Vienoje iš ministerijų – netikėta analizė: neliūdinkime ministro bent per kitas Kalėdas

Nusiuntėte šventinį atviruką ministrui, taip norėdamas ir apie save priminti, ir jam nusilenkti? Bet tas sveikinimas aukštam ponui gali pakenkti jums pačiam. Tokios tokelės.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrui L.Kukuraičiui atsiųsti sveikinimai Kalėdų ir Naujųjų metų proga buvo labai kruopščiai išanalizuoti.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrui L.Kukuraičiui atsiųsti sveikinimai Kalėdų ir Naujųjų metų proga buvo labai kruopščiai išanalizuoti.
Ministro patarėjai G.Vitkevičiūtei įtiko labai nedaug atsiųstų sveikinimų.<br>T.Bauro nuotr.
Ministro patarėjai G.Vitkevičiūtei įtiko labai nedaug atsiųstų sveikinimų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Jan 19, 2018, 6:04 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:47 AM

„99,8 proc. atvirukų – šablonai. Kaip gaila! Niekas jų juk neskaito. Nei po vieną, nei po tris kartus“, – taip širdgėlą išliejo socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio patarėja Gabija Vitkevičiūtė.

Ši valdininkė atliko ministrui atsiųstų šventinių sveikinimų analizę, kurią neseniai pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) darbuotojams.

Patarėjai neįtiko ne tik ministerijai pavaldžių įstaigų ar užsienio ambasadų Lietuvoje sveikinimai, bet netgi vaikų ir neįgaliųjų atsiųsti atvirukai.

„Šabloniškas standartas“, „Nulis idėjų, tautiškumo, žinių“, – tokiais epitetais G.Vitkevičiūtė su žemėmis maišė kai kuriuos sveikinimus.

Palankumo nusipelnė tik keli atvirukai, kurių autoriai specialiai pasistengė kuo originaliau pasveikinti L.Kukuraitį.

Įžvelgė duris į „pasaulį“

Ministerijos simbolika paženklintos 29 atvirukų analizės – tekstas su nuotraukomis – taip atrodo G.Vitkevičiūtės kolegoms išsiuntinėtas dokumentas.

„Praūžus kalėdiniams sveikinimams skyriau dvi valandas brangaus laiko ir padariau iš pažiūros „menkutį“, bet, mano galva, labai svarbų darbą – siūlau Jums kelionę po Ministrui atsiųstų Kalėdinių sveikinimų-atvirukų, tiksliau, jų siuntėjų, pasaulį“, – rašoma analizės įvade.

Patarėja priminė, jog atvirukas yra svarbus tuo, kad jis „daug išduoda“, o jo tikslai yra du – „priminti apie save“ ir „parodyti dėmesį gavėjui“.

Pateikusi netvarkingai ant stalo suverstų atvirukų krūvos nuotrauką G.Vitkevičiūtė taip iliustravo, kad priminti apie save ir parodyti dėmesį L.Kukuraičiui siekė išties daug žmonių.

„Kaip manote, kiek jų visiškai nesistengė išsiskirti iš minios – pirko eilinį atviruką, atspausdino į jį eilinį tekstą apie „sėkmingai įgyvendintus tikslus ir pasiektas svajones“ ir dar pasirašė bėgte, nes kreipinį įrašė gražiai rašantys kaligrafai, o jau pasirašė vadovai?

Gaila, bet va tiek – krūva. Labiausiai liūdni atrodo tie atvirukai, kuriems dėmesio buvo skirta mažiausiai. Normalu, juk gėlė irgi nuvysta nelaistoma. O ir tokių pačių, vienodų yra – tai tų siuntėjų originalumui šakės. Jausmas toks, kaip vakarėlyje sutikti ponią tokia pat suknele“, – ironiškai dėstė ministro patarėja.

Pagyrusi keletą atvirukų, kurie parašyti ranka ir esą pademonstruoja „asmeninį dėmesį“, G.Vitkevičiūtė sukritikavo tuos, kurie net nepasirašė – atsiuntė spausdintą standartinį tekstą. Būtent tai ypač sukrėtė patarėją.

