Socialdemokratų bėdos: vieni kelia klausimus dėl finansų, kiti sako, kad tai – išvedžiojimai

Netinkamai vykdomos finansinės operacijos, partijos statuto pažeidimai ir raginimas netoleruoti neskaidrios finansinės veiklos partijos tarybos sekretoriate – apie tai rašoma naujienų portalo lrytas.lt redakciją pasiekusioje Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) finansinės veiklos tikrinimo ataskaitoje.

Ataskaitoje minimos įvairios problemos.<br>T.Bauro nuotr.
Ataskaitoje minimos įvairios problemos.<br>T.Bauro nuotr.
G.Paluckas teigė, kad kai kurie pastebėjimai ataskaitoje - toli nuo tiesos.<br>T.Bauro nuotr.
G.Paluckas teigė, kad kai kurie pastebėjimai ataskaitoje - toli nuo tiesos.<br>T.Bauro nuotr.
Ataskaitoje minimos įvairios problemos.<br>V.Balkūno nuotr.
Ataskaitoje minimos įvairios problemos.<br>V.Balkūno nuotr.
VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-01-25 19:34, atnaujinta 2018-01-25 19:52

Dokumente rašoma, kad finansinės veiklos patikrinimas, už 2017-ųjų sausio-rugsėjo mėnesius, pradėtas gautas partijos prezidiumo prašymą bei reaguojant į partijos narių gautus skundus ir prašymus. Taip pat numatoma, kad atliktu patikrinimu siekta atsakyti į tris klausimus, iš kurių vienas – ar LSDP tarybos finansinė veikla yra efektyvi ir skaidri.

Iškilo kliūtys

Patikrinimą atliko du įpareigoti partijos Finansų komisijos nariai. Jau pradėdami rezultatų ataskaitą jie teigė, kad atliekant patikrinimą nebuvo geranoriško bendradarbiavimo, buvo daromos įvairios neteisėtos, dirbtinės kliūtys.

Kaip viena iš tokių kliūčių, buvo įvardinta tai, kad vietoje atsakymo į Finansų komisijos paklausimą, partijos valdyba 2017-ųjų spalio 5-ąją priėmė nutarimą ir uždraudė reikiamus dokumentus kopijuoti ir išnešti iš partijos būstinės.

„Priimdama tokį nutarimą, LSDP valdyba akivaizdžiai nesivadovavo skaidrumo ir atvirumo principais, viršijo savo įgaliojimus, buvo pažeistas aukštesnės galios LSDP tarybos nutarimas ir taip suvaržytos Finansų komisijos veiklos galimybės.

Finansų komisijai atliekant savo funkcijas, jos veiklos ignoravimas, trukdymas darbui yra neteisėtas ir netoleruotinas“, – dėstoma ataskaitoje.

Aptiko problemų

Iš tikro, pastebėjimų dėl galimai netinkamai vykdomos LSDP finansinės veiklos – netrūksta. Daugiausiai pastebima, kad iš partijai priklausančių sąskaitų yra atlikti mokėjimai, kurių nepatvirtino partijos kolegialus valdymo organas, t.y. prezidiumas.

Ataskaitoje rašoma, kad LSDP taryba, atlikdama finansinės operacijas, disponuoja dvejomis banko sąskaitomis – valstybės biudžeto asignavimų ir partijos einamąja. Nurodoma, kad per mėnesį vidutiniškai iš abiejų sąskaitų atliekami 167 mokėjimai, 65 tūkst. eurų sumai. Partijos sąskaitas tikrina partijos atsakingasis sekretorius.

„Tačiau kiekvieną mėnesį daugiau kaip 30 mokėjimų paslaugų tiekėjams atliekama tam neturint partijos prezidiumo nutarimo, kuriam vieninteliam partijos statuto 84 straipsniu suteikti įgaliojimai valdyti partijos finansus.

Tai akivaizdus ir grubus LSDP statuto ir partijos tarybos nutarimų bei procedūrų pažeidimas. Prezidiumas nusišalino, ar buvo nušalintas, nuo partijos finansinio turto valdymo, šių klausimų nesvarstė ir sprendimų nepriėmė“, – rašoma dokumente.

LSDP ataskaitoje rašoma, kad atlikus patikrinimą išaiškėjo, jog buvo vykdomos abejotinos vertės, neaiškiomis aplinkybėmis sudarytos, o kai kurios galbūt ir netikros, sutartys. Iš pastaruoju metu vykdomų mokėjimų išsiskiria praėjusių metų rugsėjo 24-ąją ir 29-ąją atlikti mokėjimai, kurių bendra vertė siekia beveik 8,5 tūkst. eurų.

Didžioji dalis šios sumos – 4,9 tūkst. eurų – rugsėjo 24-ąją sumokėta UAB „Socialinės informacijos centrui“, kuris pagal užsakovo pateiktas užduotis turėjo atlikti socialoginius tyrimus, tačiau kaip rašoma ataskaitoje, jokios ataskaitos sekretoriate nebuvo rasta, o kur medžiaga yra ir kas ja disponuoja nustatyti nepavyko.

