Buvęs valstietis taip pat turi klausimų R. Karbauskiui

Mišrios Seimo grupės seniūnas, buvęs valstiečių frakcijos narys Bronislovas Matelis taip pat turi klausimų valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui. Klausimų jam turėjo ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis ir televizijos laidų kūrėjas Haroldas Mackevičius.

Buvęs valstietis taip pat turi klausimų R. Karbauskiui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs valstietis taip pat turi klausimų R. Karbauskiui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs valstietis taip pat turi klausimų R. Karbauskiui.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs valstietis taip pat turi klausimų R. Karbauskiui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2018, 9:42 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 10:32 AM

Seimo narys B.Matelis socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad perskaitęs tiek daug skirtingų klausimų R.Karbauskiui, pagaliau situaciją supranta.

„Dabar jau nuraukiu, kodėl besisukdama apie savo ašį Žemė derlingiausia savo puse visada pasisuka į ūkininkaujantį Karbauskį. Arba į „Agrokoncerną“. Ai, čia juk tas pats, tik kitoje saujoje“, – rašė politikas.

„Sužinojau ir kaip veikia Žemės traukos dėsnis. Derlingiausi ir už trąšas jau įkeisti sklypai paprastai atplyšta nuo Žemės plutos su visais žmonių kombainais ir tada Žemės traukos dėsnis neša juos ir traukia, traukia link „Agrokoncerno“. Juk ne veltui Seimo valstiečiai ketino dirbamą žemę paversti kilnojamu turtu. Štai taip ir būtų po gabalą išskraidinę. Traukos dėsnis traukia ir mažiau kokybiškus ir net nekondicinius grūdus, kurie vėliau, kol atskrenda į paskirties vietą, galimai virsta aukščiausios kokybės. Ir teisingai – reikia apsukriai išmanyti tuos įvairius traukos dėsnius, be to, negali juk visiems sektis“, – tikino politikas.

„Pamenate, lygiai prieš metus, Karbauskis pareiškė, kad žiniasklaida dėl visko yra kalta. Esą ne taip pasakoja apie Valstiečių ir žaliųjų nuveiktus darbus, konkrečiai apie tautinius kostiumėlius, embrionus ir Gretą. Tada Ramūnas pasakė, kad kurs neva objektyvų laikraštį“, – rašė B.Matelis.

„Praėjusių metų spalio pradžioje Karbauskis pardavė 34 proc. bendrovės „Ūkininko patarėjas“ akcijas už 450 tūkst. eurų. Tai – labai netikėtas žingsnis, nes dar prieš keletą mėnesių jis žegnojosi niekada tų akcijų neatsisakysiąs ir net artimiesiems neužrašysiąs. Atrodytų, štai ir pirmas įrodymas, kad Karbauskis atsisako minties kurti savo laikraštį ir dabar jau tikrai atsivers visuomenei. Tačiau kažkoks velniukas krebždena mano galvelėje, kad čia kažkas ne taip“, – ironizavo Seimo narys.

„Tuo pačiu metu visus šalies miestus ir rajonus užtvindo laikraščiai „Naisių žemė“, „Bundanti Klaipėda“, o su valstiečiais siejami asmenys įkuria kelis valstietiškus portalus. Su šiais reiškiniais, kaip jau įprasta, Karbauskis nieko bendra neturi – laikraščiai patys keliauja per Lietuvą nežinia kieno leidžiami ir kokiais pinigais finansuojami“, – rašė B.Matelis.

Seimo narys rašė, kad nagrinėjo R.Karbauskio bendrovę „Dvylika pirklių“, kuri iš R.Karbauskio sigijo laikraščio „Ūkininko patarėjas“ akcijas.

„Bendrovė įsteigta 2015 metų pradžioje, vienintelis jos akcininkas poetas ir žurnalistas iš Šiaulių Petras Balčiūnas. Ir pirkėjas, ir pardavėjas – gerai pažįstami, daug metų dirbę tuose pačiuose Šiauliuose. Bendrovės „Dvylika pirklių“ įstatinis kapitalas lyg tas liūlis panosėje – siekia vos 2500 eurų, finansinių ataskaitų nuo pat įsikūrimo Registrų centrui ji nėra teikusi, nurodyta veikla: paslaugos, prekyba, gamyba. Dar kitur nurodoma aplinkos tvarkymo ir apželdinimo veikla. Velniai čia juos sugaudys.

Pati įmonė registruota kažkokiame daugiabutyje Vilniuje, Architektų gatvėje. Bendrovėje buvo tik vienas socialiai draustas asmuo. Žodžiu, paprasto kiosko patalpos bei įstatinis kapitalas būna solidesni.

