EP kreipėsi dėl politikų spaudimo Lietuvos visuomeniniam transliuotojui: lygina situaciją su Lenkija

Grupė Europos parlamento narių kreipėsi į Lietuvos Prezidentę, Seimo Pirmininką ir Ministrą Pirmininką dėl Lietuvos parlamento nutarimo įkurti komisiją, kuri tirs LRT ekonominę ir ūkinę veiklą. Kreipimesi pabrėžiama, kad toks nutarimas prieštarauja Europos Tarybos nustatytiems visuomeninės žiniasklaidos laisvės standartams.

Lietuvos radijo ir televizijos pastatas. <br>I.Gelūno nuotr.
Lietuvos radijo ir televizijos pastatas. <br>I.Gelūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 9:09 PM

Laišką Lietuvos vadovams pasirašė 17 Europos parlamento narių, tarp jų – du europarlamentarai nuo Lietuvos. 

„Mes visiškai pritariame Europos transliuotojų sąjungos (angl. EBU) pozicijai, kuri pabrėžia, kad, pagal Europos standartus, visuomeninės žiniasklaidos priežiūra turi būti atliekama nepriklausomų, o ne politinių institucijų, tokių kaip Vyriausybė ar Parlamentas. Kaip Europos transliuotojų sąjunga pažymi, tuo atveju, kai visuomeninė žiniasklaida yra finansuojama tiesiogiai iš valstybės biudžeto, turi būti išsaugotas jos nepriklausomumas leidybos ir instituciniu požiūriu, tai aktualu vertinant Parlamento užklausas dėl informacijos apie valstybės lėšų panaudojimą pateikimo. Esame rimtai susirūpinę matydami vykstantį Lietuvos valdančiosios koalicijos kišimąsi į žiniasklaidos darbą, ypač dėl to, kad šie veiksmai itin panašūs į kilusią krizę dėl Lenkijos visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo ir po to sekusius nerimą keliančius politinius procesus šioje šalyje. Šiuo laišku norime išreikšti rimtą susirūpinimą dėl tokios apgailėtinos situacijos, kuri susijusi su Lietuvos visuomeninio transliuotojo politiniu tyrimu“, – rašoma kreipimesi.

Laišką Lietuvos vadovybei pasirašę europarlamentarai ragina valdančiąją Lietuvos Seimo daugumą susilaikyti nuo bet kokio politinio kišimosi į Lietuvos radijo ir televizijos veiklą bei pasikliauti nepriklausomų institucijų ekspertų tyrimais. „Kreipiamės į Jus, Lietuvos vadovus, prašydami imtis reikiamų veiksmų siekiant užtikrinti, kad šalies visuomeninės žiniasklaidos leidybinė ir finansinė laisvė bei nepriklausomumas būtų tinkamai apsaugoti“, – rašoma šiandien išplatintame laiške.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.