Ką šimtmetį švęsianti Lietuva apie save papasakos JAV, Kinijai ir Rusijai

2018-tieji – Lietuvai ypatingi metai, o džiugias nuotaikas turėtų dar labiau kilstelti ir įvairių kultūrinių renginių gausa. Kol Lietuvoje vyksta karingos diskusijos apie tai, kas turėtų vainikuoti mūsų svarbią datą Lukiškių aikštės – Vytis ar mišką ir partizanų bunkerį primenantis memorialas, Lietuvos atstovybių užsienyje diplomatais suka galvas, kaip kuo geriau mūsų šalį pristatyti kitose pasaulio vietose.

 Lietuvos šimtmečio minėjimo renginiai vyks daugelyje Europos ir pasaulio valstybių.<br> lrytas.lt, AFP, Reuters nuotr.
 Lietuvos šimtmečio minėjimo renginiai vyks daugelyje Europos ir pasaulio valstybių.<br> lrytas.lt, AFP, Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2017, 7:35 AM, atnaujinta Dec 31, 2017, 10:44 AM

Nors ambasadų biudžetai kuklūs ir viliamasi sulaukti paramos ir bei savanoriškos ten gyvenančių lietuvių pagalbos, vis tik 2018-aiais mūsų šalį pasaulyje garsins visas būrys atlikėjų.

JAV Lietuvą pristatys M. Levickis

Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose Rolandas Krisčiūnas teigė, kad Lietuvos valstybingumo šimtmečio proga planuojamas šventinis priėmimas. „Šiemet planuojame kiek didesnį priėmimą, tad dairomės didesnių patalpų, nes pačioje ambasadoje galime priimti vos 200 svečių“, – kalbėjo ambasadorius. 

Anot jo, tikimasi, kad prie Lietuvos valstybingumo šimtmečio minėjimo proga JAV lankysis akordeonistas Martynas Levickis. „Norėtųsi, kad jis pristatytų lietuvišką kultūrą Vašingtone. Taip pat planuojame, kalbamės rėmėjais, kad šios mūsų valstybės šventės proga lietuvių menininkas Ray Bartkus sukurtų modernią šviesos instaliaciją. Jau teko matyti ir šios idėjos maketą. Jis primena lietuvišką pintinį sodą, tai būtų bandymas sieti modernią Lietuvą su folklorine Lietuva“, – sakė diplomatas.

Ambasadoriaus teigimu, ši instaliacija visus 2018-uosius metus būtų keliama iš vienos vietos į kitą. „Toks šviečiantis sodas keliautų po visą Ameriką. Apie tai jau kalbėta su garbės konsulais, kurių Lietuva turi daugiau nei dvidešimt. Prašėme konsulų pagalvoti apie galimas ekspozicijos vietas.“

Anot ambasadoriaus, tokia instaliacija patrauktų daugelio praeivių smalsumą, o priėję arčiau jie sužinotų, kad šiuo metu Lietuva švenčia valstybingumo šimtmetį. „Būtent tokiu būdu šimtai tūkstančių amerikiečių sužinotų, kad 2018-ieji Lietuvai yra labai ypatingi“, – kalbėjo ambasadorius

JAV planuojami ir vargonininko Virgilijaus Barkausko koncertai. Jie bus rengiami Vašingtono arkikatedroje ir Nacionalinėje Šventovėje (angl. National Shrine). Nacionalinėje galerijoje koncertuos Gabrielius Alekna ir Mettis kvartetas. 

Paklaustas, kokią žinią JAV norėtų siųsti apie Lietuvos valstybingumo šimtmetį, ambasadorius sakė: „Pati Amerika yra jauna šalis, nors modernioji Lietuva yra XX amžiaus darinys, bet mūsų šaknys siekia kur kas giliau. Man labai patinka, minėta sodų idėja, nes Lietuva yra moderni, bet savo šaknų neužmirštanti šalis. Esame inovatyvi, judanti į priekį ir galvojanti ateitį, bet neužmirštanti savo praeities valstybė. Būtent tai ir yra mūsų pagrindinė stiprybė 2018-aiais metais. 

Maskvoje koncertuos NICO

Lietuvos kultūros atašė Inga Vidugirytė naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad Vasario 16-osios proga bus rengiamas iškilmingas minėjimas, į kurį Lietuvos Respublikos Ambasada kvies aukščiausius diplomatinio korpuso Maskvoje atstovus, garsius mokslo ir kultūros veikėjus bei ištikimus Lietuvos draugus Rusijoje. 

