Kultūros viceministras Gytis Andrulionis varo iš namų vėžiu sergančią moterį

„Prieš Kalėdas sėdėsite išplėštomis durimis ir pakeista spyna“, – grasindamas antstoliais kalbėjo kultūros viceministras Gytis Andrulionis ketvirtos stadijos vėžiu sergančiai Andželikai Traskovskaitei sėdėdamas jos virtuvėje.

Kultūros viceministras G.Andrulionis varo  A.Traskovskaitę su vaiku iš namų, nors teismas leido juose gyventi. <br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Kultūros viceministras G.Andrulionis varo A.Traskovskaitę su vaiku iš namų, nors teismas leido juose gyventi. <br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
„Prieš Kalėdas sėdėsite išplėštomis durimis ir pakeista spyna“, – grasindamas antstoliais kalbėjo kultūros viceministras Gytis Andrulionis.  
„Prieš Kalėdas sėdėsite išplėštomis durimis ir pakeista spyna“, – grasindamas antstoliais kalbėjo kultūros viceministras Gytis Andrulionis.  
„Prieš Kalėdas sėdėsite išplėštomis durimis ir pakeista spyna“, – grasindamas antstoliais kalbėjo kultūros viceministras Gytis Andrulionis.  
„Prieš Kalėdas sėdėsite išplėštomis durimis ir pakeista spyna“, – grasindamas antstoliais kalbėjo kultūros viceministras Gytis Andrulionis.  
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2017-12-25 12:35, atnaujinta 2017-12-26 00:24

Tai girdėjo ir „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Patriotai“ komanda, kuri buvo įsitaisiusi buto vonioje.

Prieš trejus metus pusvelčiui šį butą varžytynėse nusipirkęs su išlyga, kad jame dar dešimt metų gyvens 45 metų A.Traskovskaitė, kol jos sūnus taps pilnametis, 39 metų G.Andrulionis dabar jau nebenori laukti.

Išsiskyręs G.Andrulionis su buvusia sutuoktine susitarė, kad jųdviejų trys vaikai iki pilnametystės gyvens tame vieno kambario bute, kuriame jau gyvena A.Traskovskaitė su mažamečiu sūnumi.

Kaip Lazdijų, iš kurių viceministras yra kilęs, teismas patvirtino tokią keistą skyrybų sutartį, tebėra didelė paslaptis.

Bet viena yra akivaizdu – G.Andrulionis, įsiprašęs pas A.Traskovskaitę, spaudė atsisakyti jos sūnaus teisių turėti namus. Tam, kad juose galėtų įsikurti kultūros viceministro vaikai.

Buto neteko dėl vyro

Medikė A.Traskovskaitė vieno kambario butą sostinės miegamajame rajone įsigijo su sutuoktiniu, kuris po skyrybų nustojo mokėti bankui paskolą, todėl antstoliai surengė šio buto varžytynes.

Tačiau teismas priteisė A.Traskovskaitės sūnui teisę tuose namuose sulaukti pilnametystės.

„Prieš kelerius metus sulaukiau nepažįstamo vyro skambučio. Jis prisistatė Gyčiu Andrulioniu ir pareiškė nusipirkęs šį butą.

Kaip galima pirkti butą su jame gyvenančiais žmonėmis, nežinau“, – pasakojo A.Traskovskaitė apie savo pažinties su kultūros viceministru pradžią.

Iš to skambučio moteris sužinojo, kad 278 000 litų per patį nekilnojamojo turto kainų burbulą jai 2007 metais kainavęs butas G.Andrulioniui atiteko už maždaug 54 000 litų, nors jis pats tvirtina mokėjęs per 70 000 litų.

Dėl teismo sprendimo, suteikusio teisę A.Traskovskaitės sūnui šiame bute sulaukti pilnametystės, G.Andrulionis teisėtai įsikraustyti galėtų apie 2024 metus.

Spaudė atsisakyti teisių

Tačiau laukti viceministras nenorėjo ir, pasak Andželikos bei jos motinos Antaninos, pradėjo ją morališkai spausti atsisakyti savo teisės gyventi bute. Kalbėdamas jis vis pabrėždavo savo teisinę kompetenciją ir visuomeninį statusą.

G.Andrulionis yra ėjęs aukštas pareigas Valstybės kontrolėje, buvo Teisės instituto direktoriaus pavaduotojas, o į politines pareigas pirmą kartą pateko, kai Remigijus Šimašius pasikvietė jį į Teisingumo ministeriją dirbti viceministru.

