V. Bruveris. Su praeities šmėklomis kovojantis R. Karbauskis žada susprogdinti bombą

Trimituoti pavojų ir strimgalviais bėgti – kam į apkasus, kam į ataką? Tokį klausimą vėl iškėlė du melagingi pranešimai, kurių kojos greičiausiai dygsta iš Rusijos.

 Ramūnas Karbauskis antradienį žada pateikti naujos informacijos apie LRT.<br> D.Umbraso nuotr.
 Ramūnas Karbauskis antradienį žada pateikti naujos informacijos apie LRT.<br> D.Umbraso nuotr.
Vytautas Bruveris<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bruveris<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos ryto“ savaitė

Jan 20, 2018, 11:43 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:33 PM

Rusiškuose pramoginiuose tinklalapiuose pirmiausia pasirodė kiaurai melaginga „žinia“, kad Lietuva paskelbė ekonominę blokadą Mongolijai, nes jos prezidentas pagyrė sovietų kareivius „išvadavus“ Baltijos valstybes nuo nacių.

Aišku, tai labiau priminė chuliganų pokštą, nors jo tikslas – politiškai pasityčioti iš Lietuvos.

Tačiau pas mus tuojau pat pasigirdo balsų, kad tai – Rusijos specialiųjų tarnybų informacinio karo išpuolis siekiant Lietuvą supykdyti su Mongolija. Kodėl su ja? Nežinia.

Užvakar vakare buvo išplatinta dar viena melaginga naujiena – neva krašto apsaugos ministras R.Karoblis, seksualiai priekabiavęs prie Žinių radijo žurnalisto ir aktoriaus R.Jasiulionio, po šio veiksmo viešai prisipažino esąs gėjus. Be to, esą dar keli šalies diplomatai ministrą apkaltino priekabiavimu.

Po šios „žinios“ buvo sukeltas tikras nacionalinis aliarmas, o iš įvairių valdiškų kampų netgi pasipylė perspėjimai, jog ir ši, ir mongoliškoji istorija – ženklas, kad Rusija rengiasi rimtam kibernetiniam antpuoliui visu frontu. O gal ne tik kibernetiniam!

Bet aidint pavojaus trimitams buvo užgožtas faktas, kad tokio pobūdžio melagingos žinios neturėjo jokio realaus poveikio, – jos gali sukelti nebent ironišką juoką.

Bene taikliausiai į tai reagavo S.Skvernelis. Premjeras pareiškė, jog tuo atveju, jei tai išties Rusijos valdžios apmokami ir organizuojami išpuoliai, toji valdžia greičiausiai moka nevykėliams, ir dar nedaug.

Vykstant šiems virtualiems išpuoliams iš nedraugiško užsienio šalies viduje toliau vyko realūs karai. Teisingiau, vienas karas, kurio verpetas sukasi aplink LRT ir valstiečių vedlį R.Karbauskį.

Šią savaitę jį atsivijo dar viena praeities šmėkla.

Vienas stambiausių Lietuvos žemvaldžių jau seniai sulaukdavo įtarimų, jog jis pats ir jo valdomas Agrokoncernas nesilaiko įtvirtinto draudimo vienam fiziniam ar juridiniam asmeniui pačiam ar per „susijusius asmenis“ turėti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės.

Šią savaitę pasirodė žinių, kad R.Karbauskio sūnūs valdo po kelis šimtus hektarų tokios žemės, kurią jie išnuomoję tam pačiam Agrokoncernui. Negana to, pinigai, už kuriuos vaikai įsigijo žemės, – dovanoti to paties R.Karbauskio.

Tiesa, kol kas sunku tikėtis, kad reikalo ėmęsi prokurorai tikrai aptiks kokių nors įstatymų pažeidimų.

O pats valstiečių vadovas, tvirtinantis, kad įstatymai nei pažeisti, nei apeiti, akivaizdu, tikisi, kad šis tyrimas kaip tik išplaus jo mundurą.

