Arūnas Karaliūnas. Kuo skiriasi tortas nuo tikro kyšio gydytojui?

Gydymo įstaigų darbuotojai tiesiog ūžia aptarinėdami atvejį, kai Kauno klinikų medikei tortą bei sausainių atnešusi moteris pakliuvo į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų rankas, o teismas 27,4 euro vertės dovanas įvertino net 979 eurų bauda.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2018, 7:00 AM

Šįkart teisiamųjų suole atsidūrė su Kauno šešėliniu pasauliu susijęs žmogus – vieno Daktarų grupuotės lyderių Egidijaus Abariaus, pravarde Goga, žmona. Būtent sutuoktinio sveikatos reikalais rūpinosi moters.

Pačiam E.Abariui tai padaryti gerokai sunkiau – jis atlieka 20 metų laisvės atėmimo bausmę už žmogžudysčių organizavimą, priklausymą nusikalstamam susivienijimui ir kitus labai sunkius nusikaltimus.

Jeigu saldumynus būtų atnešusi kita moteris, galbūt ir gydytoja būtų kitaip reagavusi. Kitokios reakcijos galima tikėtis ir tuo atveju, jeigu medikė paliktame krepšyje nebūtų radusi voko su 200 eurų.

Vis dėlto dėl bandymo papirkti medikę pinigais kaunietė buvo išteisinta. Ji pareiškė supainiojusi tiek išore, tiek turiniu panašius krepšius, mat krepšys su pinigais esą buvo skirtas dukrai. Dėl kyšiu virtusio torto moteris visiškai prisipažino ir gailėjosi.

Galbūt kažkam ši versija kėlė juoką, teismas ja patikėjo, todėl galutinis rezultatas – tūkstantį eurų siekianti bauda už kelių dešimčių eurų vertės saldumynus.

Ši istorija – šiek tiek neįprasta, tačiau ištrynus garsias pavardes ir ištraukus voką su pinigais vertėtų objektyviai patyrinėti kitas aplinkybes.

Medikai svarsto, kur yra ta riba, kai gauta dovanėlė prilyginama kyšiui. Ar eurą kainuojanti šokolado plytelė – jau bandymas papirkti ir tokiu atveju gali susidomėti STT sekliai? O ką daryti, jeigu pacientas atneša 3 eurų vertės žurnalą?

Dar blogiau, jeigu koks romantiškai nusiteikęs vyras pristatys į gydytojos darbo kabinetą gėlių puokštę, kuri gali kainuoti 20–30 eurų. Jeigu jis teisme patvirtins, kad norėjo gydytojai atsidėkoti, gali gauti 1000 eurų baudą. Jeigu prisipažins jaučiantis medikei simpatiją, namuose lauks nemalonus pokalbis su žmona.

Dauguma pacientų išties patenka į dar sunkesnę situaciją negu medikai. Bent jau Kaune vyrauja nuomonė, kad medikai pinigų neima tik tuomet, kai jų siūloma per mažai arba padėti pacientui nėra jokių galimybių.

Nepadeda jokios socialinės akcijos, per kurias gyventojai raginami medikams atsidėkoti ištarus „ačiū“ ar paspaudus ranką, o apie kyšius nedelsiant pranešti teisėsaugai arba bent jau gydymo įstaigos administracijai.

Noras atsilyginti dar sustiprėja išgirdus prognozes, kad netrukus visi Lietuvos medikai emigruos į užsienį ir išvis nebeliks kam gydyti pacientų. Baimės akys didelės. Perspektyvos dėl vaistų recepto skristi pas gydytoją Švedijoje visiškai nevilioja. Tai gal galima kaip nors prisidėti, kad ant gydytojo kabineto durų nebūtų pakabinta spyna?

Kita vertus, kas yra kyšis? Populiariausias aiškinimas – tai neteisėtas atlygis už neteisėtą veikimą. Ar galima vadinti kyšiu atlygį, kai žmogus laisva valia nusprendžia atsidėkoti jam padėjusiam įstaigos darbuotojui, o pastarasis taip pat neatliko jokių neteisėtų veiksmų?

STT agentai turbūt negriebtų žmogaus, kuris be jokios priežasties atneštų tortą Kauno savivaldybės darbuotojoms.

Su saldumynais pas gydytoją kulniuojantis pacientas turbūt nėra didžiausia šalies sveikatos apsaugos sistemos problema ir didžiausia korupcijos apraiška.

Visai neseniai išaiškėjo, kad beveik prieš du dešimtmečius sumanytos elektroninės sveikatos sistemos projektas buvo įgyvendintas netinkamai, mat sistema iki šiol nepasiekė tikslų ir neteikia kokybiškų paslaugų. Priešingai – ja susidomėjusios Seimo Antikorupcijos komisijos nariai prabilo apie nusikalstamą schemą diegiant šią sistemą.

Šiuo atveju kalbama ne apie dešimtis, o apie dešimtis milijonų eurų, tačiau stambios žuvys tyrėjų nedomina arba jos tiesiog neįveikiamos.

O kodėl išvis susiformavo įprotis atsilyginti medikui?

Tiesiog kiekvienas susirgęs žmogus nori kuo greičiau gauti kvalifikuotą pagalbą. Štai tuomet ir kyla sunkiai įveikiamų sunkumų. Norint poliklinikoje susitikti su šeimos gydytoju kartais tenka laukti porą savaičių, o pas kai kuriuos Kauno klinikų specialistus eilės sudaromos pusmečiui į priekį. Po tiek laiko žmogui gali nebereikėti nei tyrimų, nei konsultacijos.

Tokiu atveju yra galimybė prašyti mokamų paslaugų arba tiesiogiai atsidėkoti gydytojui. Pastarasis variantas daugeliu atvejų pigesnis, paprastesnis ir patogesnis.

Neliktų priežasties siūlyti atlygį, neliktų ir kyšininkavimo problemos. Niekas nesiūlo papildomo atlygio vaistininkui už buteliuką jodo, nes jo galima nesunkiai gauti bet kurioje vaistinėje.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.