Seksualiniu išnaudojimu įtariamas VDA dėstytojas traukiasi, bet kaltės nepripažįsta

Trečiadienį kilus įtarimų, kad Vilniaus dailės akademijos tapybos dėstytojas Jonas Gasiūnas seksualiai išnaudojo savo studentes, jis nusprendė trauktis. Dėstytojas savo sprendimą patvirtino „Lietuvos ryto“ televizijai. 

 D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr. 
 D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr. 
Jonas Gasiūnas, VDA, vilniaus dailės akedemijos dėstytojas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jonas Gasiūnas, VDA, vilniaus dailės akedemijos dėstytojas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2018, 2:49 PM, atnaujinta Feb 1, 2018, 3:11 PM

Paklaustas, ar pripažįsta mestus kaltinimus ir įtarimus, jis tai kategoriškai neigė. „Ne, tai visiška nesąmonė. Atsistatydinu, nes tai žemina mano orumą. Per tokį trumpą laiką, kad ir ką aš pasakyčiau, tai nepadės sutvarkyti reikalo. Manau, kad realus mano protestas turi vykti teisminėmis priemonėmis“, – įteikdamas pasitraukimo raštą sakė J.Gasiūnas.

Trečiadienį savo istorijas buvo papasakojusios 2 merginos, ketvirtadienį šis skaičius padvigubėjo. Visgi, J.Gasiūnas teigė, kad viską išaiškins teismas. „Čia yra visiškas absurdas. Visi komentarai liečiantys vienokį ar kitokį studento darbą, vyksta kolegialiai, matant komisijai. Negali būti, kad vienas žmogus galėtų padaryti įtaką diplominiams darbams. Savo, kaip viešpačio rolės, aš negaliu pripažinti“, – sakė jis.

Pridurdamas, kad jam nėra gėda. „Ne, aš neturiu už ką gėdytis. Už ką man turėtų būti gėda. O čia viskas yra pramanai“, – teigė jis.

„Nebuvo jokio (romano). Galėjo būti, kad šiuo metu įsigalėjantis feministinis diskursas kuria precendentą, kurio pagalba galima apkaltinti bet ką“, – sakė J.Gasiūnas. Sakydamas, kad kol pasakojimai yra anonimiški, jis negali tiksliai pasakyti, koks šių pasakojimų tikslas.

„Šiandien aš pasitraukiu. O kai išaiškės pozicijos, pažadu sugrįžti, kai visi kaltinimai bus paneigti“, – ateities planus dėliojo jis.

Nėra tikri, ar už skundų kažkas stovi

Vilniaus dailės akademijos rektorius Audrius klimas sakė, kad jei J.Gasiūnas nuspręs, teismas aiškinsis, ar už anoniminių skundų slypi studentai su tikromis nuoskaudomis.

„Manau, kad šitas dėstytojo pareiškimas daug ką paaiškina. J.Gasiūnas dabar yra pakankamai sudėtingoje psichologinėje situacijoje. Bet tai yra J.Gasiūno sprendimas ir prašome tai gerbti. Jei jis matys prasmę išsiaiškinti, kas yra tie anoniminiai skundai. Ar ten tikrai yra žmonės už tų skundų su nuoskauda“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė VDA rektorius.

Trečiadienį VDA nušalino jį 2 savaitėms nuo darbo su studentais. Žiniasklaidai pats dėstytojas teigė, kad tai tėra susidorojimas, o bet kokie įtarimai laužti iš piršto.

Vis dėlto ketvirtadienį J.Gasiūnas, kaltinamas netinkamu elgesiu su studentėmis, pats nusprendė trauktis. Dėstytojas vis dar tiki, kad į darbo vietą grįš, kai bus išaiškinta, jog kaltinimai nepagrįsti.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad trečiadienio rytą tinklaraštis „Akadės paslaptis“ paviešino 2 skirtingų merginų pasakojimus apie J.Gasiūną. Viena mergina pasakojo, kad ji buvo tapusi dėstytojo „sekso žaisliuku“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.