Ironiškai valdininkę nuteikė ir sveikinimuose naudojamas labai plonas, sviestinis popierius. „Gal čia tokia mada parėjo?“ – pridėjusi šypsenėlių simbolių prie nuotraukos su kai kurių socialinės globos namų direktorių sveikinimais L.Kukuraičiui retoriškai paklausė patarėja.

Čia pat pateikti atvirukai, kurie esą liudija „labai brangius spaustuvės sprendimus“, nes yra padaryti iš aksominio kartono, šilku padengto popieriaus ir įvairiai išdailinti. „Prestižas ir noras parodyti klasę kainuoja“, – padarė išvadą G.Vitkevičiūtė.

Pliekė vaikus ir neįgaliuosius

Patarėja taip pat pagyrė atvirukus, kurie ne „išore“, o „vidumi“ parodė kokią nors „Jos didenybę Idėją“ – priminė apie labdarą ar aukojimą, siuntė „religines žinutes“ ar tiesiog išradingiau pareklamavo savo atstovaujamą įstaigą.

Bet G.Vitkevičiūtė pateikė ir pavyzdžių, stokojančių ne tik tokių „idėjų“, bet ir kitų gerų dalykų.

„Atskira tema – vaikų ir neįgaliųjų darbeliai. Jų tiek daug ir jie tokie panašūs, kad jau tikrai nebėra originalūs. Juolab kad profesionalių yra minimum, tad savo darbą jie padaro tik tada, kai yra visiškai iki galo vaikiški – naivūs ir nesurepetuoti. Suprantama, kad beveik visi jie iš vaikų globos namų ar neįgaliųjų bendruomenių“, – kritiškai atsiduso patarėja.

Kaip ten, užsienyje?

Čia pat valdininkė pridėjo teigiamą pavyzdį – „tikrai labai stilingą ir netgi dvelkiantį profesionaliu menu“ – Estijos socialinės apsaugos ir darbo ministrės Kaios Ivos sveikinimą L.Kukuraičiui.

„Kitas užsienietiškas kontekstas šiemet ne kažką: šabloniškas standartas, nulis idėjų, tautiškumo, žinučių, žinių. Todėl labai kitiems metams linkime daugiau šviežio gūsio – mes gi vis dar į jus lygiuojamės“, – taip G.Vitkevičiūtė pasišaipė iš atvirukų, kurie, kaip liudija nuotraukos, ministrui atsiųsti iš ambasadų užsienyje.

Kai kurie atvejai esą apskritai nesusipratimas ar „pro šalį“ – šalia sveikinimo teksto matyti privačios bendrovės logotipas, o tai, patarėjos nuomone, vertintina kaip „reklama vidury sveikinimo“.

Užkliuvo ir sveikinimas su „šimtmečio Kalėdomis“. „Jau tikrai jos buvo pernai, really?“ – pasišaipė G.Vitkevičiūtė.

Kliuvo ir seimūnams

Atskiro patarėjos dėmesio sulaukė Seimo narių sveikinimai ministrui, tiesa, toli gražu ne palankaus.

„Yra ir perdėm atsipūtusių. Tai tie, kurie jau net nesivargino nei kreipinio, nei lygiavimo, nei elementaraus raštingumo paisyti. Įdėjau jų foto ir paskui ištryniau, nes vardai matosi, tai korektiškumo dėlei nebus.

Nėra labai prastai, tačiau labai jiems praverstų paprasčiausias komunikacinis vieningumas. Tai – Seimo narių sveikinimai. Visi deda Seimo logo, bet ten, kur nori. O ar taip gerai? Bet gal tai simboliškai reprezentuoja ten dienas leidžiančią „vienybę“?“ – kikeno patarėja prie nuotraukos, kurioje užfiksuoti atvirukai su parlamento simbolika.

Kai kam – pagyrimai

Savo analizę patarėja baigė pagirdama tuos, kurie, jos nuomone, pasirodė geriausiai šiose „stiliaus“ ir „idėjos“ varžytuvėse.

