Teismas: Vaikų ligoninės rekonstrukcijos konkursas – neskaidrus

Verslininko Jono Dumašiaus valdomos statybų bendrovės „Uliksas“ ir „HSC Baltic“ derino veiksmus, siekdamos, kad viena jų didesne kaina laimėtų Santaros klinikų rengtą Vaikų ligoninės pastatų rekonstrukcijos konkursą.

 Lrytas.lt nuotr.
 Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2018, 3:16 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:07 PM

Vilniaus apygardos teismas antradienį panaikino Santaros klinikų sprendimą dėl konkurso laimėtojo. Teimas patenkino kitos statybų įmonės „Veikmės statyba“ ieškinį.

„Uliksas“ ir „HSC Baltic“ su jungtinės veiklos partneriais nesiekė sąžiningai konkuruoti, derino veiksmus, sąmoningai siekė lemti pirkimo rezultatus, kad laimėtoju būtų pripažintas susijusio tiekėjo pasiūlymas, o už perkamus darbus būtų sumokėta 805,5 tūkst. eurų didesnė kaina. Todėl sprendimas dėl laimėtojo pripažinimo yra nepagrįstas ir neteisėtas“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismo vertinimu, Santaros klinikos nesiaiškino, kodėl konkurso laimėtoju paskelbtas „Uliksas“ iš jo pasitraukė ir sudarė sąlygas jį laimėti didesnę kainą pasiūliusiai su juo susijusiai bendrovei „HSC Baltic“ kartu su Gargždų statybos bendrove „Hidrostatyba“.

„Perkančioji organizacija, žinodama, jog tiekėjai yra susiję, ir nesiimdama jokių veiksmų, neužtikrino pirkimo skaidrumo ir sąžiningos teikėjų konkurencijos“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismo vertinimu, „Uliksas“, „HSC Baltic“ ir „Hidrostatyba“ yra susijusios, jas kontroliuoja J. Dumašius – jam priklauso 73,136 proc. „Hidrostatybos“ akcijų, o pastarajai – 97,22 proc. „Ulikso“ akcijų. „Hidrostatyba“ taip pat valdo 20 proc., o J. Dumašius – 35 proc. „HSC Baltic“ akcijų.

„Visų bendrovių valdybas sudaro tie patys giminystės ryšiais susiję asmenys, o valdybos pirmininku visose bendrovėse yra J. Dumašius. Nors bendrovės turi skirtingus vadovus, tačiau jie renkami tos pačios sudėties valdybos. Yra pagrindo konstatuoti, kad ir bendrovės vadovų sprendimai priklauso nuo vieno asmens – J. Dumašiaus valios“, – teigiama nutartyje.

Teismo sprendimą per 14 dienų galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Konkursą Vaikų ligoninės vaiko raidos centro ir pediatrijos bei chirurgijos korpusų rekonstrukcijos darbams Santaros klinikos paskelbė pernai gegužę.

Teismo duomenimis, pirmąkart sudarant konkurso eilę, mažiausią darbų kainą siūlė bendrovės „Uliksas“ bei „Re&Re“ – 13,39 mln. eurų. Šioms pasitraukus, mažiausią kainą siūlė „HSC Baltic“ ir „Hidrostatyba“ – 14,2 mln. eurų. Konkurse taip pat dalyvavo „Veikmės statyba“ (14,32 mln. eurų), „LitCon“ (14,74 mln. eurų), „Conresta“ (18 mln. eurų), „Merko statyba“ ir „Merko ehitus“ (17,65 mln. eurų), „Irdaiva“ (18,59 mln. eurų), „Eikos statyba“ ir „Eika“ (20,37 mln. eurų) bei „Versina“ ir „Kautros nekilnojamasis turtas“ (21,44 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.