Pavojingai vairavusi Petro Gražulio dukra sulaukė visų teismų malonės

 

 P.Gražulis su dukra Marija ir sūnumi Simonu.<br> "Facebook" nuotr.
 P.Gražulis su dukra Marija ir sūnumi Simonu.<br> "Facebook" nuotr.
 Seimo narys P.Gražulis. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Seimo narys P.Gražulis. <br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-01-30 17:47, atnaujinta 2018-01-30 18:03

Seimo nario Petro Gražulio 25 metų dukrai Marijai Šalaševičienei įžūliai pažeidus eismo taisykles, teismai pritarė itin švelniai, mažesnei nei minimali nuobaudai. Tuo metu daugeliui kitų vairuotojų už tokį pat pažeidimą – ištisinės linijos kirtimą draudžiamoje vietoje ir automobilio lenkimą priešingos krypties eismo juostoje, skiriamos gerokai griežtesnės nuobaudos.

Kelių policija veltui beldėsi į Kauno apygardos teismo ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo duris – pareigūnų argumentai apie pavojingą parlamentaro atžalos vairavimą atsimušė kaip į sieną.

Kauno apygardos teismas paliko galioti Kauno apylinkės teismo praėjusių metų rugsėjo 20 dienos verdiktą, pagal kurį M.Šalaševičienei skirta minimali 170 eurų bauda, o teisė vairuoti atimta vos mėnesiui.

Tuometė tvarka numatė, jog pažeidėjai atsisveikina su teisėmis nuo 3 iki 6 mėnesių.

Kauno apygardos teismas sutiko su policijos argumentais, jog M.Šalaševičienės pažeidimas vertinamas kaip vienas pavojingiausių administracinių nusižengimų, tačiau nuobaudos nesugriežtino.

Kauno apskrities kelių policijos skundas Aukščiausiajam teismui šį mėnesį net nebuvo priimtas.

Dvejopi standartai

Kauno apylinkės teismo teisėjas Dainius Ročys pabrėžė, jog P.Gražulio dukters manevrai kelyje nesukėlė realaus pavojaus eismo saugumui, nes artimiausia mašina buvo už 250 metrų.

Esą pažeidimo mažareikšmiškumas ar nedidelis jo pavojingumas, gera pažeidėjų charakeristika, lengvinančios aplinkybės gali būti pagrindu skirti ne sankcijoje numatytą, o švelnesnę nuobaudą.

Atsižvelgta ir į tai, kad M.Šalaševičienė gailisi dėl padaryto nusižengimo, gyvena Kauno rajone, o važinėja į darbovietę, esančią kitame mieste.

Tačiau kiti ištisinę liniją kirtę ir mašinas lenkę vairuotojai baudžiami gerokai griežčiau.

Į naujienų portalą lrytas.lt kreipėsi marijampolietė, kuriai už tokį patį pažeidimą Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėja Aksinija Žemantauskienė be ceremonijų uždraudė sėsti prie vairo 3 mėnesiams – nebuvo atsižvelgta, kad vienai du vaikus auginančiai moteriai mašina yra labai reikalinga.

Remdamasi teismų praktika, A.Žemantauskienė pareiškė – tai, jog transporto priemonė yra reikalinga nuvykti į darbą, taip pat pažeidėjo geografinė padėtis, rūpinimasis vaikais ir kitais artimaisiais, jų išlaikymas, bloga materialinė padėtis, gailėjimasis dėl padaryto pažeidimo, baudos sumokėjimas nėra išskirtinės aplinkybės, kurios leistų taikyti švelnesnę nei minimalią nuobaudą.

Moteris automobiliu vykdavo į darbovietę, esančią už 25 kilometrų nuo namų, pristatydavo mažametes dukras į ugdymo įstaigas.

Lenkiant realios grėsmės kitiems eismo dalyviams nebuvo, kaip ir P.Gražulio dukters atveju.

„Gal galėtų kas nors atsakyti, kodėl žmonėms yra taikomi dvigubi standartai? Kodėl teismai paprasto piliečio atžvilgiu negailestingi ir ypatingai laikosi griežtumo, o tiems, kurių tėvai užima aukštas pareigas, yra tokie lankstūs ir atlaidūs?“, – stebėjosi moteris.

Nuskambėjus P.Gražulio dukters istorijai, savo karčia patirtimi pasidalijo ir daugelis kitų piliečių, kuriems įstatymas buvo pritaikytas griežčiau nei politiko dukrai.

Seimas veikė staigiai

M.Šalaševičienė pažeidimą padarė praėjusių metų gegužės 11-ąją kelyje Kaunas-Prienai-Alytus.

Praėjus vos 12 dienų P.Gražulis su bendraminčiais Seime pasiūlė sušvelninti atsakomybę už ištisinės juostos kirtimą. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įtarė, kad politikas jų priėmimu yra asmeniškai suinteresuotas.

Nauja tvarka buvo greitai pramušta – pagal rugsėjo pabaigoje priimtą pataisą įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant Kelių eismo taisyklių reikalavimus užtraukia 60–90 eurų baudą, o pirmą kartą KET per metus pažeidžiantys vairuotojai atsiperka tik 30 eurų bauda.

Taip pat nuo vieno iki trijų mėnesių galės būti atimta teisė vairuoti.

Tokiu pažeidimu kelyje sukėlus pavojingą situaciją bauda didėtų iki 170–230 eurų, o teisės vairuoti neturintiems asmenims – iki 300–600 eurų.

Tiesa, liko galioti Administracinių nusižengimų kodekso straipsnis „Lenkimas vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama lenkti“, pagal kurį toliau bus taikoma 170-230 eurų bauda ir teisės vairuoti atėmimas 3-6 mėnesiams.

Parlamentas po M.Šalaševičienės dukters padaryto pažeidimo sureagavo staigiai, tačiau itin svarbių socialinių, kitų teisės aktų projektai Seime, ministerijose dūla daugelį metų, nėra efektyvių teisinių pokyčių ir kovojant su korupcija, kontrabanda, kitais nusikaltimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.