„Gerai jaučiasi, stilingi, elegantiški, neperkrauti, tikrai skoningi ir puikiausiai atitinka statusą Europos Parlamento narių atvirukai. Tik ponas Viktoras Uspaskichas nutarė neimti iš brandbook’o, o siuntė savo.

Ponios Irenos Šiaulienės, Premjero Sauliaus Skvernelio, Prancūzijos ambasadoriaus Lietuvoje Phillipe’o Jeantaud ir Estijos ambasadorės Janos Vanaveski – tobulos stiliaus ir aukštos laikysenos ikonos“, – tirpo iš susižavėjimo valdininkė.

G.Vitkevičiūtė įvardijo ir simbolinius „laimėtojus“, o pirmąją vietą skyrė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių centro direktorei Nerijai Moskalionienei, atsiuntusiai atviruką, parašytą Braille’io raštu.

Pasiūlymai – galvoti

„Tad kviečiu – pradėkime apie sveikinimą kitam, tiksliau, apie savo įvaizdį, galvoti jau dabar. Mano siūlymas: sukurkime SADM atviruko pagrindą, kuris būtų atitinkamai tik vos puošiamas sezono ar sukakties detalėmis. Tarkime, Kalėdoms – varpelis, Sausio 13 – neužmirštuolė, Kovo 11 – trispalvė, o riebaus jubiliejaus proga – auksinis 70.

Tą pačią idėją labai kviesčiau paglostyti ir pavaldžias organizacijas. Tada visi būtume iš vieno „vežimo“ – lengvai atpažįstami, stebinantys ir, tikėkime, kasmet laukiami“, – apibendrino L.Kukuraičio pagalbininkė.

Iš pirmų lūpų

Gabija Vitkevičiūtė

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja

„Aš esu patarėja komunikacijos klausimais, taigi mano rūpestis – viskas, kas susiję ne tik su ministro, bet ir su ministerijos įvaizdžiu.

O tai ne tik bendresni dalykai, bet kartais iš pirmo žvilgsnio net labai smulkios detalės. Pavyzdžiui, nuimti nuo ministerijos restorano iškabą, kuri tikrai atrodo ne vietoje, ar sužiūrėti, kaip sutvarkytas paties ministro kabinetas, kuriame jis dažnai priima žiniasklaidą, kokie akcentai jame sudėti.

Taigi manau, kad ir kalėdiniai sveikinimai – taip pat mano srities dalykas. Ne, aš nenorėjau pateikti ministerijos darbuotojams kokios nors instrukcijos, kaip reikėtų sveikinti ministrą, juolab tikrai nenorėjau nieko įžeisti ar paniekinti.

Tiesiog tai buvo mano asmeninė iniciatyva, kurią maniau esant reikalingą ir naudingą.“

Pagarsėjo žiniasklaidai dovanotu pokalbiu

Socialinės apsaugos ir darbo ministro L.Kukuraičio patarėja viešiesiems ryšiams G.Vitkevičiūtė jau yra savaip pagarsėjusi ir anksčiau.

Pernai Motinos dienos išvakarėse ministerija visai šalies žiniasklaidai išsiuntinėjo reklaminį G.Vitkevičiūtės interviu su L.Kukuraičio žmona bei motina, papuoštą nuotraukomis iš asmeninio ministro šeimos archyvo.

Šis interviu buvo pristatytas kaip dovana žiniasklaidai Motinos dienos proga – redakcijoms buvo leidžiama pačioms prisiimti šio teksto autorystę ir jį naudoti savo nuožiūra.

Tačiau kai kurie žurnalistai pasiskundė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai suabejoję, ar ministras nesinaudoja ministerijos ištekliais ir savo padėtimi asmeninei naudai gauti.

Atlikę tyrimą etikos sargai rekomendavo ministrui nenaudoti ministerijos viešųjų ryšių asmeniniams tikslams ir nekelti visuomenei įtarimų, kad jis tai daro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting