Neįgaliųjų diena – socialinių paslaugų specialistams

Gruodžio 3-iąją minint Tarptautinę neįgaliųjų dieną Techninės pagalbos neįgaliesiems centras (TPNC) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos surengė konferenciją, į kurią sukvietė klientus, socialinius partnerius, nevyriausybinių organizacijų atstovus. Be to, dalyvavo gydytojai, reabilitacijos ir švietimo įstaigų atstovai, kurių veikla susijusi su asmenų aprūpinimu techninės pagalbos priemonėmis.

 TPNC direktorė I.Ogurcova džiaugėsi, kad pirmą kartą pavyko suorganizuoti bendrą renginį neįgaliesiems.<br> J.Kalinsko nuotr.
 TPNC direktorė I.Ogurcova džiaugėsi, kad pirmą kartą pavyko suorganizuoti bendrą renginį neįgaliesiems.<br> J.Kalinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 21, 2017, 10:56 AM

„Neįgaliųjų gyvenimo kokybė labai priklauso ne nuo to, kokio naujumo yra techninė įranga. Daug svarbiau tikslus priemonių parinkimas ir priderinimas prie individualaus žmonių poreikio. Mūsų įstaiga ir užsiima pritaikymu ir aprūpinimu“, – sako TPNC direktorė Ilona Ogurcova.

Gruodžio pradžioje įstaiga minėjo ne tik Tarptautinę neįgaliųjų dieną, bet ir 25 metų jubiliejų. Įstaigos vadovė sako, kad vieni svarbiausių partnerių dirbant su neįgaliaisiais ir aprūpinant juos techninėmis priemonėmis yra socialinių paslaugų centrai, veikiantys šalies savivaldybėse.

„Į mūsų įstaigą turi būti nukreipiami tik tie žmonės, kuriems reikia sudėtingesnių techninių priemonių. Viena problemų, kad žmonės kreipdamiesi į savivaldybių paslaugų centrus tiksliai nežino, kokių paslaugų ir priemonių gali tikėtis. Todėl kitais metais ketiname aktyviau informuoti visuomenę bendradarbiaudami su atsakingais savivaldybių darbuotojais“, – teigia I.Ogurcova.

Vienas svarbiausių gruodžio 5 d. organizuotos konferencijos tikslų – paskatinti žmones siekti savarankiškumo ir gyvenimo kokybės, nepaisant negalios, amžiaus, fizinių, kultūrinių ar kitokių skirtumų.

Renginio metu veikė techninės pagalbos priemonių paroda, vyko praktinis mokomasis seminaras įvairių sričių specialistams. Programa buvo skirta besidomintiems techninės pagalbos priemonių taikymu, naujomis technologijomis.

Renginys buvo labai naudingas ne tik specialistams, bet ir asmenims, kurie savo aplinkoje susiduria su žmonėmis, turinčiais judėjimo, regos, klausos bei komunikacijos sutrikimų ir ieško būdų jiems padėti. Nevyriausybinis sektorius puikiai bendradarbiauja su TPNC skyriais visoje Lietuvoje“, – sako Lietuvos paraplegikų asociacijos prezidentas Juozas Bernatavičius.

Renginyje dalyvavę Norvegijos atstovai dalijosi patirtimi su Lietuvos kolegomis. Norvegija Lietuvai teikia finansinę paramą ir dalijasi metodine medžiaga, kuri pritaikoma mūsų šalyje.

Konferencijoje pristatytos ir techninės pagalbos priemonių apskaitos informacinės sistemos, Europos pagalbinių technologijų ir priemonių žiniatinklio, elektroninio techninės pagalbos priemonių katalogo galimybės ir nauda vartotojams. Lietuvoje didesnį ar mažesnį neįgalumą turi apie 250 tūkst. piliečių. Daliai šių žmonių reikia ne tik medikamentų, bet ir techninių pagalbos priemonių, kurios padėtų užtikrinti visavertį gyvenimą. Vienas svarbiausių gruodžio 5 d. organizuotos konferencijos tikslų – paskatinti žmones siekti savarankiškumo ir gyvenimo kokybės, nepaisant negalios, amžiaus, fizinių, kultūrinių ar kitokių skirtumų.(R)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.