Buvusi studentė – apie dėstytoją Joną Gasiūną: „Jaučiausi jo sekso žaisliuku“

Vilniaus dailės akademijos (VDA) senato Etikos komitetui penktadienį teko dar negirdėta užduotis – apsvarstyti ir įvertinti galimą trijų dėstytojų nederamą seksualinį elgesį su studentėmis.

Nacionalinės premijos laureatą J.Gasiūną šią savaitę užklupo kaltinimai dėl nederamo seksualinio elgesio su studentėmis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nacionalinės premijos laureatą J.Gasiūną šią savaitę užklupo kaltinimai dėl nederamo seksualinio elgesio su studentėmis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nacionalinės premijos laureatą J.Gasiūną šią savaitę užklupo kaltinimai dėl nederamo seksualinio elgesio su studentėmis.<br>D.Umbraso nuotr.
Nacionalinės premijos laureatą J.Gasiūną šią savaitę užklupo kaltinimai dėl nederamo seksualinio elgesio su studentėmis.<br>D.Umbraso nuotr.
Nacionalinės premijos laureatus J.Gasiūną (nuotr. kairėje) ir G.Trimaką šią savaitę užklupo kaltinimai dėl nederamo seksualinio elgesio su studentėmis.
Nacionalinės premijos laureatus J.Gasiūną (nuotr. kairėje) ir G.Trimaką šią savaitę užklupo kaltinimai dėl nederamo seksualinio elgesio su studentėmis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 3, 2018, 12:27 PM

Sulaukus nemažai liudijimų bandyta išsiaiškinti, ar prie studenčių priekabiavo tapytojas Jonas Gasiūnas, fotografas Gintautas Trimakas ir psichologas Arvydas Liepuonius.

Nacionalinės premijos laureatas 63 metų J.Gasiūnas nebedirba VDA – kilus skandalui jis buvo nušalintas nuo darbo su studentais, o užvakar pasiprašė atleidžiamas.

Jautėsi sekso žaisliuku

Skandalas kilo, kai šią savaitę dvi moterys istorijas apie savo santykius su J.Gasiūnu paviešino interneto tinklaraštyje „Akadės paslaptis“.

Viena viešai, bet anonimiškai prabilusių moterų į VDA įstojo 2008 metais. Ji prisiminė, kad tapybos dėstytojas prie jos seksualiai priekabiavo Nidoje – ten akademijos studentai atliko praktiką.

„Vieną vakarą rampoje jis, kitiems studentams nematant, mane apkabino per pečius. Nebuvau tikra, kaip į tai reaguoti, norėjau tikėti, kad tai – globėjiškas apkabinimas“, – apie tai, ką patyrė būdama 18-metė, rašė moteris.

Ji neslėpė, jog kartu su dėstytoju gerdavo alkoholį: „Visą kitą dieną mane pykino, vėmiau nuo alkoholio. J.Gasiūnas man išvirė sriubos ir davė degtinės – sakė, kad tai padės nuo skrandžio bėdų.“

Ji prisiminė, kad valgyti sriubos jis pasikvietė į savo kambarį, kur stovėjo dvi vienvietės lovos.

Pasikvietęs studentę dėstytojas peržiūrinėjo ir rūšiavo dėžes su senais tekstais ir žurnalais.

„Tada jis prisėdo šalia manęs, pradėjo mane bučiuoti ir nurenginėti. Aš jaučiausi sutrikusi, nežinojau, kaip elgtis.

Ryškiai prisimenu, kad norėjau staiga atsikelti, išeiti trenkusi durimis, bet neišdrįsau.

Kitą rytą prabudau šalia, negalėjau pažvelgti jam į akis“, – atvirai pasakojo buvusi studentė.

Moteris prisiminė, kaip tuomet J.Gasiūnas ją ramino: „Tai nieko blogo, tai – tik mūsų dviejų reikalas.“

Su dėstytoju ji bendravo ir grįžusi į Vilnių: „Jis mane kviesdavo po paskaitų išgerti Tapybos katedroje, studijose, staliaus dirbtuvėse.

Po kelių butelių alaus jis pradėdavo su manimi santykiauti. Gyvenau tartum du gyvenimus: vieną – kaip gabi, gerus pažymius gaunanti studentė, kitą – kaip jo sekso žaisliukas.“

Nors mergina tikino dėl tokio bendravimo su dėstytoju jautusis blogai, ji niekam to nepasakojo, nesikreipė nei į VDA vadovus, nei į policiją: „Kam nors apie tai pasakyti buvo neįsivaizduojama – bijojau būti pasmerkta už tai, kad permiegojau su dėstytoju, kad tai galės paveikti studijas, kurias ką tik pradėjau.“

Apie meną – tik prie butelio

Antroji mergina prisiminė, jog su tapybos dėstytoju nemažai studentų palaikydavo itin draugiškus santykius: „Beveik kiekvieną dieną po paskaitų studentai eidavo išgerti su dėstytoju, paklausyti jo kalbų apie meną. Tada jausdavomės šiek tiek išskirtiniai – juk jis kviesdavo ne visus, tik perspektyviausius.“

Internete prabilusi studentė teigė, jog J.Gasiūnui ji į akį krito nuo pirmo kurso. Dėstytojas jai esą vis primindavo, kad ji gabesnė už savo bendraamžius, vis vadindavo ją „poliotna merga“, „širdele“, pats pasiūlydavo, ką tapyti.

Bet vėliau dėstytojo elgesys pirmakursę ėmė gąsdinti. Ji papasakojo apie vieną kelionę iš šalia VDA esančios kavinės: „Mums su J.Gasiūnu buvo pakeliui iki stotelės. Alkoholis man aiškiai susuko smegenis ir nuėjau kartu su juo į kažkokią jam priklausančią lūšną prie Kalvarijų turgaus.“

Ką jiedu veikė tame name, mergina nutylėjo, bet prisipažino buvusi tokia girta, kad būtų sutikusi daryti bet ką.

Pasipylė liudijimai

Po šių dviejų moterų išpažinties atsirado ir daugiau liudijimų.

VDA Etikos komitetas jau yra gavęs devyniolikos buvusių ir esamų studentų pasirašytą skundą apie netinkamą J.Gasiūno elgesį.

Po šių liudijimų kelios merginos televizijai „Info TV“ pareiškė studijų metais patyrusios ir fotografo G.Trimako, kuriam šį mėnesį turi būti įteikta Nacionalinė premija, seksualinį priekabiavimą, o portalas delfi.lt iš dabartinės studentės gavo informacijos apie nepagarbų akademijoje dėsčiusio neįvardijamo teisininko elgesį.

Užvakar minėtame tinklaraštyje atsirado liudijimas ir dėl nederamo A.Liepuoniaus elgesio.

Reikia daugiau informacijos

VDA senato Etikos komiteto pirmininkas architektas Marius Šaliamoras vakar sakė, kad šioje aukštojoje mokykloje dėstančių fotografo G.Trimako ir psichologo A.Liepuoniaus elgesiui su studentais įvertinti trūksta informacijos.

O netinkamu elgesiu su studentais apkaltinto ir iš akademijos jau pasitraukusio J.Gasiūno elgesį komitetas pasmerkė.

„J.Gasiūno elgesys yra nesuderinamas su VDA dėstytojo vardu ir pareigomis, jis žemina žmogaus orumą ir yra nepriimtinas akademinėje bendruomenėje ir aplinkoje“, – sakė komiteto vadovas M.Šaliamoras.

Kitas Etikos komiteto posėdis numatytas vasario 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.