Kas ketvirtas miesto transporto keleivis išsitepa išmatomis

Kiekvieną dieną 125 tūkst. vilniečių grįžta namo išsitepę drabužius, rankas, o gal ir kitas kūno vietas fekalijomis. Taigi parneša į savo butus, kambarius ir kitokius būstus išmatų smarvę.

Troleibusuose tyko pavojai.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.  
Troleibusuose tyko pavojai.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.  
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jan 28, 2018, 8:11 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:41 AM

Šlykštu tai skaityti, bet tokia tikrovė. O ją neseniai atskleidė Nacionalinės sveikatos priežiūros tarnybos atliktas tyrimas. Paaiškėjo, kad kas ketvirtas vilnietis, pasinaudojęs miesto transportu, rankas suteršia fekalijų bakterijomis.

Matematika čia paprasta: kiekvieną dieną miesto transportu pasinaudoja daugiau nei pusė milijono vilniečių. Vadinasi, daugiau nei šimtas tūkstančių jų namo pareina smirdėdami.

Taršą miesto transporte tyrę Nacionalinės sveikatos priežiūros tarnybos specialistai neatskleidė, kokių dar bjaurasčių galima prisigaudyti autobuse ar troleibuse. Esą tyrimų rezultatai tretiesiems asmenims neatskleidžiami.

Tegu tyrėjai tyli – keleiviai ir be jų išvadų gali daug pasakyti pasikliaudami vien regėjimu ir uosle.

Labiausiai užterštos vietos autobusuose ir troleibusuose – sėdynių rankenos, apmušalai, turėklai, į kuriuos keleiviai įsitveria dažniausiai. Ne tokie užteršti viršutiniai turėklai ir rankenos.

Kokią ligą galima pasigauti miesto transporte, vežėjai jau nebegąsdina. Tačiau ir taip aišku, kad padėtis rimta, jeigu įmonė „Vilniaus viešasis transportas“ po reguliaraus valymo pradėjo naudoti specialų dezinfekavimo skystį.

Jis naikina stafilokokus, grybelio sukėlėjus, žmogaus imunodeficito virusą, hepatito B ir C sukėlėjus, norovirusus, rotavirusus.

Be to, autobusams ir troleibusams dezinfekuoti naudojamos vokiškos priemonės, jomis miesto transporto paviršiai apdorojami kartą per parą.

O tyrimą vežėjai užsakė siekdami sužinoti, ant kokių paviršių daugiausia taršos ir kokia ji, kad galėtų tikslingai naudoti dezinfekcijos priemones.

Medikai primygtinai reikalauja – išlipus iš autobuso ar troleibuso būtina plauti rankas. Juk per nešvarias rankas plinta apie 80 procentų užkrečiamųjų ligų.

O ką pasakyti tiems žmonėms, kurie priteršia autobusus ir troleibusus, jų salonuose užveisia visą užkrečiamųjų ligų puokštę?

„Vilniaus viešasis transportas“ patyliukais su jais ėmė kovoti – praėjusią vasarą 47 stotelėse atsirado nauji ženklai, nurodantys keleiviams į miesto transportą įlipti tik pro priekines duris.

Tokia griežtesnė kontrolė įdiegta stotelėse, esančiose prie čigonų taboro, nakvynės namų. Juk ne paslaptis, kad jų lankytojai ne tik važiuoja be bilietų, bet ir nešvariais drabužiais.

Tačiau kitose stotelėse narkomanai ir benamiai į miesto transportą gali nesunkiai įlipti pro kitas duris.

Kaunui ir Klaipėdai, įdiegusiems įlipimo į miesto transportą pro priekines duris sistemą, nereikia tyrimų, kokių bjaurasčių yra autobusuose ir troleibusuose.

Tad gal ir Vilniui reikėtų pagalvoti apie griežtesnę kontrolę, jeigu norime, kad atkeliaujantys naujieji autobusai ir troleibusai neprasmirstų ir netaptų užkratų židiniu kaip senieji?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.