Moteriai išvykus gimdyti vaiko teisių specialistai išsivežė namuose paliktą 9-metį

„Kol žmona buvo išvykusi gimdyti, į mūsų namus atvyko vaiko teisių specialistai ir išsivežė trumpam namuose vieną paliktą 9-metį vaiką.

Būdama ligoninėje moteris sužinojo blogą naujieną.<br>AP nuotr.
Būdama ligoninėje moteris sužinojo blogą naujieną.<br>AP nuotr.
Būdama ligoninėje moteris sužinojo blogą naujieną.<br>V.Balkūno nuotr.
Būdama ligoninėje moteris sužinojo blogą naujieną.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2018, 6:44 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:33 PM

Įsivaizduokite, kokį išgąstį patyriau grįžęs namo ir kaip šią žinią priėmė vos prieš pusvalandį iš gimdyklos išvežta žmona.

Kreipėmės pagalbos, bet jaučiamės bejėgiai prieš vaiko teisių specialistus“,  – sausio 3-iosios vakarą nutikusią istoriją pasakojo Kelmės rajone gyvenantis Vaidotas Tamošaitis.

Rado tik atrakintas namų duris

„Su manimi ir žmona gyvena jos sūnus iš ankstesnės santuokos. Turėjau žmoną išvežti į Kauno klinikas dėl gresiančio pirmalaikio gimdymo. Per pietus grįžau namo, pasidomėjau, kaip laikosi vaikas, ir paklausiau, gal jis nori važiuoti su manimi į darbą, bet vaikas žaidė kompiuterinius žaidimus ir niekur važiuoti nenorėjo.

Sutarėme, kad vakare vyksime aplankyti brolio ir mamos, tuomet trumpam išvažiavau iš namų. Įsivaizduokite, kaip išsigandau, kai po kelių valandų grįžęs radau atrakintas namų duris, bet vaiko niekur nebuvo“, – pasakojo vyras.

V.Tamošaitis pasakojo, kad grįžęs puolė visur vaiko ieškoti, bandė jam skambinti, bet skambutis buvo atmestas. Apie tai, kad vaikas buvo paimtas iš namų, pora sužinojo iš telefonu žinią pranešusių vaiko teisių specialistų.

Nuvykti į poros namus tarnybų prašė biologinis vaiko tėvas, Alytuje gyvenantis Renaldas Gruška.

„Nesame asociali šeima, vaiku rūpinamasi, bet mūsų šeimą nuolat persekioja buvęs mano žmonos vyras. Nors prieš kurį laiką, kai sužinojo, kad privalės mokėti alimentus, jis aiškino, kad jei noriu, galiu berniuką įsivaikinti ir jam jo nereikia, turiu tai įrodančius pokalbių įrašus, dabar elgiasi priešingai“, – kalbėjo pašnekovas. 

Šiuo metu buvę sutuoktiniai teisme bando išspręsti tėvo bendravimo su vaiku klausimus, ankstesniu sprendimu vaiko globa yra paskirta jo mamai. V.Tamošaičio teigimu, niekas neprieštarauja, kad tėvas su vaiku bendrautų, tiesiog norėtų tai daryti civilizuotai.

„Mano žmona buvo labai išsigandusi, kai sužinojo, kad vaikas buvo paimtas. Berniukui greitai bus 10 metų, vaikas buvo saugioje aplinkoje, jis yra labai savarankiškas. Iš namų buvo paimtas vaikas ir jo kompiuteris, bet jokių vaiko daiktų ir drabužių neėmė“, – pasakojo V.Tamošaitis. Vyras bendravo telefonu su vaiko teisių skyriaus vedėja, bet ji nurodė, kad visi veiksmai turi būti derinami su budinčiu specialistu, o šis specialistas dar kartą jam liepė kreiptis į vedėją.

„Tai psichologinis smurtas prieš mūsų šeimą prisidengiant vaiko teisių specialistais“, – kalbėjo vyras. 

Vaiko teisių specialistė: „Tėvas buvo susirūpinęs“

Kelmės rajono savivaldybės vaiko teisių skyriaus vedėja Danguolė Teišerskienė teigė, kad situacija jai žinoma. „Gautas pranešimas iš vaiko tėvo, kad 9-metis paliktas vienas sodyboje miške. Vaikas tik prieš parą buvo grįžęs iš Alytaus, kur svečiavosi pas tėvą. Šiuo metu, švelniai tariant, vyksta karas tarp tėvų. Vaikas norėjo gyventi su tėčiu, bet šeima susitarė, kad berniukas Kelmės rajone lankys mokyklą“, – kalbėjo ji.

D.Teišerskienė teigė, kad tai ne pirmas kartas, kai berniukas paliekamas be suaugusiųjų priežiūros. „Kadangi tėvas buvo susirūpinęs, vykome į vietą“, – pasakojo pašnekovė. Moteris prasitarė, kad abu vyrai – tiek vaiko tėvas, tiek V. Tamošaitis – su ja bendraudami nesirinko žodžių, grasino skųstis žiniasklaidai.

„Nuvykę specialistai vaiką rado vieną. Berniukas pareiškė, kad nori vykti pas tėvą. Yra raštiškai išreikšta vaiko nuomonė. Mūsų skyriuje vaikas išbuvo iki 19 valandos vakaro, laukėme atvykstant ir V.Tamošaičio, ir tėvo“, – kalbėjo ji. Anot pašnekovės, V.Tamošaitis nelaukė, kol atvyks vaiko tėvas, nors jam buvo siūloma apie situaciją kalbėtis vietoje.

