Iš įtartinų santuokų lietuvė susikrovė didelius turtus

Iš trylikos už azijiečių ištekėjusių merginų su savo sutuoktiniais gyvena tiktai dvi, tačiau juos supiršę veikėjai tikina, kad vedybos nebuvo fiktyvios. Iš įtartinų santuokų praturtėjo ir Lietuvos pilietė.

Fiktyvių santuokų organizavimu Didžiojoje Britanijoje kaltinami A.Khanas ir J.Pavlovskytė išsiskyrė ir patys.
Fiktyvių santuokų organizavimu Didžiojoje Britanijoje kaltinami A.Khanas ir J.Pavlovskytė išsiskyrė ir patys.
Vita Pralgauskaitė
Vita Pralgauskaitė
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė, Aušra Pilaitienė, „Lietuvos rytas“

Feb 8, 2018, 6:24 AM, atnaujinta Feb 8, 2018, 12:58 PM

Užduotis moterims – nusifotografuoti su vestuvine suknele, vyrams – atliekant banko pavedimą įrašyti žodžius „nuotakai“ arba „vestuvėms“.

Tokius nurodymus tuoktis nusprendusioms poroms keletą metų dalijo iš Azijos kilęs 32 metų Ayazas Khanas ir 25 metų lietuvė Jurgita Pavlovskytė.

Londone įsikūrusi pora per trejus metus padėjo sudaryti 13 santuokų tarp merginų iš Lietuvos ir Čekijos bei iš Azijos atvykusių vyrų.

Trečiadienį A.Khanas ir J.Pavlovskytė stojo prieš vieną Londono teismų – pora kaltinama nelegaliai uždarbiavusi iš fiktyvių santuokų ir taip apgaudinėjusi valstybės institucijas.

Didžiosios Britanijos naujienų portalas dailymail.co.uk rašo, kad A.Khanas ir J.Pavlovskytė taip pat buvo susituokę, tačiau išsiskyrė kaip ir dauguma jų supirštų porų.

Teisme paaiškėjo, kad iš trylikos 2011–2014 metais susituokusių mišrių porų iki šiol kartu gyvena tik dvi.

Įdarbino prekybos tinkle

A.Khanas ir J.Pavlovskytė dirbo Jungtinės Karalystės prekybos tinklo „Sainsbury’s“ parduotuvėse, o savo klientams dalydavo suklastotus šio prekybos tinklo darbo pasiūlymus.

Jų klientais tapo 11 jaunikių iš Pakistano, po vieną iš Indijos ir Bangladešo. Keturi iš jų taip pat buvo įdarbinti šiame prekybos tinkle.

Kad gautų leidimą gyventi ir dirbti Jungtinėje Karalystėje, šių šalių piliečiai turi įrodyti, kad jie yra vedę Europos Sąjungos pilietes.

Migracijos tarnyboms reikia įrodyti ir tai, kad santuoka nėra fiktyvi, kad jie gyvena kartu, kad sutuoktinė dirba ir turi nacionalinio draudimo numerį.

Pervesdavo pinigų vestuvėms

Nuotakų paieška užsiimdavo J.Pavlovskytė.

Ji su keliomis bendrininkėmis į Didžiąją Britaniją pakvietė dvylika lietuvių ir vieną moterį iš Čekijos.

Piršlys ir svočia apmokėdavo jų skrydžius į Londoną ar kitus Jungtinės Karalystės miestus, kompensuodavo vedybų išlaidas.

Už visa tai fiktyvių vedybų organizatoriams jau buvo sumokėję jaunikiai.

Teismui pateiktoje byloje nurodyta, kad A.Khanas ir J.Pavlovskytė uždirbo pusę milijono svarų sterlingų (542 tūkst. eurų).

Kad migracijos tarnybos patikėtų, jog lietuvės tikrai dirba Jungtinėje Karalystėje, joms buvo atidaromos sąskaitos bankuose.

Vėliau pinigų į šias sąskaitas pervesdavo ir būsimieji sutuoktiniai, o kad niekam nekiltų įtarimų, mokėjimo paskirties laukelyje nurodydavo, jog jie yra skirti vestuvėms arba žmonai.

Kad moterys atrodytų laimingai ištekėjusios, jos pozuodavo su sutuoktiniais, kuriuos pamiršdavo vos tik gavusios atlygį.

Ištekino jauną valytoją

Po tokių santuokos ceremonijų jaunikiai jau galėdavo užpildyti paraišką dėl nuolatinio gyvenimo Jungtinėje Karalystėje.

A.Khanas ir J.Pavlovskytė pirmąją porą suvedė 2011 metais. Jų klientu tapo Jungtinėje Karalystėje studijavęs 29-erių pakistanietis. Po ketverių metų studijas baigęs azijietis panoro prasitęsti leidimą gyventi šioje šalyje.

Jungtinės Karalystės tarnybos tris kartus atmetė jo prašymus, tuomet pakistanietis ėmė ieškoti žmonos.

Pora, kuri šiuo metu yra teisiama, jam surado 20-metę valytoją iš Lietuvos ir nufotografavo jaunavedžius.

Lietuvę vedęs pakistanietis gavo leidimą gyventi Jungtinėje Karalystėje, bet kilus įtarimų, kad santuoka buvo fiktyvi, 2016 metais jis buvo išsiųstas iš šalies.

Dar dvi teisiamųjų sutuoktos poros 35 metų Imranu Farooqas ir 26 metų Diana Stankevič bei 32 metų Muhammadas Saqlainas su 30-mete Tatjana Rolic tapo jų bendrininkais ir padėjo ieškoti kitų nuotakų.

Sąskaitose – įspūdingos sumos

Nors dirbdamas prekybos tinkle „Sainsbury’s“, anot vietos spaudos, A.Khanas gaudavo kuklų atlyginimą, jo banko sąskaitų išrašai nustebino pareigūnus. Į jo sąskaitas buvo pervesta 297 tūkst. svarų (apie 323 tūkst. eurų).

Nustatyta, kad 2010–2016 metais jis išsigrynino 236 tūkst. svarų, tačiau apklausiamas pareigūnų savo pajamų negalėjo pagrįsti. Todėl įtariama, kad pinigai buvo gauti už fiktyvių santuokų sudarymą. Praturtėjo ir J.Pavlovskytė. Į jos banko sąskaitas buvo pervesta 238 tūkst. svarų (306,6 tūkst. eurų).

Tokių fiktyvių vedybų organizatoriais vadinama pora ir jų bendrininkai savo kaltę neigia – visos santuokos esą buvo tikros.

306 000

Tiek eurų, kurie pateko į J.Pavlovskytės banko sąskaitas, britų pareigūnams sukėlė įtarimų.

Bylos dėl fiktyvių santuokų – ir Lietuvoje

Baudžiamosios bylos, kuriose nagrinėjamos fiktyvios santuokos su užsieniečiais, neretos Klaipėdos apygardos teisme.

Ketvirtadienį nuosprendį turėtų išgirsti prekyba žmonėmis kaltinama 25 metų tauragiškė Vita Pralgauskaitė (nuotr.), norėjusi apgaule už pakistaniečio ištekinti jauną merginą. Ji kaltės nepripažino.

23 metų nukentėjusioji teigė, kad buvo V.Pralgauskaitės bute Londone, matė jos vyrą ir dukrą, o Vita įkalbinėjo ją fiktyviai ištekėti.

Į kaltinamųjų suolą turėjo sėsti ir V.Pralgauskaitės bičiulė Elena Sungailaitė, tačiau ši moteris slapstosi, jos byla išskirta.

Prekybos žmonėmis istorija rutuliojosi 2013 metų spalį.

Nukentėjusioji pasakojo, kad su E.Sungailaite susipažino per socialinius tinklus. Neseniai aštuoniolikos sulaukusi tauragiškė nemokėjo nei skaityti, nei rašyti, tad feisbuke rašydavo jos bičiulė.

Merginai buvo nupirkti bilietai į Londoną, atsiųsta 200 litų kelionei iki Kauno ir kitoms išlaidoms.

Kitą dieną atvažiavo nepažįstamas vyras ir ją pasiėmė, o namuose uždarė rūsyje. Už fiktyvią santuoką žadėjo 2 tūkst. svarų.

Mergina nesutriko ir paskambino į Lietuvos „Carito“ organizaciją.

Tą pačią dieną Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos institucijų bendromis pastangomis nuotaka per prievartą buvo išvaduota, o apgaule taip ir nenusipirkęs leidimo nuolat gyventi Europos Sąjungoje vyras buvo išsiųstas namo.

Pernai birželį metais jaunesnė V.Pralgauskaitės sesuo Reda jau išgirdo Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį už tokį pat nusikaltimą. Už pasikėsinimą parduoti merginą fiktyviai santuokai jai skirti 4 metai nelaisvės.

Pernai gruodį 5 metai nelaisvės skirti Rolandui Žmūrikui, savo seserį ir pusseserę pripiršusiam pakistaniečiams fiktyvioms santuokoms ir už tai gavusiam nemenką atlygį. 32 metų vyras kaltės nepripažino ir tikino, kad apie tai nieko nežino, tik kaip svečias dalyvavo tuoktuvėse.

Tačiau teismui pakako nukentėjusiųjų ir liudytojų parodymų, pokalbių telefonu ir kitų iki šiol neteisto vyro kaltės įrodymų.

R.Žmūrikas suorganizavo dvi Lietuvos piliečių santuokas su pakistaniečiais. Vyrams tai būtų atvėrę kelius gauti oficialius leidimus gyventi Europos Sąjungoje. Kiekviena nuotaka gaudavo maždaug 1500 svarų sterlingų (1669 eurus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.