Antrarūšių produktų skandale – aštri kritika Sveikatos apsaugos ministerijai

Tyrimą dėl Lietuvą pasiekiančių kitokios sudėties ir kokybės maisto produktų vykdanti Seimo komisija trečiadienį paaiškinimų laukė iš ne vieno 17-osios Vyriausybės ministro. Į komisijos posėdį buvo kviesta teisingumo ministrė Milda Vainiutė, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas bei sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

 Komisija tęsia darbą dėl antrarūšių maisto produktų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Komisija tęsia darbą dėl antrarūšių maisto produktų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Almantas Kranauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Almantas Kranauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Guoda Burokienė. <br>T.Bauro nuotr.
Guoda Burokienė. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2017, 9:54 AM

Tiesa, atsakyti į komisijos klausimus nepanoro nė vienas iš ministrų. Į posėdį ministrai neatvyko, o M.Vainiutė delegavo teisingumo viceministrą Giedrių Rusecką.

Vertimai nebuvo tikslūs

Komisijos posėdyje dalyvavusi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus patarėja Ona Sužiedelytė sakė, kad iš viso buvo tirti 33 produktai. Nors ištyrus 10 nebuvo pastebėta jokių skirtumų, 23-uose buvo nustatyti tam tikri neatitikimai.

„Buvo įvertinta visų produktų ženklinimo informacija, atlikti laboratoriniai tyrimai“, – sakė O.Sužiedelytė. Anot jos, buvo nustatyta, kad ant kai kurių produktų skiriasi informacija nurodyta originalo ir lietuvių kalba. „Visgi vertimas turėtų būti tikslus“, – teigė ji.

Produktai, kurių ženklinime buvo nustatyti pažeidimai, buvo išimti iš rinkos, pakeistas jų ženklinimas ir jie vėl grąžinti į rinką. Be to, O.Sužiedelytė pastebėjo, kad tirti produktai toli gražu nėra būtino vartojimo, o jei pažvelgtume į mitybos piramidę, jų vieta būtų prie tų, kuriuos rekomenduotina vartoti mažiausiai.

Komisijos narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Antanas Matulas VMVT atstovės klausė, ar buvo nustatyti neatitikimai tarp realios produktų sudėties ir ant pakuotės nurodomo ženklinimo.

Tarnybos atstovė atsakė, kad kalbant apie šį konkretų tyrimą tokių neatitikimų nustatyta nebuvo, o maisto kontrolė yra vykdoma nuolat.

Prašo pinigų tyrimui

Kaip sakė laikinajai darbo grupei dėl tyrimo vadovavusi, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktoriaus pavaduotoja Neringa Baronienė, sakė, kad Europos komisijos yra prašoma skirti apie 195 tūkst. eurų, už kuriuos būtų atliekamas vartotojų elgsenos tyrimas.

„Mes norime padaryti elgsenos tyrimus, kaip vartotojai vertina dvigubą kokybę, ar mato skirtumus, ar tai iškreiptų jų elgesį, nes mūsų tikslas yra įvertinti, ar vartotojas rinktųsi šitą produktą, žinodamas apie šiuos skirtumus“, – sakė N.Baronienė.

Tyrimą atliktų specialūs centrai. Planuojama organizuoti ir informacijos keitimąsi su kitomis suinteresuotomis valstybėmis, kuriose rasta panaši problema. Gali būti, kad būtų rengiami ir papildomi tyrimai Lietuvoje.

„Tai būtų papildomas įrodymas formuojant nesąžiningos komercinės veiklos bylą. Tokie tyrimai iki šiol nebuvo atlikti“, – sakė N.Baronienė.

Sulaukė kritikos

Kritikos strėlės komisijos posėdyje buvo paleistos į Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas išvadas. Jos komisijos nariams pasirodė netikslios ir parengtos atmestinai. Padėties nepagerino ir posėdyje dalyvavęs ministerijos atstovas, Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Gavęs progą pasisakyti Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas pirmiausia puolė kritikuoti VMVT atliktą maisto produktų tyrimą. Jis teigė, kad atliktas tyrimas nėra mokslinis, todėl negalima juo remiantis daryti kažkokių esminių išvadų.

Jis tikino, kad atliktas tyrimas tėra pilotinis, o produktuose rasti skirtumai yra minimalūs. Ministerija nepastebėjo ir kad būtų klaidinami vartotojai. „Pavyzdžiui, pas mus gėrimo „Coca cola“ skardinėje yra 9 šaukšteliai cukraus, o pas graikus 12. Tai ką, dabar reikia sakyti, kad pas mus geriau?“ – retoriškai klausė A.Kranauskas.

Ministerijos atstovas pabrėžė, kad šie produktai nepriskiriami sveikai mitybai, tad jų vartoti apskritai nereikėtų. „Maistas turi būti šviežiai pagamintas, o ne kažkokie džiūvėsiai ar konservantai“, – tikino vyras.

Iš to, ką kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas, komisijos nariai suprato, kad jie siūlytų ne spręsti problemą, o uždrausti ir iš prekybos išimti visus tirtus maisto produktus. Tokie ministerijos atstovo žodžiai papiktino komisijos narius.

Pasibaisėjo atsakymais

Komisijai pirmininkaujanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Guoda Burokienė po posėdžio kalbėjo, kad tokia sveikatos apsaugos ministerijos pozicija itin nuliūdino.

„Jie iki šios dienos neturi nuomonės ir nieko nepadarė, kad apgintų savo pozicijas. Išvados yra labai atmestinai parengtos, nesutampa su VMVT atliktais tyrimais ir yra labai daug neatitikimų“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė G.Burokienė.

Pasak komisijos pirmininkės, liūdina ir tas faktas, kad Vartotojų teisių apsaugos tarnyba priklauso komitetui kartu su kitomis Europos Sąjungomis šalimis, kur yra gaunama visa naujausia informacija.

„Kodėl nebuvo prieita anksčiau prie šito tyrimo, atsakymo taip ir negavome. Gavome labai abstraktų atsakymą iš Sveikatos apsaugos ministerijos, kur pasakyta ne kaip išspręsti problemą, o kad nenaudoti tų produktų“, – kalbėjo komisijos pirmininkė.

Anot G.Burokienės, tam, kad Lietuvos rinkos nepasiektų tokie produktai, turi būti keliami kokybės standartai, nes Lietuvoje, šiai dienai, jie yra gerokai žemesni, nei, tarkime, Vokietijoje, kokybės standartai turi atitikti europinius.

„Niekaip negaliu atsigauti po Sveikatos apsaugos ministerijos atsakymų. Tie atsakymai išryškino labai aplaidų požiūrį į darbą. Jie tikrai važinėja į komisijos posėdžius, jie tikrai girdėjo, kokias problemas kėlė slovakai, čekai, estai ir nei vienoje ataskaitoje to nebuvo pažymėta“, – piktinosi Seimo narė. Be to, G.Burokienė sakė sulaukusi informacijos, kad imamasi tirti ir ne maisto produktus, tokius, kaip skalbimo milteliai, šampūnai ir t.t.

Numatoma, kad sausio 5-ąją vyksiančiame komisijos posėdyje dalyvaus ir eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis. Be to, bus gauti prekybos centrų paaiškinimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.