Sostinėje atsiras žaismingi, prireikus kitur pervežami vaikų darželiai

Sostinės savivaldybė pasirašė sutartis su modulinių darželių statytojais – kitąmet sostinėje bus pastatyti net 7 darželių priestatai prie jau veikiančių darželių, kurie duris atvers nuo kitų mokslo metų pradžios.

 S.Kuncevičiaus projektavimo įmonės vizualizacija.
 S.Kuncevičiaus projektavimo įmonės vizualizacija.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 8:18 AM, atnaujinta Dec 19, 2017, 10:02 AM

Viena įmonių, su kuriomis savivaldybė pasirašė sutartį, – „LitCon“. UAB „LitCon“ ir architekto Sigito Kuncevičiaus pateikti darželių priestatų projektiniai pasiūlymai iš kitų išsiskiria žaisminga, vaikui patrauklia aplinka. „LitCon“ direktorius Linas Piliponis sakė, kad moduliniai darželiai prireikus gali būti išmontuojami ir išvežami kitur.

„Tai neįprasta statyba, jie bus surenkami iš modulių. Tai yra visiškai kitoks daiktas. Moduliai bus gaminami gamykloje, pristatyti moduliai bus surenkami. Projektuojant šiuos modulius bus atsižvelgiama į tai, kad šie moduliai turėtų galimybę būti išrenkami ir perkeliami. Galbūt net ir įmanoma kažkur kitur jį pervežti po kelerių metų“, – sakė L.Piliponis.

Jis teigė, kad nors Lietuvoje tai dar nėra įprasta statyba, ji jau taikoma visoje Europoje. „Tai nėra visiškai nauja technologija. Tik Lietuvoje ji dar nauja ir nepaplitusi. Visur Europoje yra sėkmingai įrengiami biurai, ligoninės atsižvelgiant į tai, ko kam reikia. O pas mus tai dar visiškai nauja“, – sakė įmonės direktorius.

Jis taip pat sakė, kad statyba gerokai greitesnė. 5 jų statomi darželiai jau nuo kitų mokslo metų duris atvers maždaug 500 vaikų.

„Planuojama, kad atsiras 5 moduliniai darželiai Vilniuje. Tai bus „Gintarėlis”, „Pasaka“, „Gabijėlė“, „Atžalėlės“ ir „Medynėlis“. Jie duris atvers Didlaukio gatvėje, Žirmūnuose, Antakalnyje ir Gabijos gatvėje“, – sakė pašnekovas.

Žaismingi ir pritaikyti vaikams

Šio projekto autorius – architektas S.Kuncevičius. Jo teigimu, Lietuvoje jau yra keli moduliniai pastatai. Jis tikino, kad tai puikus būdas išspręsti vaikų skaičiaus bangavimo problemą miegamuosiuose rajonuose.

„Paprastai gyvenamuosiuose rajonuose yra toks bangavimas. Kai rajonas pastatomas, įsikelia jaunesni žmonės su vaikais. Proporcijos nėra visur vienodos. Kai jau vaikai paauga ir darželiuose reikalingų vietų skaičius sumažėja, galima tą darželį išmontuoti ir perkelti kitur“, – sakė architektas.

Jo teigimu, iš visų kitų būtent jų moduliniai darželiai išsiskirs tuo, kad jie puikiai pritaikyti vaikams ir pasižymi žaismingumu.

„Jau stovintys moduliniai pastatai vis dar primena neiškraustytas statybvietes. Jie savo įvaizdžiu labai artimi statybininkų buitinėms patalpoms. Projektuojant modulinį priestatą tikslas buvo atitrūkti nuo būtent tokio šių statinių įvaizdžio. Stengėmės, kad atsirastų elementų, kurie būtų artimesni vaiko suvokiamos aplinkos masteliui. Projektuojame žaismingus fasadus, dėliojame įvairių dydžių langelių kompoziciją. O tuose langeliuose vaikai galės atrasti sau tinkamą pabuvimo erdvę“, – teigė architektas. Jis pat pat pridūrė, jog kurdamas projektą stengėsi, kad visos erdvės būtų tinkamai panaudotos.

„Dažnai prie tų pastatų atsiranda evakuacijos laiptinės, kurios nenaudojamos žiemą, nes apledėja. O mūsų projekte visi papildomi įėjimai yra uždari. Ir atsiradus papildomų grupių tėvams nereikės vaikščioti po bendrąsias darželio erdves, nes kiekviena grupė turės atskirą įėjimą“, – pranašumus vardijo architektas.

Moduliniai pastatai statomi ir tokiose šalyse kaip Vokietija, Austrija. Pagrindinė šio projekto mintis – pastatus statyti ten, kur yra jų poreikis.

Per kadenciją sukurs beveik 3000 vietų vaikams

Pastačius modulinius darželius planuojama sutvarkyti ir darželių teritoriją – įrengti pavėsines, vaikų žaidimų aikšteles, takus.

Kiekvienam iš 7 modulinių darželių suplanuota po 6 grupes, kurias lankys apie 15–17 vaikų. 3 grupės bus skirtos vaikams iki 3 metų, kitos 3 grupės – vyresniems nei 3 metų vaikams. Konkursą laimėjusios bendrovės turės parengti modulinių darželių techninius projektus ir gauti statybą leidžiančius dokumentus. Skaičiuojama, kad paties modulinio darželio statyba truks nuo 2 iki 4 mėnesių.

Nuo šios kadencijos pradžios sostinės savivaldybė įkūrė 5 darželius, juose – maždaug 950 naujų vietų.

Per ateinančius metus bus pastatyti 7 moduliniai priestatai, o iki 2019 metų planuojama pastatyti 4 visiškai naujus savivaldybės darželius – Verkiuose, Pašilaičiuose ir du Pilaitėje, kuriuos galės lankyti dar apie 880 mažųjų vilniečių. Per šią kadenciją vien tik toks sprendimas leis sukurti apie 2700 vietų naujuose darželiuose. (LR)

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.