Kad ir kaip būtų, šios istorijos pabudino opoziciją, kuri pateikė retorišką, bet esminį klausimą: ar toks oligarchas – tinkamiausia figūra Lietuvos pranašo ir skaidrumo šauklio vaidmeniui, kurį jis pats taip uoliai vaidina?

Beje, šią savaitę paaiškėjo ir tai, kad valdančiosios partijos pirmininkas vėl „užmiršo“ laiku deklaruoti sandorius – sūnums dovanotus milijonus. O tai – įstatymo pažeidimas. Todėl šio reikalo ėmėsi ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Etikos sargai jau anksčiau buvo pričiupę R.Karbauskį, kai jis nebuvo deklaravęs dalies savo turtų ir sandorių Ispanijoje, o buvo priverstas tai atskleisti tik po demaskuojamųjų „Lietuvos ryto“ žurnalistinių tyrimų.

Po naujausių R.Karbauskio išsisukinėjimų dėl pamirštamų deklaravimų Seime jau imta svarstyti, ar toks sistemingas įstatymo pažeidinėjimas negali būti traktuojamas ir kaip šiurkštus priesaikos sulaužymas. Tai jau reikštų apkaltos galimybę.

Žinoma, kol kas beveik neįtikėtina, kad Seime susiformuotų dirva R.Karbauskio apkaltai. Vis dėlto opoziciniai konservatoriai užsimojo pradėti parlamentinį tyrimą dėl nekontroliuojamos arba per menkai kontroliuojamos situacijos šalies žemės rinkoje.

Dešiniųjų lyderis G.Landsbergis viešai paragino ir patį R.Karbauskį paremti šį tyrimą, jei jis jau toks skaidrus ir nieko nebijo. Tačiau pastarasis apsimetė nesuprantantis, apie ką kalbama.

Užtat valstiečių vedlys žino, kaip nukreipti ugnį nuo savęs arba bent ją susilpninti, – ogi kuo labiau išpūsti kitą skandalą, kuris užgožtų jo reikalus. Šiuo atveju iš taikiklio siekiama nepaleisti nacionalinio transliuotojo finansinės ir ūkinės veiklos.

Atrodo, gali pasitvirtinti anksčiau skambėję dalies opozicijos ir pačios LRT vadovybės nuogąstavimai, jog ėmęsi tirti nacionalinį transliuotoją parlamentarai gali pradėti manipuliuoti įvairiais skaičiais ir sumomis.

Štai R.Karbauskis paskelbė, jog jau kitą antradienį pateiks tokios informacijos apie LRT naudotus valstybės pinigus, nuo kurios jam pačiam šiaušiasi plaukai. O dabar, suprask, pasišiauš visai Lietuvai.

Pagyvensim – pamatysim. Bet net jei antradienį bus susprogdinta ne bomba, o, pavyzdžiui, kukurdvelkis, karas dėl nacionalinio transliuotojo ir aplink jį greičiausiai truks dar ne vieną mėnesį.

Tai rodo ne vienas ženklas. Pajėgas šiame fronte telkia centristų vedlys ir valstiečių frakcijos narys N.Puteikis, paskelbęs kupiną nerimo visuomenininkų kreipimąsi į LRT tarybą, jau ima šiauštis ir dalis LRT darbuotojų.

Štai portalo lrt.lt redaktorius V.Laučius viešai apkaltino LRT vadovybę siekiant sumenkinti ar netgi sunaikinti šį portalą per numatytą pertvarką, taip pat leido suprasti, kad tiems iš šalies samdytiems pertvarkininkams galėjo būti mokami per dideli pinigai.

Trumpai tariant, dar ne viename vidaus kare galime sulaukti kur kas didesnių bombų, pridarančių daugiau žalos valstybei nei melagingos žinios apie Lietuvos karą su Mongolija ar homoseksualų krašto apsaugos ministrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.