Nepagražinta globėjų realybė: niuansai paaiškėja tik grįžus su vaiku į namus

Nors Lietuva garsiai deklaruoja siekį, kad šalyje greitai neliks vaikų namų, ir skatina tautiečius atverti savo namų duris ir širdis be biologinių tėvų meilės augantiems vaikams, vis dėlto galiojančių įstatymų taikymas turi spragų.

Globėjai stebisi, kaip taikomi įstatymai dėl globos išmokų.<br>V.Balkūno nuotr.
Globėjai stebisi, kaip taikomi įstatymai dėl globos išmokų.<br>V.Balkūno nuotr.
Globėjai stebisi, kaip taikomi įstatymai dėl globos išmokų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Globėjai stebisi, kaip taikomi įstatymai dėl globos išmokų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Globėjai stebisi, kaip taikomi įstatymai dėl globos išmokų.<br>D.Umbraso nuotr.
Globėjai stebisi, kaip taikomi įstatymai dėl globos išmokų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-12-27 08:21, atnaujinta 2017-12-27 13:36

Nors pabrėžiama, kad globėjai gali naudotis tokia pat valstybės pagalba, kaip ir savo atžalas auginantys tėvai, realybė rodo ką kita.

Šiuo metu galiojantys įstatymai nurodo, kad galima eiti vaiko priežiūros atostogų vieniems arba dvejiems metams. Jeigu einama vieniems metams, tėvams priklauso 100 proc. išmoka nuo jų darbo užmokesčio. Jei dvejiems – pirmaisiais metais vaiko išmoka siekia 70 proc. uždarbio, o antraisiais – 40 proc. 

Tačiau ne visuomet galima rinktis. Tuo įsitikino vienų metų mergaitę su vyru pradėjusi globoti Gintarė Jankauskienė. 

„Kadangi globos teisės įsigaliojo tik besibaigiant pirmiems mano globotinės metams, man buvo automatiškai skirta antrųjų metų 40 procentų išmoka nuo uždarbio.

Taigi valstybė neatsižvelgia į globos ypatumus, nes globėjai jokio pasirinkimo neturi. Šiuo atveju, nors būsiu vaiko priežiūros atostogose tik vienus metus, negaliu pretenduoti nei į 100 proc., nei į 70 proc. išmoką“, – apie situaciją kalbėjo pašnekovė.

Įstatymo taikymas tapo staigmena

Apie tai, kokia tvarka bus taikoma, moteris sužinojo tik tuomet, kai išėjo vaiko priežiūros atostogų.


„Iš pradžių tapau laikinąja globėja, vėliau nuolatine. Kai išėjau vaiko priežiūros atostogų, gavau žinutę iš „Sodros“ į asmeninę paskyrą „Sodros“ portale. Niekada apie tai nebuvo užsiminta nei per mokymus globėjams, nei savivaldybėje ar kur kitur. Apie tai nėra kalbama ir globėjai nėra informuojami“, – kalbėjo moteris.

„Nustebino tai, kad pildžiau tokią pat formą kaip ir visos mamos, bet sąlygos ne tokios pačios, lyg aš būčiau mokesčių nemokėjusi ir visą tą laiką nedirbusi“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad ruošdamasi dirbo ne tik pagrindiniame savo darbe, bet ir plušėjo prie papildomų projektų.

„Dirbau papildomus darbus, rašiau knygą, stengiausi, kad darbo užmokestis būtų kuo didesnis ir vaiko priežiūros išmoka taip pat didesnė, bet galiausiai sužinojau, kad mūsų atveju ji siekia vos 40 procentų“, – kalbėjo G.Jankauskienė.

Kai globa buvo įteisinta, iki mažosios Vytautės gimtadienio buvo likusios vos dvi savaitės. „Taip man ir apskaičiavo: už dvi savaites – 70 proc. išmoka, o kitais metais numatyta 40 proc. išmoka. Man net neleido rinktis, ar norėčiau metus būti vaiko priežiūros atostogose, ar dvejus“, – pasakojo moteris.

G.Jankauskienė teigė, kad  jai iš valstybės skiriami 152 eurai vaiko pinigų, dar 152 eurų tikslinę išmoką globėjui moka Vilniaus miesto savivaldybė.

Dalį išmokos prarado

„Skaitydama internete komentarus supratau, kad lietuviai mano taip: jei gauni vaiko globos pinigus, tai vaiko priežiūros pinigai jau nebepriklauso, bet tai juk visai kiti pinigai, juk dirbau, mokėjau mokesčius“, – įstatymų taikymu stebėjosi moteris. Globėja atviravo, kad dėl tokio galiojančių tvarkų taikymo ji prarado kur kas didesnę sumą nei gaunamos globos išmokos.

