Ramūnas Karbauskis klampina ne tik save, bet ir partiją

Valstiečių lyderis R.Karbauskis tik prispaustas žiniasklaidos suskato dar kartą papildyti savo interesų deklaraciją, šįsyk – duomenimis apie sūnų, žmonos, brolio, sesers, tėvo, marčios valdomas įmones, vaikams dovanotas pinigų sumas.

 Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2018, 7:38 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:40 AM

Bet su jo verslu siejama detektyvinė istorija jau persikelia ir į teisinio tyrimo bei politinio vertinimo lygį.

Pavėluotai papildytas šio politiko deklaracijas vertins Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), o Generalinė prokuratūra paskelbė, kad tirs šio parlamentaro ir jo šeimos narių sudarytus žemės ūkio paskirties žemės sandorius.

Kitaip sakant, vieni aiškinsis, ar valstiečių lyderis nepažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo, kiti – ar verslas nenusižengė teisės normai, pagal kurią nuo 2014 m. vienas asmuo, susijusi jų grupė ar įmonė gali įsigyti ne daugiau kaip 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės plotų.

Visa tai pabudino ir opoziciją, nutaikiusią į R.Karbauskį parlamentinį tyrimą, kuris užtruktų iki šių metų lapkričio 1 dienos, vadinasi, taptų ilgai grojančia plokštele.

Bėdos su deklaracijomis valstiečių vedliui – jokia naujiena. Jis itin mėgsta pamokslauti apie skaidrumą, bet pats slepia informaciją apie savo verslą ir interesus, neva vis pamiršdamas ką nors deklaruoti.

Tik po „Lietuvos ryto“ tyrimų jis deklaravo Ispanijos banke paimtą paskolą, nekilnojamąjį turtą, prabangų žmonos automobilį.

Visa tai tyrė VTEK, nustatė įstatymo pažeidimų, bet teisinių pasekmių – jokių. Mat neaišku, kaip turėtų būti baudžiami neteisingas deklaracijas pateikę politikai. Tai teisinė spraga, bet priesaiką davęs Seimo narys privalo ypač griežtai laikytis įstatymų.

Todėl Seimo narys A.Salamakinas net prabilo, kad R.Karbauskis, nuolat pažeidinėdamas įstatymą, nusipelno apkaltos, nes laužo parlamentaro priesaiką, ir Konstitucinis teismas turėtų įvertinti, ar tai daroma šiurkščiai.

Tuo metu prokuratūra, paskelbdama, kad aiškinsis R.Karbauskio ir jo šeimos narių su žemės įsigijimais susijusius sandorius, pabrėžė, kad ikiteisminis tyrimas nepradedamas, tik pagal civilinę teisę imtasi ginti viešąjį interesą.

Šitaip savotiškai apsidraudžiama, nes ikiteisminis tyrimas leistų opozicijai pareikalauti, kad valstiečių vadovas būtų bent laikinai nušalintas nuo politinių sprendimų.

R.Karbauskis jau seniai vadinamas stambiausiu žemvaldžiu, jam priklausantis Agrokoncernas kartu su kitomis bendrovėmis valdo dešimtis tūkstančių hektarų žemės. Bet ar tai daro pažeisdamas įstatymus? Tai reikės aiškintis dabar, nes iki šiol tokių turtuolių ir žemvaldžių, turinčių didžiulį verslo apetitą, Seime dar nebuvo.

Bent kol kas valstiečių lyderis tarsi ir jaučiasi tvirtai – esą parlamentinį tyrimą inicijuojantys konservatoriai priėmė ar dalyvavo priimant sprendimus, kuriais nebuvo sukurta kontrolės sistema, todėl galės tirti patys save.

Iš tiesų įstatymas neleidžia po 2014 metų pirkti naujų žemės plotų, kuriais būtų viršyta 500 hektarų riba, bet nedraudžiama jos turėti ir daugiau, jei įsigijimo sandoriai sudaryti anksčiau.

Kita vertus, suaugę vaikai, jų šeimų nariai nebūtinai turi būti laikomi susijusiais.

Stebina kitkas: kodėl priėmus maksimalią 500 hektarų įsigyjamos žemės ploto ribą nustačiusį įstatymą – sąmoningai ar per neapdairumą – nebuvo sukurtas efektyvus jo kontrolės mechanizmas ir nenumatyta jokios atsakomybės už šių teisės normų pažeidimą?

Niekas, išskyrus sandorius tvirtinančius notarus, neprižiūrėjo, kaip laikomasi šios teisės normos.

Nors šią spragą paliko ankstesnė valdžia, jau ir šis Seimas dirba daugiau nei metus, o tik dabar kontroliuoti, kaip vykdomas įstatymas, patikėta Nacionalinei žemės tarnybai.

Aišku, teisinės landos neatleidžia nuo politinės atsakomybės.

Todėl opozicija ir pasinaudojo puikia proga užkurti R.Karbauskiui pirtį – jau siekia pradėti parlamentinį tyrimą ir dėl jo valdomų žemės plotų, ir dėl prekybos trąšomis, ir dėl kitų žiniasklaidos atskleistų galimų teisės pažeidimų.

Neišvengiamai kyla bent moralinių klausimų. Pavyzdžiui, ar tinkama politikui dovanoti pinigus šeimos nariams, kad jie įsigytų žemės plotų, ir tvirtinti, kad viskas teisėta, kai Karbauskiams priklausančios milžiniškos žemės valdos vis plečiamos?

Todėl valstiečių lyderis tapo pažeidžiamas ir dabar atakuojamas net keliais frontais – prokuratūros, VTEK ir parlamentiniu lygiu. O ir pačių valdančiųjų gretose ne vien P.Urbšys gali pešioti lyderio plunksnas.

Antai premjeras S.Skvernelis, interviu „Lietuvos ryto“ televizijai svarstęs, jog R.Karbauskis turbūt nepažeidė įstatymų, prabilo apie moralinę atsakomybę.

Vyriausybės vadovas žada pritarti parlamentiniam tyrimui, tiesa, siūlo aiškintis visus su žemės reforma susijusius procesus, net ir aplinkybes, kaip buvo leista žemės sklypus paversti kilnojamuoju turtu.

Ankstesni Seimo tyrimai rodo, kad plačiai užsimojus dažnai viskas baigiasi tik realių pasekmių neturinčiu politiniu pasistumdymu. Kad ir kaip būtų, neskaidrių interesų gaubiamas R.Karbauskis klampina ne tik save, bet ir partiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.