Galiausiai tėvas, kaip vaiko įstatyminis atstovas, išsivežė berniuką į Alytų. „Mums niekas nepateikė informacijos, kad mama guli ligoninėje, žinojome tik faktą, kad vaikas paliktas vienas“, – kalbėjo D.Teišerskienė.  Šiuo metu situaciją aiškinasi ir Alytaus vaiko teisių skyriaus specialistai.

Į klausimą, ar gavus pranešimą, kad vaikai vieni namuose, visuomet taip reaguojama, pašnekovė sakė: „Bet kokiu atveju vykstame į vietą, fiksuojame visą informaciją. Šios šeimos atveju – tai didelis konfliktas ir labai gaila vaiko.“

Vaiko tėvas: „Jis buvo miške vienas“

„Vaikas ne pirmą kartą paliktas vienas miške, sodyboje. Iki artimiausių kaimynų – kilometras. Vaikas buvo paliktas vienas, jums dar kokių klausimų kyla?“ – paklaustas apie situaciją kalbėjo R.Gruška. 

Tai, kad vaiko mama tuo metu buvo ligoninėje, pašnekovo nejaudino: „Koks skirtumas? Kaip jūs galite tai pateisinti? Ji juk dvi savaites gulės ligoninėje... Jūs galit suvokti, ką jie daro.... Jis jai yra trečias vyras ir jam ji yra trečia žmona“ – piktinosi jis.

R.Gruška teigė, kad susilaukę naujagimio sutuoktiniai  negalės skirti pakankamai laiko 9-mečio priežiūrai: „Jiems gimė ankstukas, kūdikis silpnas, jam labai daug reiks rūpesčio. Ji (buvusi žmona – Aut. past.) neturi tame krašte giminių, jai reikės pas medikus, jis (V.Tamošaitis – Aut. past.) turi rūpintis savo verslu, tai kas bus su vaiku?“

Vyras teigė turintis sąlygas auginti sūnų. „Esu labai patenkintas vaiko teisių specialistų darbu, jie jau anksčiau buvo įspėti. Vaiko pilvas ir nugara išberti, jis mamai sakė prieš dešimt dienų, bet buvo atsakyta, kad praeis“, – apie sūnų kalbėjo vyras. 

R.Gruška teigė, kad buvusi jo sutuoktinė nesirūpina ir savo nepilnamete dukra, kuri šiuo metu gyvena Varėnoje. Vyras patvirtino, kad buvo teistas už smurtinius nusikaltimus, bet patikino, kad tikrai ne dėl smurto šeimoje: „Kaip čia yra, su manimi aštuonerius metus nugyveno ir buvo gerai, o dabar jau smurtas? Nieko panašaus nėra buvę.“

Berniuko mama: „Patyriau didelį stresą“

Šiuo metu ligoninėje esanti Indrė Tamošaitienė teigė, kad ši situacija jai sukėlė didelį stresą. „Kai sulaukiau vaiko teisių specialistų skambučio, ne iš karto nesupratau, ar iš tiesų taip gali būti, perklausiau porą kartų. Man pasakė, kad vaikas iš namų gabenamas pas tėtį, o šiandien gavau žinutę iš tėčio, kad vaikas jau užrašytas į kitą mokyklą kitame mieste. Problema įsisenėjusi, tik dabar įsikišo vaiko teisių specialistai ir dirba su ta puse, kuri garsiau rėkia.“

Buvusio vyro priekaištus dėl nesirūpinimo paaugle dukra moteris paaiškino paprastai: jai persikėlus gyventi į Kelmės rajoną su dukra pasitarę nusprendė nekeisti mergaitės mokyklos ir ja rūpinasi giminaičiai, o ji pati su dukra nuolat bendraujanti. „Žinau, ką mano vaikas veikia, kaip jai sekasi mokykloje, bendrauju su mokytojais. Tiesiog nusprendėme, kad dukra pabaigs gimnaziją, kurioje mokėsi“, – teigė ji.

Moteris teigė, kad bendraujant su berniuko tėvu jau buvo incidentas, kai vaiko pasiimti teko vykti su policijos pareigūnais. „Tai buvo labai nemaloni situacija ir man, ir vaikui. Būtent todėl kreipiausi į teismą, kad nebūtų nesusipratimų ir man nereikėtų vaiko su policija atsiiminėti. Norėjau, kad neliktų klausimų, kiek laiko kuris turi praleisti su vaiku“, – teigė ji.

Moteris atviravo, kad bendrauti su vaiko teisių specialistais nebuvo lengva ir anksčiau. „Mums kalbantis specialistas kartą tiesiog metė telefono ragelį. Perskambinau ir priminiau, kad aš pati ieškau sutarimo su vaiko tėvu ir pati kreipiausi dėl bendravimo tvarkos nustatymo. Nuvykau tada pati į skyrių pasikalbėti“, – pasakojo I.Tamošaitienė ir pridūrė, kad vaiko teisių specialistas primygtinai norėjo, kad į vaiko teisių apsaugos skyrių būtų atvežtas ir sūnus, tačiau ji nenorėjusi berniuko be reikalo ten vežti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.