Seksualiniu priekabiavimu apkaltintas VDA dėstytojas A. Liepuonius traukiasi iš pareigų

Dar vienas seksualiniu priekabiavimu kaltinamas Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojas palieka pareigas. Naujienų portalo „Delfi“ tiesioginėje vaizdo konferencijoje  šios aukštosios mokyklos rektorius Audrius Klimas informavo, kad psichologas Arvydas Liepiuonius parašė prašymą jį atleisti iš darbo.

 A.Liepuonius palieka VDA.<br> lrytas.lt montažas
 A.Liepuonius palieka VDA.<br> lrytas.lt montažas
 A.Liepuonius palieka VDA.<br>D.Umbraso nuotr.
 A.Liepuonius palieka VDA.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-02-05 11:21, atnaujinta 2018-02-05 15:23

Penktadienį į posėdį buvo susirinkęs VDA Senato etikos komitetas. Nors jis pripažino, kad pirmasis priekabiavimu apkaltintas VDA dėstytojas Jonas Gasiūnas negali toliau dirbti su studentais, apie A.Liepuoniaus elgesį kalbėta nebuvo.

Komiteto pirmininkas prof. Marius Šaliamoras tada sakė, kad komitetas nesulaukė jokių kaltinimų šiems dėstytojams.

„Jie nepasiekė mūsų komiteto, kad mes galėtume tai svarstyti. Jei bus tie kaltinimai suformuluoti, tada svarstysime. Kol kas tos medžiagos neturime, nieko negaliu tuo klausimu pasakyti“, – sakė M.Šaliamoras.

VDA rektorius tiesioginėje konferencijoje taip pat teigė pirmadienį sulaukęs kito apkaltinto dėstytojo Gintauto Trimako pasiaiškinimo, vis dėlto, kas nurodoma jame, sakė kol kas nežinantis.

Psichologo ir istoriko išsilavinimą turintis A. Liepuonius VDA dėstė dailės istoriją ir teoriją.

Liudijimai apie kelių VDA dėstytojų seksualinius veiksmus praėjusią savaitę paskelbti internetiniame tinklaraštyje akadespaslaptis.wordpress.com, socialiniuose tinkluose. Ketvirtadienį minėtame tinklaraštyje atsirado anoniminis liudijimas ir dėl nederamo A. Liepuoniaus elgesio. Pirmiausia internetiniame tinklaraštyje pasirodė buvusių VDA studenčių anoniminiai liudijimai apie Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą tapytoją Joną Gasiūną, jis praėjusią savaitę taip pat pasitraukė iš akademijos. Kelios merginos teigė studijų metais turėjusios intymių santykių su J. Gasiūnu, patyrusios jo spaudimą, žeminimą.

Po šių liudijimų kelios merginos televizijai „Info TV“ pareiškė studijų metais patyrusios 2017-ųjų nacionalinės premijos laureato fotografo Gintauto Trimako seksualinį priekabiavimą. A. Klimas delfi.lt konferencijoje teigė, jog VDA Senato etikos komitetas gavo du neanoniminius merginų liudijimus, savo paaiškinimus yra pateikęs ir pats G. Trimakas, informacija vertinama.

A. Klimas sako, kad VDA Kauno fakultete nebedirba ir 2016-aisiais kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo sulaukęs architektas Linas Tiuleikis.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba 2015 metais yra pripažinusi, jog VDA Kauno fakultete dėstantis dailininkas Pranas Griušys priekabiavo prie kolegių dėl lyties – A. Klimas sako, kad P.Griušys, vienu metu netgi buvęs VDA Senato Etikos komiteto pirmininku, „dėstytojauja minimaliai“.

Scenografė Simona Biekšaitė sekmadienį paskelbė prieš beveik devynerius metus patyrusi režisieriaus Jono Vaitkaus seksualinį priekabiavimą. Anksčiau kaltinimų nederamu seksualiniu elgesiu sulaukė režisierius Šarūnas Bartas – režisieriaus aukomis tapusios viešai prisipažino aktorė Julija Steponaitytė bei dailininkė Paulė Boculaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.