Kario Olego Mariničiaus skrydis - vadovavo laivynui, o dabar komanduos savivaldybėje

Lietuvos karinėms jūrų pajėgoms (LKJP) vadovavęs Olegas Mariničius grįžta į rikiuotę – šis atsargos karininkas paskirtas Klaipėdos savivaldybės administracijos viršinininko pavaduotoju. Politikai balsų dauguma pritarė jo kandidatūrai, bet prieš tai patekęs į kryžminę ugnį pretendentas apšaudytas įvairiais klausimais.

 Buvusi krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė pasistengė, kad Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadas O.Mariničius greičiau būtų išlydėtas į atsargą.
 Buvusi krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė pasistengė, kad Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadas O.Mariničius greičiau būtų išlydėtas į atsargą.
 P.Mariničius tęs karjerą Klaipėdos savivaldybėje.
 P.Mariničius tęs karjerą Klaipėdos savivaldybėje.
O.Mariničius atsisveikina su pavaldiniais.
O.Mariničius atsisveikina su pavaldiniais.
 Buvęs LKJP vadas O.Mariničius.
 Buvęs LKJP vadas O.Mariničius.
Daugiau nuotraukų (4)

Gediminas Pilaitis

2018-01-27 11:02

Atskleidė savo biografiją

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo kėdė buvo laisva, kai iš jos pasitraukė ir į užtarnautą poilsį išėjęs valdančiosios liberalų daugumos koalicinės partnerės Rusų sąjungos į šias pareigas deleguotas Aleksandras Michailovas.

Miesto tarybai prisistatę 54 metų O.Mariničius papasakojo, kur gyveno, kokį išsilavinimą įgijo, ką veikė anksčiau, nurodė, kad laisvai kalba lietuviškai, angliškai, rusiškai, baltarusiškai, ukrainietiškai, pramokęs ir ispanų kalbos.

Išauginęs tris sūnus, jau ir anūkams galvas glostantis pretendentas Klaipėdos politikams atskleidė ir savo pomėgius – jam patinka groti gitara, dainuoti.

Valdančioji dauguma O.Mariničiaus kandidatūrai pritarė, bet opozicija liežuvio neprikando  -  teiravosi, ką ir kaip kandidatas rengiasi nuveikti miesto gyventojų labui.

Apšaudymas kryžmine ugnimi

Konservatoriai stebėjosi, kodėl dar nepradėjusiam eiti pareigų O.Mariničiui iškart siūloma prie atlyginimo pridėti 40 proc. priedą, abejojo atsargos karininko organizaciniais gebėjimais, jo kompetencija  susitvarkyti su iššūkiais, kurie ji užguls.

Buvusios pretendentės į Klaipėdos mero postą opozicinės frakcijos „Puteikis plius“ atstovės Nikos Puteikienės paklaustas, kaip pats vertina algų priedus O.Mariničius išsisuko nuo tiesaus atsakymo: „Neprašau priedų, galiu jų atsisakyti, jeigu pažeidinėjami kokie nors reglamentai“.

Nors buvęs Lietuvos karinio jūrų laivyno vadas O.Mariničius į visus politikų klausimus atsakinėjo sklandžiai, aiškiai ir pabrėžtinai mandagiai, N.Puteikienei, kažkodėl nepatiko jo kalbėjimo maniera ir tonas.

„Šis žmogus, ko gero, įpratęs tik komanduoti, jam dar reikėtų ūgtelėti bendravimo srityje. Pasigedau principingesnio jo požiūrio į tai, kas vyksta valdančioje daugumoje“, - pareiškė pati aktyviausia opozicijos atstovė.

Miesto tarybos balsų dauguma O.Mariničius patvirtintas naujoms pareigoms. Pritarta ir 40 proc. atlyginimo dydžio jo algos priedui už viršvalandžius.

Stovėjo prie karo flotilės ištakų

Klaipėdoje gimęs ir augęs O.Mariničius baigė Kaliningrado aukštąją karinę jūrų mokyklą. Tarnavo Tolimuosiuose Rytuose, grižęs į Lietuvąiškart prisidėjo prie Karinių jūrų pajėgų flotilės kurimo - darbavosi vyriausiuoju artilerijos specialistu.

Paskui O.Mariničius paskirtas Kovinio rengimo skyriaus viršininku, vadovavo Koviniam laivų divizionui, fregatai „Aukštaitis“, buvo štabo viršininko vado pavaduotojas. Vėliau jam buvo patikėtos Lietuvos karinių jūrų pajėgų vado pareigos.

Kopdamas karjeros laiptais O.Mariničius tobulino įgūdžius už Atlanto - studijavo JAV Vest Pointo akademijos karo laivyno ir karinių jūrų pajėgų vadų rengimo koledžuose, specialiųjų operacijų ir NATO karo mokyklose.

Karininkas apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu, Krašto apsaugos medaliu „Už nuopelnus“, medaliu „Už pasižymėjimą“, proginiu įstojimo į NATO medaliu.

Įtarimas - laivus užvaldė priešai 

Sėkmingą O.Mariničiaus karjerą nutraukė politikė Rasa Juknevičienė - buvusiai krašto apsaugos ministrei konservatorei pasivaideno, kad LKJP vadas - galimai nelojalus Lietuvai, viršija savo tarnybos įgaliojimus.

O.Mariničiui laikinai uždrausta dirbti su slaptąja informacija. Siekiant išsiaiškinti, ar aukščiausio rango karininkas nesidangsto dviguba Lietuvos ir Rusijos pilietybe, jis net keliskart tirtas melo detektoriumi.

R.Juknevičienės įsakymu O.Mariničiui skirta drausminė nuobauda už tai, kad jis neva viršydamas įgaliojimus kelis karius iš kitos tarnybos savaitei pasiuntė į KJP štabo aprūpinimo laivą „Jotvingis“, tuo metu dalyvavusį Baltijos jūroje vykusioje didžiųjų burlaivių regatoje „The Tall Ships Races 2009““.

Dar iki R.Juknevičienės įsakymo baigėsi terminuotoji O.Mariničius tarnybos sutartis. Numojęs ranka ir nusprendė nesivelti į ginčus su konservatoriais kariškis pats pasiprašė atleidžiamas iš LKJP vado pajėgų.

Ministrė peržengė įgaliojimus

Septyniolika metų Lietuvos kariuomenei atidavęs O.Mariničius iškilmingai išlydėtas į atsargą – karo flotilės laivuose buvo pakeltos vėliavos, karininkai ir šauktiniai vadui atidavė paskutinę pagarbą.

Vėliau O.Mariničius kovojo už savo savo garbę ir reputaciją teismuose - pusmetį bylinėjosi su Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Vyriausiasis administracinis teismas atmetė R.Juknevičienės inicijuotą KAM skundą ir paliko galioti ankstesniąją nutartį dėl ministrės O.Mariničiui neteisėtai skirtos nuobaudos už įgaliojimų viršijimą.

Paaiškėjo, kad ir pati R.Juknevičienė nėra šventuolė - viršijo savo, kaip ministrės, įgaliojimus, pažeidė kariuomenės drausmės statutą.

R.Juknevičienė negalėjo bausti kario statusą turinčio LKJP vado O.Mariničiaus - ministrei buvo suteikta teisė skirti drausmines nuobaudas ne rikiuotės, o tik atsargos kariams.

“Prieš mane, kaip kariškį, vykdyta sąmoninga diskreditavimo kampanija, teko įrodinėti, kad tikrai esu Lietuvos, o ne Rusijos pilietis. Pasitraukiau, nes buvo sukurtos tokios sąlygos“, - sakė O.Mariničius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.