Kultūros ministrė dėl J. Vaitkaus lauks teisėsaugos išvadų

 

Liana Ruokytė-Jonsson<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liana Ruokytė-Jonsson<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas (BNS)

Feb 8, 2018, 1:05 PM

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sako, kad sprendimai dėl viešų kaltinimų seksualiniu priekabiavimu sulaukusio Lietuvos rusų dramos teatro vadovo, režisieriaus Jono Vaitkaus bus priimti gavus teisėsaugos išvadas.

Anot jos, gavus išvadas bus sprendžiama, ar sudaryti ministerijos tyrimo komisiją dėl teatro vadovo atsakomybės vertinimo.

„Dabar šį atvejį tiria prokuratūra, teisėsaugos institucijos turi tam tikrus įgaliojimus ištirti vieną ar kitą atvejį. Mes lauksime kompetetingų institucijų išvadų. Neskubėkime, palaukime išvadų, tada priimsime sprendimą“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė L. Ruokytė-Jonsson.

Vilniaus apylinkės prokuratūra, įvertinusi viešai skelbiamus pranešimus dėl galbūt patirto seksualinio priekabiavimo, ketvirtadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstantis Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas J. Vaitkus sulaukė scenografės Simonos Biekšaitės, asistente dirbusios Juditos Juknelės kaltinimų nederamu elgesiu. Prie šių liudijimų ketvirtadienį prisidėjo ir dvi buvusios studentės – Eglė Lekstutytė, tai pat viena mergina, delfi.lt sutikusi kalbėti anonimiškai.

Kultūros ministrė sakė, jog džiaugiasi, kad pasaulinė liudijimų dėl seksualinio priekabiavimo banga, nors ir kiek pavėluotai, pasiekė ir Lietuvą. Anot jos, jau pats „viešumas turi didelę galią“, menkinančią netinkamai besielgiančių akademinio, meno pasaulio atstovų reputaciją.

„Mano pozicija labai aiški – tai yra tikrai geras ženklas, viešumas yra būtinas, ir mes turime apsivalyti nuo šios blogybės mūsų visuomenėje. Tikiuosi, tai ir įvyks“, – kalbėjo ministrė.

Ji sveikino Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Vilniaus dailės akademijos įsteigtas pasitikėjimo linijas kviečiant studentus papasakoti ir savo istorijas bei užsiminė, kad ministerija šiuo metu peržiūri ir teisės aktus, susijusius su Nacionalinės premijos laureatų reputacijos reikalavimais.

„Turime atvejį su Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu. Šiuo metu peržiūrime teisės aktus, kuriose galima padaryti pataisas įvedant aukštos moralės ir nepriekaištingos reputacijos kriterijus“, – sakė ministerijos vadovė.

Pastarąją savaitę kaltinimų seksualiniu priekabiavimu, studentų žeminimu ir kitokiu nederamu elgesiu be J. Vaitkaus sulaukė jau buvę Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojai Jonas Gasiūnas ir Arvydas Liepuonius, VDA tebedirbantis fotografas Gintautas Trimakas. Anksčiau dvi menininkės tokiu elgesiu apkaltino kino režisierių Šarūną Bartą. Dėl seksualinio priekabiavimo prie aktorės Eglės Račkytės teisiamas ir buvęs Panevėžio Juozo miltinio teatro aktorius Linas Marijus Zaikauskas. Jis po Kultūros ministerijos tyrimo atleistas pernai birželį dėl dviejų šiurkščių pažeidimų – seksualinio priekabiavimo ir dėl to, kad be pateisinamos priežasties neatvyko į darbą.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.