Iš kur jokios veiklos beveik nevykdžiusi, galbūt dėl to ir veiklos ataskaitų niekada neteikusi, pajamų negaunanti ir tik vieną darbuotoją turinti įmonė su 2500 eurų įstatiniu kapitalu staiga gavo pusę milijono eurų ir įsigijo iš Karbauskio finansinių sunkumų prislėgtą „Ūkininko patarėją“? Kas čia per stebuklai?“ – klausė Seimo narys.

Reaguodamas į gautą informaciją, Seimo narys užduoda ir papildomus klausimas R.Karbauskiui.

„1. Ar tiesa, kad laikraščio “Ūkininko patarėjas” perėmimą Jūs suplanavote dar praėjusių metų pavasarį, tada sukūrėte „kieto perėmimo“ planą, tačiau, siekdamas išvengti galimai kilsiančio triukšmo ir visuomenės dėmesio, laikraščio akcijas tik formaliai pardavėte savo gero pažįstamo partnerio bendrovei?

2. Ar Jums nesukėlė abejonių tai, kad bendrovė “Dvylika pirklių” tik aplinką bandė tvarkyti, pajamų didelių negaudavo, kad palyginti mažas įstatinis kapitalas, kad registruota daugiabučio namo bute, tačiau kažkur rado beveik pusę milijono eurų su Jumis atsiskaityti? Ar nekilo noras apie tokius veiklos ir realių finansų nesutapimus pasiteirauti akcijų pirkėjų, kokie jų lėšų šaltiniai? O gal jie Jums iš anksto buvo žinomi?

3. Ar turi pagrindo kalbos, kad UAB „Dvylika pirklių“ tuos pusę milijono eurų formaliu pretekstu (investicinis įnašas, paskola, išankstinis apmokėjimas už paslaugas ar kt.) galėjo gauti iš Jūsų kontroliuojamų įmonių ir štai tokiu būdu labai didelė pinigų suma už palyginti menką prekę atsidūrė Jūsų asmeninėje sąskaitoje?

4. Tai sutapimas ar gudraus plano dalis, kad savo akcijas pardavėte 2017 metų rugsėjo 26 dieną, o jau spalio 11 dieną, kai akcijos nebebuvo siejamos su Jūsų vardu, „Ūkininko patarėjo“ redakcijoje daug kam netikėtai pasirodė gerai parengta teisininkų ir apsauginių komanda bei perėmė bendrovės valdymą?

5. Popieriniai laikraščiai Lietuvoje kiekvienais metais praranda skaitytojų, nes žmonės vis dažniau renkasi naujienas internete, todėl į šią rizikingą ir nepelningą sritį niekas nebeinvestuoja. Ar Jums neatrodo, kad 450 tūkst. eurų, mokant už skolose skendintį specializuotos ir todėl ribotos auditorijos laikraštį, kaina yra nerealiai didelė, tam tikra prasme net fantastiška? Tokią savo mintį paremiu dar ir faktu, kad pirkėjas iš Jūsų įsigijo ne kontrolinį, o tik trečdalį visų akcijų.

6. Ar nemanote, kad, siekiant sąžiningumo ir skaidrumo, reiktų pateikti visus finansinius dokumentus, kad visuomenė įsitikintų, jog tie 450 tūkst. eurų, kuriuos sandoriui su Jumis gavo bendrovė “Dvylika pirklių”, niekaip nesusiję su Jūsų įmonėmis ar tų įmonių teiktomis garantijomis kitam juridiniam asmeniui?

7. Kas Jus siejo ir tebesieja su bendrovės „Dvylika pirklių“ savininku šiauliečiu Petru Balčiūnu? Ar tiesa, kad jau seniai esate artimai pažįstami ir dažnai bendraujate susitikę netoli Šiaulių esančiuose Naisiuose, tarkime, Triušių saloje?“ – rašė politikas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad žurnalistas E.Jakilaitis uždavė klausimus R.Karbauskiui dėl jam priklausančio, bet nevaldomo Agrokoncerno veiklos. Po to prie klausimų prisidėjo ir H.Mackevičius. Daugiausiai dėmesio sulaukė jo paviešinti anonimiški pokalbiai su ūkininkais, kurie, galimai, nukentėjo nuo koncerno politikos. Penktadienį surengtoje konferencijoje, Agrokoncerno atstovai atsakė į žurnalistų klausimus, teigdami, kad pažeidimų nebuvo padaryta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.