat prašoma nustatyti, ar Seimo Pirmininkas, neargumentuotai paskelbdamas perbalsavimą dėl pataisos, nepažeidė Seimo statuto.

„Seimo Pirmininkas nepaaiškino, kokių kilo abejonių dėl ankstesnio balsavimo bei tiksliai nesuformuluodamas klausimo paskelbė perbalsavimą dėl minėtos pataisos, ir taip manipuliuojant procedūra buvo pakeista pirminė Seimo jau priimta pozicija. Tokiu būdu, mūsų nuomone, Seimo Pirmininkas pažeidė Seimo statuto 121 straipsnį, kuris numato, kokiais atvejais gali būti vykdomas perbalsavimas dėl svarstomo klausimo“, – rašoma kreipimesi.

Seimo opozicinių frakcijų seniūnai Gabrielius Landsbergis, Eugenijus Gentvilas, Juozas Olekas, Bronislovas Matelis ir Kęstutis Bartkevičius Seimo posėdžių salėje kviečia visų Seimo narių pasitarimą, kuriame siūlo aptarti prievolę Seimo posėdžiams pirmininkaujantiesiems laikytis politinio nesuinteresuotumo ir objektyvumo principų.

Siūloma aptarti ir Seimo Pirmininko prievolę būti viso Seimo Pirmininku, o ne vienu iš valdančiosios koalicijos lyderių. Taip pat siūloma aptarti konstitucinės Seimo daugumos pareigas gerbti Seimo opozicijos teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.