Svečiams koncertuos jaunas eksperimentuojantis kolektyvas NICO (New Ideas Chamber Orchestra). Trijų Baltijos valstybių Šimtmečio ambasadorius, maestro Gidono Kremerio vadovaujamas orkestras „Cremerata Baltica“, šią svarbią sukaktį garsins Jekaterinburge ir Novosibirske. 

„Simbolinė žinia, kurią šie muzikiniai įvykiai turėtų pabrėžti, yra apie tai, kad Lietuva švenčia savo šimtmetį, turėdama stiprų jauną kūrybinį potencialą, leidžiantį tikėti jos ateitimi“, – teigė ji.
Greta muzikinės, numatyta ir nemaža kino programa. Šimtmečiui skiriamas kasmetinis kino festivalis „Lietuvos kino dienos“ Maskvoje, Lietuvos kino seansai Kaliningrade, Baltijos šalių kino festivalis Sankt Peterburge. Pastarąjį turėtų pradėti Kristijono Vildžiūno “Senekos diena”.
Lietuvos 100-mečiui bus dedikuojama ir kasmetinė tarptautinė konferencija, kurią jau dvidešimt septynerius metus organizuoja Rusijos Akademijos Slavistikos institutas ir Ambasada. 2018 m. konferencija bus skirta dviejų garsių Lietuvos draugų, jos kalbos ir kultūros gerbėjų, profesorių akademikų Viačeslavo Ivanovo ir Vladimiro Toporovo, atminimui.
 
Kinijoje – lietuviški filmai

Kultūros atašė Kinijoje Irena Skardžiuvienė informavo, kitais metais Kinijoje planuojami keli dideli renginiai. Vienas jų – Lietuvos kino savaitė Pekine: lietuviško autorinio ir dokumentinio kino peržiūros „arthouse“ kino teatruose, susitikimai su Kinijos kino prodiuseriais.

2017-aiais planuojama ir tapytojo Andriaus Zakarausko solo paroda Pekino 798 meno rajone.

Su Lietuvos muzikos kūrėjais kinai galės susipažinti muzikos grupių „Sheep Got Waxed“ ir „Colors of Bubbles“ gastrolių po Kiniją metu.

„Suplanuota ir daugiau didesnių ir mažesnių renginių, bet apie juos kol kas dar negaliu plačiau kalbėti, nes dauguma projektų dar laukia Lietuvos kultūros tarybos atsakymo dėl finansavimo“, – sakė I.Skardžiuvienė.

Vokietijoje skambės M.Gražinytės-Tylos muzika

Ambasada Vokietijoje valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti organizuos renginius politikos, kultūros, ryšių su lietuvių bendruomenėmis srityse. 

„Apie valstybės atkūrimo šimtmetį bus paminima ir investicijoms bei kitam ekonominiam bendradarbiavimui skirtuose renginiuose. Vokietijai teko ypatingas vaidmuo, atkuriant Lietuvos valstybę 1918 m. Vokiečių kariai tuomet padėjo atremti bolševikų puolimą. Vokietija pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Simboliška, kad 2018 m. Lietuvoje būtent Vokietija vadovauja NATO priešakinių pajėgų batalionui. Mūsų dvišaliams ryšiams teigiamą impulsą suteikė ir Vokietijoje prof. Liudo Mažylio šiemet atrastas Vasario 16-osios akto originalas. Tikimės, kad 2018 m. pradžioje jis atkeliaus eksponavimui į Lietuvą. Taigi, Vokietijoje  2018 m. valstybės atkūrimo šimtmečio tema natūraliai atsispindės ambasados veikloje“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Darius Semaška.
 
Anot jo, tai bus gera proga priminti apie istorinius Lietuvos ir Vokietijos ryšius ir šiandien kaip niekada intensyvų bendradarbiavimą politikos, ekonomikos, kultūros ir saugumo srityse. „Valstybės atkūrimo minėjimas yra proga kalbėti apie šiuolaikinę Lietuvą, jos sėkmės istoriją, mūsų tolesnio santykių gilinimo su Vokietija planus. Pavyzdžiui, siekiant, kad Vokietijos įmonės, tokios kaip Continental ir Hella,  toliau plėstų savo investicijas Lietuvoje ir kurtų darbo vietas, taip sudarytų sąlygas lietuviams grįžti į Lietuvą“, – sakė diplomatas.
 