Taip pat rašoma, kad rugsėjo 29-ąją buvo atlikti iš karto penki mokėjimai, kurie sudaro 3,55 tūkst. eurų. Šie pinigai pravesti fiziniams asmenims, už paruoštas ir darbo ar kūrybinėms grupėms pateiktas medžiagas, susijusias su tarptautiškumu, mokesčių reforma, darbo santykiais, LSDP elektoratu ir t.t. Medžiagų vertė – nuo 150 iki 350 eurų. Tačiau nė vienos iš šių medžiagų patikrinimą atlikę Finansų komisijos nariai sekretoriate taip pat nerado.

Visgi didžiausia suma, 2400 eurų, rugsėjo 29-ąją pravesta partijos narei, už „Programinio dokumento projekto parengimą ir pristatymą kūrybinei grupei.“ Beje, vienas iš anksčiau minėtų mokėjimų buvo skirtas jos sutuoktiniui. Jam už medžiagos „LSDP elektoratas: samdomi darbuotojai, kūrybinė klasė ir smulkūs verslininkai“ parengimą buvo pravesta 350 eurų. Taip pat pastebėta, kad šie du nariai jau kurį laiką nemoka partijos nario mokesčio.

„Visos šios paslaugos buvo perkamos be partijos kolegialaus valdymo organo, t.y. prezidiumo, sprendimo. Prezidiumas visai nesvarstė klausimų dėl darbo ar kūrybinių grupių sudarymo ir lėšų dėl medžiagų ruošimo asmenims neskyrė“, – dėstoma dokumente.

Be to, ataskaitoje rašoma, kad liepos 27-ąją buvo sudaryta sutartis su asmeniu, kuris pagal individualios veiklos pažymėjimą įsipareigojo skaityti pranešimus. Nurodoma, kad buvo perskaityti keturi pranešimai, kurių klausėsi 6 asmenys.

„Iš viso sumokėta 1050 eurų, tačiau jokio kolegialaus partinio valdymo organo nutarimo dėl šio lektoriaus paslaugų pirkimo taip pat nėra. Manipuliacijos sudarant sutartis neprideda skaidrumo naudojant partines lėšas ir praktikoje įtvirtina nekontroliuojama finansų politiką“, – rašoma ataskaitoje.

LSDP statutas numato, kad sprendimus dėl partijos tarybos turto ir finansų priima partijos prezidiumas. Dokumente dėstoma, kad teisiškai kompetencijos ir funkcijos tarp partijos struktūrų paskirstytos ir įtvirtintos statute bei tarybos nutarimuose, tačiau praktikoje jų nesilaikoma.

Atskirų mokėjimų tvirtinti neturi

Nors ataskaitoje rašoma, kad Finansų komisijoms nariams patikrinimą atlikti pavesta dėl gautų skundų ir prašymų, partijos komunikacijos skyriaus vadovė Eglė Samoškaitė teigė, kad partijos sekretoriatas jokių skundų nėra gavęs.

„Finansų komisijos pirmininkas Jonas Budrevičius pristatydamas ataskaitą prezidiumo posėdyje 2017-ųjų gruodžio 19-ąją minėjo, kad gavo anoniminių skundų, bet jų nepateikė ir nepacitavo“, – atsakymuose, pateiktuose naujienų portalui lrytas.lt, teigė E.Samoškaitė.

Paklausta apie ataskaitoje minimas kliūtys, kai komisijai nebuvo leista iš būstinės išsinešti reikalingus dokumentus ar juos kopijuoti, LSDP komunikacijos vadovė informavo, kad leidimas susipažinti su partijos finansiniais dokumentais partijos patalpose yra įprasta praktika. Anot jos, Finansų komisijos atstovas gali laisvai analizuoti dokumentus, užsirašyti reikiamą informaciją. Visgi ji teigė, kad kitokia praktika labai reta net ir atliekant panašaus pobūdžio patikrinimus valstybinėse institucijose.

Kalbėdama apie ataskaitoje minimus prezidiumo nepatvirtintus mokėjimus E.Samoškaitė teigė, kad LSDP prezidiumo darbo reglamentas nurodo, kad prezidiumas tvirtinta partijos biudžetą ir lėšų panaudojimo ataskaitą. Nenurodoma, kad prezidiumas turėtų tvirtinti kiekvieną atskirą mokėjimą. „Prezidiumas sąžiningai atlieka visas jam priskiriamas funkcijas pagal statutą ir reglamentą: kontroliuoja lėšų ataskaitas“, – teigė E.Samoškaitė bei pridūrė, kad vykdydama finansinę veiklą partija laikosi įstatymų, partijos statyto ir kitų dokumentų.

