VTEK pradėjo tyrimą dėl Rasos Jakilaitienės elgesio

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl užsienio reikalų ministro atstovės spaudai Rasos Jakilaitienės elgesio. Bus aiškinamasi, ar politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautoja nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Rasa Jakilaitienė su Edmundu Jakilaičiu<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rasa Jakilaitienė su Edmundu Jakilaičiu<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2018, 2:46 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 5:54 PM

Tyrimas pradėtas Seimo narės Agnės Širinskienės pranešimo pagrindu. Jame teigta, kad R.Jakilaitienė savo privačių interesų deklaracijoje nenurodė juridinių asmenų, kurių veikloje dalyvauja jos sutuoktinis – UAB „Media 3“, UAB „TV Play“, UAB „TV Play Content Marketing“, VšĮ „Pilietinė medija“.

Taip pat esą tarnautoja nedeklaravo duomenų, jog sutuoktinio valdoma UAB „Media 3“ yra UAB „Kaltanėnų svirnas“ akcininkė. Papildomai VTEK vertins, ar R.Jakilaitienė laiku deklaravo sutuoktinio vykdomas individualias veiklas bei aplinkybę, jog yra visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ valdybos narė.

Komisija taip pat nusprendė:

– Pradėti tyrimą dėl Seimo nario padėjėjos-sekretorės A.Stasiūnienės elgesio

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Seimo nario Kęstučio Smirnovo padėjėjos-sekretorės Aurelės Stasiūnienės elgesio. Bus aiškinamasi, ar ji nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Tyrimą VTEK pradėjo remdamasi naujienų portale „15min.lt“ publikuotos informacijos pagrindu. Rašinyje teigta, kad A.Stasiūnienė nėra pateikusi privačių interesų deklaracijos.

– Pradėti tyrimą dėl Kultūros paveldo departamento tarnautojo A.Umbraso elgesio

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Kultūros paveldo departamento (KPD) Panevėžio skyriaus vedėjo Arūno Umbraso elgesio. Bus aiškinamasi, ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti ir nustatytais terminais deklaruoti privačius interesus.

Tyrimą VTEK pradėjo nepritarusi KPD atlikto tarnybinio patikrinimo išvadai. Bus vertinamos aplinkybės, kai A.Umbrasas, atstovaudamas KPD administracinėje byloje, susijusioje su Kuršių nerijos nacionaliniu parku bei Gintaro įlankos istoriniu draustiniu, teismo prašė į bylą trečiuoju suinteresuotu asmeniu įtraukti asociaciją ICOMOS Lietuvos nacionalinį komitetą. A.Umbrasas yra šios asociacijos narys. VTEK taip pat aiškinsis, ar tarnautojas laiku deklaravo šią narystę.

Kelia daug klausimų

Apie tai, kad R.Jakilaitienės veikla kelia klausimų, A.Širinskienė ne kartą pareiškė socialiniame tinkle.

„Prieš šventas Kalėdas žiniasklaidoje nuskambėjo vieši klausimai kai kuriems žiniasklaidos atstovams, susijusiems asmeniniais ir verslo ryšiais (Edmundui Jakilaičiui, Rasai Jakilaitienei, Laurynui Šeškui, Indrei Trakimaitei-Šeškuvienei, Jogailai Morkūnui). Iš tiesų pasidomėjus viešai prieinama informacija apie viešuosius pirkimus kyla daug klausimų“, – parlamentarė Agnė Širinskienė pateikia informaciją, kurioje pastebima, kad nuo 2013 metų J.Morkūno viešoji įstaiga dalyvauja ne viename Užsienio reikalų ministerijos viešųjų pirkimų konkurse.

„Taip jau sutapo, kad 2013 01 23 užsienio reikalų ministro patarėja visuomenės informavimo klausimais tampa Rasa Jakilaitienė, Edmundo Jakilaičio žmona. Tuo pat laikotarpiu Rasa Jakilaitienė dirbo Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai atstove spaudai Lietuvoje“, – situacijos aplinkybes nubrėžia Seimo narė.

„Akys krypsta ir į buvusią viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėjo Jogailos Morkūno verslo partnerę Indrę Trakimaitę-Šeškuvienę, kurios vyras Laurynas Šeškus yra Rasos Jakilaitienės vyro Edmundo Jakilaičio verslo partneris bent trijose UAB. Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė nuo 2015 metų dirbo Valstybiniame turizmo departamente prie Ūkio ministerijos, Vietinio turizmo poskyrio vadove.

2016 04 29 viešoji įstaiga „Pirmoji kava“, dalyvavusi viešosios įstaigos „Versli Lietuva“, kurios steigėja – Ūkio ministerija, skelbtame viešajame konkurse, pasirašė preliminarią sutartį 3 630 000 eurų sumai“, – rašė A.Širinskienė.

„Beje, Rasa Jakilaitienė privačių interesų deklaracijoje nė nenurodė savo vyro valdomų įmonių, taip pat ir vyro akcijų UAB „Media 3“, UAB „TV Play Content Marketing“ ir UAB „TV Play“. Deklaracijoje nenurodyti ir ryšiai, galintys sukelti interesų konfliktą, su buvusiu verslo partneriu Jogaila Morkūnu, viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėju, asmeniu, kuris jam nuosavybės teise priklausančias patalpas suteikia E.Jakilaičio įmonei kaip buveinę“, – rašė Seimo narė.

„Gaila, kad negaliu pateikti informacijos, ar prodiuserines paslaugas LRT teikia UAB „TV Play“ ir UAB „Media 3“, nes tai – Seimo nariams LRT pateiktos konfidencialios informacijos dalis, bet būtinai prašysiu, kad tą informaciją visuomenei pateiktų pati LRT“, – socialiniame tinkle „Facebook“ tikino A.Širinskienė. Taip pat ji priduria, kad visa išvardyta informacija kelia daug klausimų dėl valstybės tarnautojų ir su jais susijusių juridinių asmenų ryšių skaidrumo ir teisėtumo. „Tikiuosi, kad atitinkamos institucijos, į kurias planuoju kreiptis artimiausiu metu, ištirs šias ir kitas žinomas aplinkybes“, – socialiniame tinkle rašė parlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.