Šiemet rugpjūtį jis tapo kultūros viceministru.

– Kada prasidėjo grasinimai? – žurnalistai paklausė Andželikos.

– Beveik iš karto. Jis pasiūlė tam tikrą sumą.

– Kad jūs atsisakytumėte savo vaiko teisės čia gyventi?

– Taip. Jis siūlė: aš pasirašau sutartį, o jis išmoka kompensaciją. Tada aš atlaisvinu tą butą ir jis čia daro, ką nori.

Pasak ponios Antaninos, bendraudamas su jomis G.Andrulionis vartojęs daug labai griežtų ir net žeminančių žodžių, net kaltinęs užgrobus jam priklausantį turtą.

Viceministras taip pat atakavo Andželiką ir trumposiomis žinutėmis į jos asmeninį telefoną bei elektroniniais laiškais.

Jis siūlė sunkiai sergančiai Andželikai padėti išsikraustyti į nešildomą sodo namelį, kurį moteriai dovanojo jos motina.

Pasak Andželikos (tai liudija ir G.Andrulionio laiškai), jai buvo siūloma kompensuoti sodo namelio apšiltinimo išlaidas, kurias viceministras nustatė pats. Siūloma suma svyravo nuo 900 iki 3500 eurų.

Puolė liga ir viceministras

Šių metų pavasarį Andželika pasijuto blogai. Kolegos jai iškart diagnozavo ketvirtos stadijos vėžį. Ištvėrusi chemoterapiją ir dvi operacijas dabar Andželika ruošiasi trečią kartą gultis ant operacinės stalo.

Maždaug tuo pat metu kultūros viceministras G.Andrulionis pranešė moteriai išsiskyręs su žmona ir gavęs teismo leidimą įkelti į Andželikos namus savo tris mažamečius vaikus.

Apie tai, kad vyko teismo procesas, kuriame ji buvo suinteresuota šalis, G.Andrulionis Andželikos neinformavo. Viceministras pranešė naujieną, kai teismo sprendimas jau įsigaliojęs, ir pradėjo aktyviai veikti.

Andželika buvo spaudžiama susitikti, sutikti su G.Andrulionio sąlygomis, duoti jam buto raktą, antraip jis ateisiąs su antstoliais, pjausiąs ir keisiąs spynas.

Suaktyvėjusios kultūros viceministro pastangos išvyti Andželiką ir jos sūnų iš namų sutapdavo su jai taikomos chemoterapijos seansais, operacijomis.

Į Andželikos parašymus, kad ji serga, gydosi, viceministras nereaguodavo.

Grasino atsivesti antstolius

Į „Patriotų“ laidą Andželika kreipėsi, kai gavo paskutinę ją labai sujaudinusią žinutę iš G.Andrulionio, – jis pareiškė, kad jei nesitiks paimti 3500 eurų ir išsikelti, jis ateisiąs su antstoliais.

Taip jau sutapo, kad spynas pjauti viceministras ruošėsi prieš pat Kalėdas.

„Patriotų“ filmavimo komanda į Andželikos namus atvyko kiek anksčiau. Laimei, pertvara tarp vonios ir virtuvės tokia plonytė, kad vonioje įsitaisę žurnalistai galėjo girdėti kiekvieną virtuvėje ištartą žodį.

Nenorėję iškart patikėti, jog tokias aukštas pareigas einantis žmogus gali grasinti pasinaudoti antstoliais, kad priverstų kitą asmenį atsisakyti savo teisių, žurnalistai pirmiausia norėjo, jog Andželika su kultūros viceministru pasikalbėtų akis į akį.

Viceministras vėlavo beveik valandą, o atėjęs užtruko vos kelias minutes ir paaiškino, kas bus, jei Andželika nepaims tų pasiūlytų 3500 eurų ir neišsikraustys žiemą į nešildomą sodo namelį: „Jeigu jūs nenorite, ateina mano žmona ir aš, kaip savininkas, ir oficialiai su antstoliais čia spynas keičiame.“

„Keičiate spynas? Ir tada kas? Aš neįeisiu į butą? Ar suprantate, kad neteisinėmis priemonėmis bandote tai įgyvendinti? Juk yra teismo sprendimas“, – kalbėjo Andželika.

„O tada jūs įrodykite, kad jums čia kas nors priklauso“, – dar sakė kultūros viceministras, buvęs teisingumo viceministras, buvęs Teisės instituto direktoriaus pavaduotojas, buvęs Valstybės kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojas.

