Nidoje vyks „Stintapūkis“ – stintas vilios bumbinimu

Savaitgalį Nidoje klegės tradicinė žiemos šventė „Stintapūkis“. Nors atšilę orai pakoregavo rengėjų sumanymus, kurorto gyventojams ir svečiams žadamos turiningos pramogos ir kultūros renginiai.

Preiloje gimęs ir augęs Neringos meras D.Jasaitis žino, kaip medine kultuve privilioti po ledu spurdančias stintas.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Preiloje gimęs ir augęs Neringos meras D.Jasaitis žino, kaip medine kultuve privilioti po ledu spurdančias stintas.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
 Žiemos šventė Nidoje.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Žiemos šventė Nidoje.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Žiemos šventės sutraukia daug žmonių.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Žiemos šventės sutraukia daug žmonių.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
Žūklės varžybos uoste.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
Žūklės varžybos uoste.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Bumbinimas ant ledo.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Bumbinimas ant ledo.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Stintų ordino nariai.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Stintų ordino nariai.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Nidos uosto švyturys.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Nidos uosto švyturys.<br> S.Vaišvilaitės nuotr.
 Medžiotojai vaišins troškiniu.<br> S.Vaišvilatės nuotr.
 Medžiotojai vaišins troškiniu.<br> S.Vaišvilatės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

„Lietuvos rytas“

Feb 2, 2018, 8:48 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 11:45 AM

Savaitės pradžioje Kuršių marias ties Nida dar dengė tvirta ledo pluta, o dabar čia kaip vasarą tyvuliuoja vanduo. Atšilus orams, ledas suskeldėjo, Kuršių marių srovės ir vėjai išgainiojo lytis. Dėl to labiausiai sielojasi poledinės žūklės mėgėjai.

Neringiškiai jau susitaikė su mintimi, kad „Stintapūkio“ šventės dalyviai negalės sutūpę ant marių ledo traukti iš ekečių šviežiais agurkais kvepiančių stintų – tradicinės žvejų mėgėjų varžybos perkeltos į krantą, vyks Nidos uoste, kur šios žuvys irgi kimba.

Įrankis – medinė kultuvė

Neringą garsina iki šiol čia nepamirštas senovinis žiemos žūklės būdas – bumbinimas. Įspraudę lentas į eketę, jas talžydami kultuvėmis, lyg mantrą kartodami tuos pačius žodžius „stinta – pūkis“ vietos žvejai medžio garsais prisivilioja stintas į tinklus.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė poledinės žūklės dalyviams patarė nenukabinti nosies: „Papasakosime, kaip žiemą Kuršių nerijoje gaudomos stintos, žvejai parodys savo įrankius – pabumbinsime krante.“

Poledinė žūklė – trumpa

Stintos jau kelias savaites suka ratus Nidos, Juodkrantės, Preilos pakrantėse – jas galima meškerioti ir nuo krantinių. Norinčius išbandyti laimę svečius neringiškiai aprūpins reikiama žvejybos įranga, drabužiais, parodys vietas, kur galima tikėtis laimikio.

Kuršių nerijoje poledinės žvejybos sezonas trumpas, pernai jis baigėsi vasario 18-ąją, o užpernai dar anksčiau – sausio 31-ąją.

Pasitaiko ir stebuklų – vieną žiemą ledai sukaustė Kuršių marias, kai iki „Stintapūkio“ šventės buvo likusi vos diena.

Pernykštės žiemos situacija, kai varžybas ant Nidos uosto molo laimėjo vos vieną žuvelę sugavęs meškeriotojas, pasak E.Lubickitės, neturėtų pasikartoti: „Pati mačiau, kaip žvejai neša stintų pilnus kibirus.“

Garuos gardumynai ir pirtis

Kad ir kaip ten būtų, Nidoje „Stintapūkio“ šventės dalyvių laukia ne tik žiemos pramogos, bet ir vaišės – čia jie galės paskanauti gardžios žuvienės, pagal senovinius receptus paruoštų keptų, marinuotų, vytintų stintų, rūkytų karšių ir ungurių.

„Stintapūkio“ gardumynų alėjoje medžiotojai svečius vaišins žvėrienos troškiniu, o pasieniečiai – kareiviška koše. Saikingos ir ekologiškos mitybos šalininkus žaliavalgiai kviečia paragauti jų siūlomų skanėstų, atsigaivinti pušų, eglių, kadagių arbata.

Karšto garo mėgėjams Nidos uoste ant molo bus iškūrenta pirtis. Kurorte vyks įvairios sporto varžybos, interaktyvūs žaidimai, šokių pamokos dideliems ir mažiems, šėls liaudies kapelos, veiks kūrybos dirbtuvės, į dangų bus paleisti aitvarai.

Meras – patyręs žūklautojas

„Kuršių nerija nuostabi visais metų laikais. Pasilinksminkite, paragaukite šviežių stintų, laikas pramogauti dabar kuo puikiausias – nei per šalta, nei per karšta“, – atvykti į septintą kartą Nidoje rengiamą žiemos šventę kvietė Neringos meras Darius Jasaitis.

Preiloje gimęs ir augęs D.Jasaitis – įgudęs bumbintojas, tokie žvejai į krantą be laimikio negrįžta. Meras irgi patikino, jog šią žiemą stintos neaplenkė Kuršių marių.

D.Jasaičio žiniomis, stintų šventės vyksta tik trijuose pasaulio miestuose: Liepojoje, Palangoje ir Nidoje. Poledinės žūklės mėgėjai susivieniję į Stintų ordino draugiją.

Žiemos šventė „Stintapūkis“. Vasario 2–4 d. Nida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą