S. Skvernelis mano, kad iš pareigų nesitraukiantis E. Bėrontas kenkia NMA

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad iš Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo pareigų nesitraukiantis ir teisėsaugos tyrime kaip specialusis liudytojas figūruojantis Erikas Bėrontas kenkia agentūros darbui.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2018, 4:37 PM

„Mano pozicija yra labai aiški ir nekinta. Aš ministrui tą esu išsakęs ir dar kartą išsakiau, kad šiomis aplinkybėmis apskritai negali būti kalbos apie šio žmogaus (E. Bėronto) darbą, nes tai kenks pačiai institucijai. Manau, kad šiandien klausimas turėtų būti išspręstas“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras.

Trečiadienį vakare E. Bėrontas turėtų susitikti su žemės ūkio ministru Broniumi Markausku, kuris bandys NMA vadovą įtikinti, jog jam reikia trauktis.

B. Markauskas sausio pradžioje paskyrė E. Bėrontą antrai ketverių metų kadencijai, nepaisant fakto, jog E. Bėrontas figūruoja teisėsaugos tyrime kaip specialusis liudytojas. Tada jis tvirtino, jog taip nusprendė, nes E. Bėronto darbo rezutatai buvo geri.

Vis dėlto trečiadienį ministras BNS kalbėjo, kad jo nuomonę apie E. Bėrontą pakeitė gauta nauja informacija, kurios jis nedetalizavo.

B. Markausko sprendimas sulaukė prieštaringų vertinimų. Šalies vadovės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė tvirtino, jog sprendimas E. Bėrontą paskirti antrai kadencijai kompromituoja žemės ūkio ministrą ir mažina pasitikėjimą institucija.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius tvirtino, kad toks sprendimas kompromituoja valstybę ir kovą su korupcija bei europinių lėšų grobstymu. Savo ruožtu premjeras Saulius Skvernelis abejojo, kad E. Bėrontas galėtų sėkmingai dirbti.

E. Bėrontas su B. Markausku buvo susitikęs šios savaitęs pradžioje, tačiau jokių sprendimų tuo metu nebuvo priimta, nors spaudos konferencijoje E. Bėrontas sakė, kad būtent šiame susitikime gali pakeisti nuomonę apie savo ateitį NMA.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl beveik 4 mln. eurų ES lėšų iššvaistymo. Šiame tyrime E. Bėrontas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

FNTT prieš metus atliko kratas už Europos Sąjungos paramos skirstymą atsakingoje NMA. Tada B. Markauskas tvirtino, jog teisėsauga tyrė vieno buvusių tarnybos vadovų – S. Siliciko – administruotus projektus. FNTT nekomentuoja, ar šios kratos susijusios su vykdomu ESlėšų švaistymu.

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) kartu su FNTT šiuo metu tiria, ar žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“ teisėtai panaudojo beveik 19 mln. eurų ES paramos. Didžioji dalis paramos kooperatyvui buvo suteikta 2010 metais, o papildoma 4 mln. eurų parama – 2016 metais, kai agentūrai jau vadovavo E. Bėrontas.

B. Markauskas prieš tapdamas ministru, buvo kooperatyvo valdybos nariu ir, pasak žiniasklaidos, dar buvo jo pajininkas. Registrų centro duomenimis, šiuo metu kooperatyvo pajininkė yra B. Markausko mama Sofija Markauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.