Lietuvos gyventojai švelnina požiūrį į vienos lyties asmenų santuoką ir partnerystę, rodo tyrimas

Per pastaruosius metus šiek tiek sumažėjo nepritariančiųjų vienos lyties asmenų partnerystės ar santuokos įteisinimui, tačiau dauguma šalies gyventojų tebesilaiko tradicinio požiūrio į santuoką ir partnerystę.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2018, 8:48 AM

Tai rodo reprezentatyvi sociologinė apklausa, kurią Lietuvos notarų rūmų užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“.

Tyrimo duomenimis, prieš siūlymus, kad būtų galima registruoti tos pačios lyties asmenų partnerystę, pasisako 69 proc. apklaustųjų, pritaria 11 procentų. Devyni procentai šį siūlymą vertina patenkinamai, 11 proc. klausiami negalėjo atsakyti. Praėjusiais metais pritariančiųjų buvo 11 procentų, o prieštaraujančių – 74 proc. respondentų.

Paklausti, kaip vertina siūlymus, kad būtų galima sudaryti tos pačios lyties asmenų santuoką, tam prieštaravo 74 proc. apklaustųjų, pritarė 9 proc., 7 proc. vertino patenkinamai, 10 proc. negalėjo atsakyti. 2016 metais siūlymams, kad būtų galima užregistruoti tos pačios lyties asmenų santuoką, prieštaravo 80 proc. respondentų ir pritarė 7 proc. tyrimo dalyvių.

2014 metais Estijoje buvo priimtas Civilinės partnerystės įstatymas, nustatantis nuo lyties nepriklausančias taisykles dėl nuolat kartu gyvenančių partnerių santykių arba civilinės partnerystės įregistravimo. Todėl tos pačios lyties poros gali įregistruoti savo santykius pas notarą ir gauti šių santykių teisinę apsaugą.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ Lietuvos notarų rūmų užsakymu 2017 metų spalio 6-15 dienomis pagal reprezentatyvaus tyrimo metodiką apklausė 1000 respondentų. Tyrimas vyko visoje šalyje 21 mieste ir 26 kaimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.