Gausu išvedžiojimų

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad ataskaitą pirmiausia vertinti turi partijos sekretoriatas, konkrečiai – atsakingasis sekretorius. Visgi jis sakė, kad susipažinęs su atskaitos konstatuojamąja dalimi pastebėjo gana keistų išvedžiojimų bei samprotavimų.

„Konstatuojamoji dalis nėra esminis dalykas. Yra siūlymai stiprinti finansų kontrolę ir dėl to aš neturiu priekaištų. Gerai, kad Finansų komisija tikrina, prižiūri skaidrumą ir panašius dalykus.

Toli gražu ne viskas ataskaitoje turi pagrindą. Kai kuriuos dalykus spėjau asmeniškai pasitikslinti ir pasitikrinti. Yra daug vidinių dalykų, susijusių su partijos vidine veikla, pavyzdžiui, partijos nario mokesčio mokėjimas. Tuos dalykus labai lengva patikrinti. Tai mūsų vidaus reikalai, bet tenka pripažinti, kad konstatuojamoje dalyje nemažai dalykų yra gana toli nuo tiesos“, – kalbėjo socialdemokratų lyderis.

G.Palucko paklausus ar, jo vertinimu, partijos finansinė veikla šiuo metu yra efektyvi, jis teigė, kad per praėjusius metus LSDP rado galimybių sutaupyti daugiau nei 100 tūkst. eurų.

„Tad sakyčiau, kad partijos veikla ir finansų valdymas efektyvėja, bet to efektyvumas nėra fiksuotas dalykas, reikia visada siekti ir žiūrėti, ką dar galima efektyviau nuveikti. Aš tikrai tikiuosi, kad partija gali dar pasispausti ir sutaupyti pinigų ten, kur jie buvo leidžiami neefektyviai ir nereikalingai“, – komentavo LSDP pirmininkas.

Kreipsis į partiją

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informavo, kad socialdemokratų partijai 2016-aisiais metais iš valstybės biudžeto skirta apie 1,15 mln., o 2017-aisiais – kiek daugiau nei milijonas eurų. Be to, 2016-aisiais partija gavo beveik 215 tūkst. eurų iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Duomenų, kiek lėšų iš GPM partija gavo 2017-aisiais, VRK dar neturi.

Komisijos paklausus apie ataskaitoje nurodomų mokėjimų teisėtumą, jei jie nepatvirtinti partijos prezidiumo, VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė atsakė, kad VRK kreipsis į partiją dėl papildomos informacijos pateikimo. Ji teigė, kad papildoma informacija naujienų portalui lrytas.lt bus pateikta gavus LSDP atsakymus.

VRK pirmininkės paklausus apie partijos nariams – vyrui ir žmonai, nemokantiems partijos nario mokesčio – atliktus mokėjimus ir sąžiningumą, ji teigė, kad įstatymuose nenumatytas apribojimas iš kokių fizinių asmenų paslaugas pirkti: visų, partijos narių ar tik tų narių, kurie moka nario mokestį.

„Kontrolės prasme, tai nėra svarbi detalė. Partijos statuto laikymosi prasme, tai gali būti svarbu, galimai dėl to šis faktas vidaus ataskaitoje ir nurodytas.

Atkreiptinas dėmesys, kad politinių partijų įstatyme numatyta, kad politinės partijos turtas ir lėšos negali būti skirstomi jos nariams. Todėl paslaugų pirkimas iš partijos narių vertintinas šia prasme, tai yra paslaugų pirkimas ar kaina negali būti fiktyvūs. Auditorius, atlikdamas politinės partijos patikrinimą, įvertina, ar buvo laikomasi šio draudimo“, – teigė L.Matjošaitytė, pridurdama, kad auditoriaus ataskaita kartu su finansinių ataskaitų rinkinių teikiama iki kovo 15 dienos.

Pasak VRK pirmininkės, tikėtina, kad partija tokį patikrinimą atliko norėdama įsitikinti, ar laikomasi vidaus tvarkos ar statuto. Ji teigė, kad VRK prižiūri, kaip partija laikosi Politinių partijų įstatymo, kuris nenumato, kaip atliekami mokėjimai.

2016-aisiais VRK atliko 2015 metų dalies valstybės valstybės biudžeto asignavimų panaudojimo tyrimą, o kurio buvo suformuluota keletas rekomendacijų LSDP dėl valstybės biudžeto asignavimų laikymo jiems skirtoje sąskaitoje: nepervesti lėšų į kitas sąskaitas, išskyrus atsiskaitymus su tiekėjais ir politinės kampanijos sąskaitas, vengti atsiskaitymų grynaisiais pinigais, vengti vykdyti ūkines operacijas su partijos veikla nesusijusių asmenų atžvilgiu, pavyzdžiui, partijos darbuotojo prašymu jo atlyginimo dalį pervesti kitam fiziniam asmeniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.