Tikintieji sumišę – juos stebi ne tiktai Dievas

Kaip jaustumėtės sužinoję, kad tuomet, kai bažnyčioje bandėte susikaupti ar emocingai ieškojote paguodos, buvote filmuojami, o paskui šiuos vaizdus peržiūrinėja kunigai ir svarsto, ar elgėtės deramai?

Prie Vilniaus Šv.arkangelo Rapolo bažnyčios yra lentelės, informuojančios, kad teritorija stebima vaizdo kameromis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prie Vilniaus Šv.arkangelo Rapolo bažnyčios yra lentelės, informuojančios, kad teritorija stebima vaizdo kameromis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sostinės centre esančioje Vilniaus Šv.arkangelo Rapolo bažnyčioje apsilankiusią vilnietę nustebino pamokslas.
Sostinės centre esančioje Vilniaus Šv.arkangelo Rapolo bažnyčioje apsilankiusią vilnietę nustebino pamokslas.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jan 12, 2018, 6:20 AM

Praėjusį sekmadienį po mišių Vilniaus Šv.arkangelo Rapolo bažnyčioje ne visi besiskirstantys tikintieji jautė dvasinę ramybę.

Kai kuriems žmonėms užkliuvo mišias laikiusio kunigo pamokslas. Ėmęs aiškinti, kaip nedera elgtis bažnyčioje, jis priminė, kad viskas yra filmuojama, o vėliau peržiūrėdami tuos vaizdus dvasininkai prisižiūri „visokių komedijų“.

Nustebino kunigo žodžiai

Sakydamas pamokslą kunigas pasakojo, kaip Trys Karaliai, arba, teisingiau būtų sakyti, išminčiai, atėję aplankyti gimusio kūdikėlio Jėzaus, pagarbiai prieš jį suklupo.

Ir čia pat dvasininkas ėmė priekaištauti tikintiesiems, kad jie atėję į bažnyčią net nesiteikia priklaupti, tik skubiai persižegnoja, linkteli prieš altorių kaip sutikę kokį menkai pažįstamą ir brukasi kuo greičiau užsiimti vietą atsisėsti.

„Kai peržiūrime filmavimo kamerų įrašus, prisižiūrime tokių dalykų, tokių komedijų“, – kalbėjo kunigas.

Apie tai „Lietuvos rytui“ papasakojusi vilnietė nepanoro viešinti savo vardo, bet prisipažino, kad kunigo žodžiai užgavo jos jausmus.

„Nors kunigas neįvardijo, kas ten per „komedijos“, vien tai, kad kažkas tuos įrašus peržiūrinėja net tada, kai nėra būtinybės, glumina.

Juk atėjęs į bažnyčią žmogus gali būti apimtas pačių įvairiausių emocijų – vienas susigraudina, kitam susitikimas su Dievu kelia džiugesį ir jis nevalingai nusišypso, gal net ima juoktis.

O paskui paaiškėja, kad tuos nufilmuotus vaizdus kažkas žiūri, aptarinėja.

Aš kunigo žodžius supratau kaip tam tikrą perspėjimą, kad bažnyčioje esame nuolat stebimi“, – kalbėjo tikinčioji. Ji Šv.arkangelo Rapolo bažnyčioje lankosi gana retai, todėl nežinojo to sugluminusio kunigo pavardės.

Moteris sutiko, jog stebėjimo kameros turėtų būti bažnyčios prieigose ar net pačioje šventovėje, kad padėtų apsisaugoti nuo piktavalių, bet įrašų peržiūrinėjimas ir viešas aptarimas per pamokslą, anot jos, tai jau tam tikrų ribų peržengimas: „Gal kitą sekmadienį sužinosiu, kad ir išpažinčių pasiklausoma?“

Kurijos atstovė ramino

„Lietuvos rytui“ pabandžius susisiekti su mišias laikiusiu kunigu ir paties dvasininko paklausti, ką jis turėjęs galvoje per pamokslą kalbėdamas apie „komedijas“, Vilniaus arkivyskupijos kurijos darbuotojai pažadėjo pagelbėti, tačiau pažado neištesėjo.

Redakcija gavo tik rašytinį kurijos komentarą, kuriame nurodoma, kad kameros įrengtos dėl pačių tikinčiųjų saugumo, bet jame nebuvo atsakymo į klausimą, ar moralu per pamokslą aptarinėti vaizdo įrašus.

Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė teigė susisiekusi su Šv.arkangelo Rapolo parapijos klebonu Miroslavu Grabovskiu.

„Kunigas paaiškino, kad kameros bažnyčioje yra įrengtos saugumo tikslais. Kamerų įrašai peržiūrimi tik įvykus kokiam nors įvykiui, pavyzdžiui, vagystei.

Klebonas pasakojo, kad yra buvęs atvejis, kai per mišias viena tikinčioji, eidama komunijos, suole paliko savo krepšį, o grįžusi jo nerado.

Apie nusikaltimą buvo pranešta policijai, kuri padarė vaizdo įrašo kopiją. Tokie tik teisėsaugai teikiami vaizdo įrašai gana dažnai padeda ištirti nusikaltimus“, – redakcijai parašė kurijos darbuotoja.

Anot Ž.Peluritienės, bažnyčių lankytojai neturėtų jaudintis, kad yra sekami, ir dar kartą patikino, jog kameros įrengiamos siekiant garantuoti tikinčiųjų saugumą, o vaizdo įrašai jokiais kitais tikslais nenaudojami.

Galima stebėti internetu

Prie Šv.arkangelo Rapolo bažnyčios yra lentelės, informuojančios, kad teritorija stebima vaizdo kamerų.

Tokios kameros yra įrengtos ir prie kitų sostinės bažnyčių, o kai kurių vaizdą net galima tiesiogiai stebėti internetu.

„Pavyzdžiui, Dievo Gailestingumo šventovėje Vilniuje, Dominikonų gatvėje, yra kamera, kuri nuolat transliuoja šventovės altoriaus (o ne besilankančių tikinčiųjų) vaizdą į interneto tinklalapį www.gailestingumas.lt.

Čia kabo visame pasaulyje pasklidusio Gailestingojo Jėzaus paveikslo originalas, nutapytas pagal šv.Faustinos regėjimus Vilniuje.

Transliacija internetu suteikia galimybę bent virtualiai aplankyti šią vietą, per atstumą dalyvauti pamaldose tiems, kurie yra toli“, – aiškino Ž.Peluritienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.