„Teko kalbėtis apie tai su kitais globėjais. Ypač tie, kurie globoja po kelis vaikus, ne kartą yra sakę, kad pradėję globoti vaikus pasijuto įkliuvę į savotiškus spąstus. Tą dieną, kai gavau iš „Sodros“ pažymą apie man paskirtą išmoką, aš supratau tų žmonių išsakytus žodžius“, – kalbėjo ji.

Globėja pasakojo, kad 60 eurų per mėnesį tenka išleisti logopedo konsultacijoms, o ateityje planuoja mergaitę papildomai vežioti į kineziterapijos seansus, nes vaiko, metus augusio kūdikių namuose, raumenys įsitempę ir dėl to jai sunku pradėti vaikščioti. „Žinau, kad daug šeimų, kurios augina vyresnius vaikus, kas mėnesį išleidžia beveik pusę gaunamų pinigų psichologui – tiek vaikams, tiek sau“, – apie vaikus globojančių šeimų problemas kalbėjo moteris.

Pasigailėjo pasirinkusi vienus metus

Vienų metų mažylį globojanti vilnietė Rasa Vasiliauskaitė-Dacevič pasakojo, kad sprendimą eiti vaiko priežiūros atostogų vos vieniems metams ji priėmusi dėl to, kad vaikas jai buvo patikėtas laikinajai globai. 

„Kadangi vaiko statusas buvo toks neapibrėžtas ir nebuvau tikra, kad jo paskui iš mūsų nepaims, nusprendžiau, kad bus finansiškai saugiau išeiti vieniems metams. Dabar suprantu, kad tuomet padariau klaidą. Šiemet sausio pradžioje turėčiau sugrįžti į darbą, bet jau dabar aišku, kad to gali neįvykti“, – kalbėjo pašnekovė.

Moteris patikino, kad valstybės parama globėjams nėra pakankama ir apie kai kuriuos dalykus iš viso nesusimąstoma.

„Kadangi mes kūdikį pasiėmėme iš Santaros klinikų ir jis nebuvo buvęs jokioje kitoje globos įstaigoje, mums buvo išmokėta išmoka, kokią gauna ir tėvai gimus vaikui.

Daugelis globėjų šios paramos negauna, nes vaiką pasiima iš globos įtaigos. Bet, įsivaizduokite, susitvarkę dokumentus kūdikį pasiėmėme tik su tais drabužėliais, kuriais jis buvo aprengtas, o visa kita reikėjo kuo skubiau įsigyti“, – kalbėjo ji.

Globėjų informuoti nesivargina

Labiau nei tai, kad mažyliai pas globėjus keliauja be jokio kraitelio, moterį šokiravo vaiko teisių specialistų pozicija.

„Kol vyko įvairių dokumentų tvarkymas, su mumis buvo bendraujama, bet nuo tos dienos, kad išvykome į namus, nebuvo jokio domėjimosi, kaip mums sekasi. Pati vaiko teisių specialistams pranešiau, kad jau esme namuose, ir pasiteiravau, ar jie norėtų apsilankyti“, – kalbėjo moteris ir pridūrė, kad toks požiūris labai liūdina.

R. Vasiliauskaitė-Dacevič buvo labai dėkinga Santaros klinikų medikams, kurie prieš šeimai pasiimant globoti  pirma laiko gimusį mažylį leido moteriai „mamos teisėmis“ būti ligoninėje su kūdikiu ir mokė, kaip juo rūpintis pačiai.

Tik baigiantis pirmiems vaiko metams moteris sužinojo, kad jai priklauso ir Vilniaus miesto savivaldybės skiriama 76 eurų išmoka.

„Apie tai sužinojau visai neseniai, galima sakyti, atsitiktinai, ir dėl to jau kreipiausi į savivaldybę, bet negaliu atsitokėti, kai institucijos atlaidžiai žiūri į visa tai, niekas nepasivargino pasakyti ar bent kokią atmintinę įteikti apie tai, kokios pagalbos iš valstybės gali tikėtis globėjai“, – svarstė moteris.

Išmoka siejama su vaiko amžiumi

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Saulius Jarmalis teigė, kad vaiko priežiūros išmoka yra tiesiogiai susieta su vaiko amžiumi. Vaiko priežiūros išmoka ilgiausiai gali būti mokama iki vaikui sukanka 2 metai, o išmokos dydis priklauso nuo to, ar asmuo pasirenka gauti vaiko priežiūros išmoką, kol vaikui sukaks 1 metai, arba kol vaikui sukaks 2 metai.

„Jeigu žmogus pasirenka gauti vaiko priežiūros išmoką, kol vaikui sueis 2 metai, šios išmokos dydis iki vaikui sueis vieni metai yra 70 procentų, o iki vaikui sueis 2 metai – 40 procentų išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme, kuris reglamentuoja išmokų trukmę ir dydį, vienodos sąlygos nustatytos tiek vaiko tėvams, tiek įtėviams ar globėjams. Ilgiausiai vaiko priežiūros išmoka gali būti mokama iki tos dienos, kol vaikui sukanka 2 metai“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.