Žurnalistai išgąsdino

Išgirdę grasinančius žodžius žurnalistai nusprendė nebelaukti ir pasirodė virtuvėje.

Tik pasirodžius „Patriotų“ laidos anonsui G.Andrulionis pareiškė, kad žurnalistų pasirodymas jį įbaugino, ant jo buvo rėkiama, jis buvo akinamas šviesomis ir patyrė kitokių nepatogumų.

Viceministras išnaudojo penkis popieriaus lapus įrodinėdamas, kad laida negali būti rodoma, kad viskas, kas vyksta tarp jo ir A.Traskovskaitės, yra jo asmeninis gyvenimas ir kad žurnalistai neteisėtai pateko į jo butą, kuriame jis, G.Andrulionis, yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą.

Pajuodintu šriftu viceministras parašė atvirą melą, kad įėjęs į butą „užrakinau buto duris į laiptinę“.

Iš tiesų duris atrakino ir užrakino ponia Andželika, o G.Andrulionio užmojis pjauti spynas ir buvo pagrįstas noru turėti raktą nuo A.Traskovskaitės ir jos mažamečio sūnaus namų.

Tačiau „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovai galėjo patys įsitikinti, kaip toliau vyko pokalbis.

Į „Patriotų“ skaisčiai raudoną mikrofoną paaiškinęs, kaip išsiskyrė su žmona ir taikiai pasidaliję turtą susitarė, kad vieno kambario bute, kuriame jau gyvena du žmonės, apsigyvens ir viceministro buvusioji su trimis vaikais, G.Andrulionis pareiškė atėjęs taikiai susitarti su A.Traskovskaite, kaip tą teismo sprendimą įgyvendinti.

A.Traskovskaitė: „Kaip jūs įsivaizduojate, kaip mes čia gyvensime viename kambaryje šešiese? Kur lovas statysime?“

G.Andrulionis: „Situacija sunkiai įgyvendinama, todėl mes ir tariamės.“

R.Janutienė: „O kodėl jūs teismo prašėte sudaryti tokią neįgyvendinamą situaciją?“

G.Andrulionis: „Teismas taip nusprendė.“

G.Andrulionis dar pareiškė nežinojęs apie sunkią ponios Andželikos sveikatos būklę, tačiau padėti jai niekuo negalįs.

Galiausiai po daugiau nei pusvalandį trukusių pasakojimų apie savo asmeninį gyvenimą, turtą, kurių čia neviešinsime, kultūros viceministras pareiškė daugiau pats šiuo reikalu nebeužsiimsiąs.

„Linkiu sveikatos“, – atsisveikindamas sumurmėjo G.Andrulionis, taip ir neatsakęs A.Traskovskaitei, kas „šiuo reikalu“ užsiims vietoj jo.

Moteriai nereikia užuojautos

G.Andrulionis yra vienas teisininkų, kurie patarinėja kultūros ministrei dėl Operos ir baleto teatro direktoriaus Gintauto Kėvišo atleidimo.

Išgirdęs žurnalistės R.Janutienės repliką apie viceministro teisinę kompetenciją, kad dabar jau „man aišku, kodėl su G.Kėvišo atleidimu viskas taip kreivai eina“, G.Andrulionis prieš laidą griebėsi šiaudo.

Jis pareiškė, kad jo amoralaus elgesio paviešinimas yra spaudimas jam kaip, valstybės tarnautojui.

A.Traskovskaitė, kuri papasakojo žurnalistams savo situaciją ir paprašė užtarimo, „Patriotams“ paaiškino, kad niekada nevengė savo kreditinių įsipareigojimų.

Kai buvęs vyras jai nežinant įkeitė bankui ir tą motinos dovanotą sodo namelį, į kurį ją mėgina išgyvendinti kultūros viceministras, iš invalido pašalpos gyvenanti moteris toliau moka paskolą, mat G.Andrulioniui varžytynėse butas buvo parduotas už keturis kartus mažesnę kainą.

Dar moteris pasidalijo ir savo tyliu džiaugsmu.

Nors liga buvo labai sunki – vėžys jau buvo išplitęs į kepenis – gydymas padėjo.

Beliko atgauti svorį – dabar moteris sveria vos 40 kilogramų – ir ištverti dar vieną operaciją.

„Man užuojautos nereikia. Man svarbu, kad jis manęs daugiau nebeliestų.

Ir kad nemanytų, kaip mano mama minėjo, kad mes esame nelabai protingos, o jis čia viską žino“, – atsisveikindama ištarė Andželika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.