Svarbiausias ambasados kartu su partneriais organizuojamas renginys bus Mirgos Gražinytės-Tylos koncertas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru Berlyno „Konzerthaus“ (Koncertų rūmuose) 2018 m. kovo 2 d. Po jo bus surengtas priėmimas Valstybės atkūrimo proga. Šis koncertas kartu taps ir Baltijos muzikos festivalio Berlyne uždarymu. Jis tapo įmanomu dėl reikšmingo Lietuvos Kultūros ministerijos indėlio.

Primins ir „vilko vaikus“

2017 m. sausį numatomas Lietuvos – Vokietijos diplomatiniams santykiams skirtos Vokietijos istorikų E.Seewald ir M.Dornfeldt knygos pristatymas bei su Vokietijos – Baltijos  valstybių parlamentine grupe derinama, kaip Lietuvos valstybės atkūrimo ir  kitų Baltijos valstybių šimtmetis galėtų būti paminėti naujai išrinktame Vokietijos Bundestage.

„Ambasada bendradarbiaus su Berlyno lietuvių bendruomene, rengiant Lietuvos dienas Berlyne 2018 m. Programa šiuo metu ruošiama. Tradiciškai ambasada prisidės ir prie Lietuvių bendruomenės organizuojamų renginių lietuvybės židinyje - Vasario 16-osios gimnazijoje Hiutenfelde“, – kalbėjo ambasadorius ir pridūrė, kad ambasada numato šimtmetį paminėti ir konkrečiomis, praktinę reikšmę turinčiomis akcijomis, skirtomis Lietuvos piliečiams. Ambasados konsulinis skyrius  įgyvendins kampaniją, skirtą populiarinti el. parašą Lietuvos piliečių Vokietijoje tarpe (jis yra ID kortelėse), skatinti juos naudotis Lietuvos elektroninių valdžios vartų teikiamomis galimybėmis ir taip išlaikyti ryšius su Lietuva. 
 
Valstybės atkūrimo proga minėjimus ar kitus reginius organizuos Lietuvos garbės konsulai Vokietijoje. Pavyzdžiui, Heseno federalinėje žemėje bus eksponuojama gintaro menui skirta paroda. 2018 m. Vokietijoje keliose vietose bus eksponuojama Lietuvoje parengta „vilko vaikų“ temai skirta paroda.

D.Semaškos žiniomis ambasadai planuojama skirti iki 10 tūkst. eurų projektinį finansavimą iš Užsienio reikalų ministerijos. „Dauguma renginių ir projektų galės įvykti tik dėl partnerių paramos, kurie prisidės nemokamomis savo darbu, patalpomis, lėšomis ar teiks viešinimo paslaugas“, – kalbėjo jis.

Norvegijos lietuviams – susitikimas su L.Mažyliu

Lietuvos ambasadoje Norvegijoje patarėjo pareigas einantis Valdas Steponavičius naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad  Lietuvos šimtmečiui skirti renginiai ambasadoje jau vyksta. „Neseniai atidarėme Norvegijos lietuvių fotoklubo parengtą parodą „Mano Lietuva“,   Osle lankysis ir su vietos lietuviais susitiks profesorius Liudas Mažylis, kuris papasakos apie savo istorinio atradimo aplinkybes, pasidalys įžvalgomis apie mūsų šalies raidą nuo Nepriklausomybės paskelbimo iki šių dienų.

Be abejo, pagrindinį Šimtmečiui skirtą renginį planuojame artėjant Vasario 16-ajai: Oslo koncertų rūmuose tuomet surengsime „Jazz Island“ koncertą. Jauni profesionalūs atlikėjai dainuos įvairaus žanro muziką, tačiau daugiausia dėmesio jų programoje sulauks džiazas – muzika, kuri tradiciškai siejama su laisve. Be to, pakviesdami šį kolektyvą į Norvegiją taip pat norėjome pristatyti šioje šalyje XXI amžiaus Lietuvą –  jauną, kūrybingą ir veržlią“, – teigė jis.

2018-taisiais metais kartu su kitų Baltijos šalių kolegomis ambasada planuoja bendrą mūsų valstybingumo šimtmečiui skirtą konferenciją, tiesa, kol kas jos detalės dar derinamos. Tikimasi, kad prie įvairių su šią visiems pasaulio lietuviams svarbia data susijusių renginių prisidės ir Norvegijos lietuvių bendruomenės.

„Numatome, kad bendras visų Šimtmečiui skirtų renginių biudžetas sudarys keletą tūkstančių eurų. Kadangi renginių ir biudžeto planavimo procesas dar nėra pasibaigęs, kol kas neturime galimybės nurodyti tikslesnės sumos“, – kalbėjo V.Steponavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: minima Vaiko diena