Finansinių aferų tyrėjai: „Aprenkite ir apaukite”

Garsiajam kriminalistui Antoniui Mikulskiui, pernai tapusiam FNTT vadovu, gali tekti neįprasta užduotis – ieškoti pinigų, kad kompensuotų savo pavaldinių patirtus nuostolius. Mat jie, negaudami uniformų, pareigas eina dėvėdami savo rūbus.

Skirtingai nei daugelis jo pavaldinių, FNTT vadovas A.Mikulskis gali mėgautis uniforma.
Skirtingai nei daugelis jo pavaldinių, FNTT vadovas A.Mikulskis gali mėgautis uniforma.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius, „Lietuvos rytas“

2018-01-03 07:53, atnaujinta 2018-01-03 09:47

Vyriausiasis administracinis teismas pripažino, kad 13 Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjų skundas, jog jie darbe vilkėdami savo rūbus patyrė nuostolių, yra pagrįstas.

Tikslų patirtos žalos dydį turėtų nustatyti pirmosios instancijos teismas, kuriam byla grąžinta nagrinėti iš naujo.

Kol kas 13 skundą padavusių pareigūnų prašo jiems priteisti maždaug po 2 tūkstančius eurų.

Tačiau jie neatmeta, kad vėliau prie jų prisidės ir dar daugiau kaip 100 uniformų negavusių ir savo rūbus vilkinčių tyrėjų.

Nei uniformų, nei pinigų

Pateikti teismui tokį skundą sumanė FNTT profesinių sąjungų vadovas Sigitas Kaleinykas, kuris dirba vyriausiuoju tyrėju FNTT Vilniaus apygardos valdyboje. Prie jo prisijungė dar 12 statutinių pareigūnų.

Tyrėjai tvirtino, kad jiems niekada nebuvo išduotos tarnybinės uniformos, todėl jie visą tarnybos laikotarpį buvo priversti dėvėti nuosavus drabužius ir avalynę.

Pareigūnai dar 2014 metais kreipėsi į tuomečius FNTT vadovus, kad jiems būtų skirtos pagal įstatymą priklausančios uniformos.

Tačiau buvo atsakyta, kad to padaryti nėra galimybės. Esą uniformoms įsigyti valstybė iš biudžeto lėšų neskyrė.

Po metų tyrėjai pareikalavo, kad FNTT vadovai bent išmokėtų kompensacijas – 30 procentų uniformų vertės.

Tačiau vėl buvo atsakyta, kad mokėti kompensacijas nėra teisinio pagrindo.

Po skundo – nuobauda

Sulaukę neigiamo savo vadovų atsakymo kompensacijų negavę tyrėjai kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, tačiau skundas buvo atmestas.

Teismo nuomone, nors visiems pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams uniformos niekada nebuvo išduotos, jie neįrodė, kad realiai patyrė žalą.

Be to, pareigūnai ir neprivalėjo darbe vilkėti specialios uniformos, ji nebuvo būtina.

Šis sprendimas buvo apskųstas Vyriausiajam administraciniam teismui.

Netrukus po to prieš skundo sumanytoją S.Kaleinyką buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Jis buvo apkaltintas, kad savanaudiškais tikslais piktnaudžiavo tarnybine padėtimi – dvi valandas naudojosi tarnybiniu automobiliu – nuvežė savo dukterį iš namų į polikliniką ir tarnybai padarė 1,88 euro žalos.

Remiantis tarnybiniu patikrinimu, tuometis FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius tyrėjui paskyrė tarnybinę nuobaudą – pastabą. Nors FNTT profsąjungos tuomet piktinosi, kad ši pastaba S.Kaleinykui paskirta už jo aktyvią veiklą profsąjungoje, nuobauda nebuvo panaikinta.

Aprašą sudarė ministras

Skundą dėl uniformų išnagrinėjęs Vyriausiasis administracinis teismas sumalė į miltus FNTT vadovams palankų pirmosios instancijos teismo sprendimą.

Be kitų teisės aktų, kasacinis teismas rėmėsi ir užpraeitais metais pasirašytu vidaus reikalų ministro įsakymu, kuriame buvo detaliai aprašytos ir FNTT pareigūnų uniformos bei skiriamieji ženklai.

Remiantis šiuo aprašu, FNTT tyrėjai turėjo gauti keturių rūšių uniformas – kasdieninę, specialiąją, išeiginę ir vakarinę.

Be to, 2015 metais tuometis FNTT vadovas K.Jucevičius savo vadovaujamos tarnybos Finansų skyriui buvo pavedęs atlikti tarnybinės uniformos viešuosius pirkimus.

Tačiau uniformos taip ir nebuvo nupirktos, nes nebuvo skirta lėšų. Jas įsigijo tik aukštesnio rango pareigūnai.

Vadovai nevykdė pareigos

Aukštesnysis teismas nusprendė, kad uniformų ir kompensacijų negavę tyrėjai patyrė nuostolių dėl FNTT vadovų neteisėto neveikimo – įstatyme numatytos pareigos nevykdymo.

„Aprūpinimas tarnybine uniforma ar atitinkamo dydžio kompensacijos vietoj jos išmokėjimas yra įstatymu numatyta garantija, kuri negali būti paneigiama lėšų trūkumu“, – teigiama teismo nutartyje.

Teismo nuomone, tai, kad uniformų ir kompensacijų negavę pareigūnai patyrė nuostolių, – akivaizdus faktas, kurio net nereikia plačiau įrodinėti: „Nuostolių rūšis yra pareiškėjų turėtos tiesioginės išlaidos, kurias jie patyrė įsigydami savo drabužius dėvėti darbe, nors įstatymų leidėjas, Vyriausybė, vidaus reikalų ministras savo teisės aktais, FNTT vadovybė savo veiksmais sukūrė pareiškėjams akivaizdų teisėtą lūkestį, kad uniformos bus suteikiamos.“

Vis dėlto teismas, byloje nesant duomenų apie tarnybinės uniformos vertę, nustatyti tinkamą padarytos žalos dydį pavedė Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Ieškinių gali padaugėti

„Nuo tada, kai susikūrė FNTT, mes nei uniformų, nei kompensacijų negavome. Teismas kaip ir pasisakė, kad mūsų lūkesčiai buvo teisėti. Dabar turėtų būti nustatytas žalos dydis“, – savo pasitenkinimo teismo nutartimi neslėpė bylos iniciatorius S.Kaleinykas.

Tyrėjas neatmetė, kad galutinai laimėjus bylą prie 13 pareiškėjų prisidės ir daugiau pareigūnų: „Iš viso tarnyboje yra daugiau kaip 100 statutinių pareigūnų, kurie negavo jiems priklausančių uniformų. Tad jeigu teismai jiems visiems nutars kompensuoti patirtą žalą, suma susidarys išties didelė.“

Spaudimo nejaučia

Pareigūnas, prisiminęs savo konfliktus su buvusia FNTT vadovybe, sakė, kad kol kas naujasis direktorius A.Mikulskis jokių pretenzijų ar spaudimo dėl vadinamosios uniformų bylos nedarė.

Paklaustas, iš kokių lėšų mokės kompensacijas, FNTT vadovas A.Mikulskis tvirtino, kad kol kas anksti apie tai kalbėti: „Teismas bylą grąžino pirmajai instancijai, tad palauksime galutinio sprendimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.