Ištrūkęs iš Lukiškių L. Baltrūnas vėl veržiasi mokyti vaikus

Ar normalu, kad žmogus, kuris įtariamas žmogžudyste ir kuriam užsegta apykojė, dirbtų pedagogu – mokytų globos namų auklėtinius? Būtent to siekia iš Lukiškių neseniai išleistas baikerių klubo „Vorai“ vedlys 40-metis Laurynas Baltrūnas.

Žmogžudyste įtariamas L.Baltrūnas praleido keturis mėnesius Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo kameroje.<br>D.Umbraso nuotr.
Žmogžudyste įtariamas L.Baltrūnas praleido keturis mėnesius Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo kameroje.<br>D.Umbraso nuotr.
Baikerių „Vorų“ prezidento draugui D.Matusevičiui (dešinėje) prokuratūra jau panaikino visus įtarimus.<br>Nuotr.iš LR archyvo
Baikerių „Vorų“ prezidento draugui D.Matusevičiui (dešinėje) prokuratūra jau panaikino visus įtarimus.<br>Nuotr.iš LR archyvo
 Šioje Trakų rajono Škilietų kaimo sodyboje dabar laiką leidžia L.Baltrūnas.
 Šioje Trakų rajono Škilietų kaimo sodyboje dabar laiką leidžia L.Baltrūnas.
 Klubo „Vorai MC“ nuotr.
 Klubo „Vorai MC“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Feb 28, 2018, 6:51 AM, atnaujinta Feb 28, 2018, 10:52 AM

Iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo į sodybą Škilietų kaime, prie Aukštadvario (Trakų r.), sugrįžęs L.Baltrūnas turi rūpesčių.

Galvos skausmą jam kelia elektroninė apykojė, veikianti kaip siųstuvas.

Ji baikeriui buvo užsegta, kai jis po keturių mėnesių, praleistų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, išėjo į laisvę.

Sodyboje dar yra ir specialus įrenginys. Jis pritvirtintas aukštai prie lubų, kad įtariamasis negalėtų jo lengvai pasiekti ir nukabinti.

Pareigūnai per atstumą stebi, ar įtariamasis, draugų vadinamas Obliumi, nepažeidė jam skirtos kardomosios priemonės ir apribojimų.

Buvusio ilgamečio „Vorų“ nario Aivaro Kilkaus nužudymu įtariamas L.Baltrūnas iš namų gali išeiti tik nuo 9 iki 12 valandos.

Tačiau ir tas kelias valandas, kurias galėtų vykti toliau nuo namų, baikeris praleidžia šalia savo sodybos Škilietų kaime.

Prie Aukštadvario ryšys vis trūkinėja, dažnai išvis dingsta, tad elektroninės apykojės siųstuvas veikia blogai. Pareigūnai nuolat atvyksta patikrinti, ar įtariamasis yra namie.

„Laurynas vengia nutolti nuo namų, nes ten prastas ryšys ir jis bijo provokacijų. O prie apykojės ir specialaus aparato vengia kišti rankas ir taisyti.

Kai sistemos veikla sutrinka, jis apie tai praneša policijai. Pareigūnai atvažiuoja ir patikrina. Per parą būna po kelis tokius sutrikimus“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino įtariamojo advokatas Saulius Juzukonis.

Buvo pasiilgęs šeimos

Po keturių įkalinimo mėnesių L.Baltrūnas pirmąją laisvės savaitę leido namuose su žmona Daiva Baltrūniene ir trimis vaikais.

Artimųjų jis buvo nematęs keturis mėnesius, taip pat ir per žiemos šventes, kurias praleido kameroje. Ten suimtasis gavo kuklių vaišių – du mandarinus ir kelis saldainius.

„Vorų“ vedlys buvo pasiilgęs ir patogumų, nes Lukiškėse nusiprausti galėdavo retai. Suimtasis tik kartą per savaitę 15 minučių būdavo vedamas į dušą. O į mankštos kambarį džiaugdavosi pakliuvęs kartą per tris savaites.

Buvęs profesionalus karys sąlygomis už grotų per daug nesiskundė, nors turėjo prašymų. Daugiausia rūpesčių jam kėlė kojos protezas.

Jis taip pat pageidavo pasimatymų su žmona, tačiau visi prašymai buvo atmesti.

„Man jie gali daryti ką nori. Esu gyvenime patyręs tokių situacijų, kad po jų šis kalinimas – tai tik pasivaikščiojimas po parką su pakalnučių puokšte atlape“, – išskirtiniame interviu „Lietuvos rytui“ yra sakęs L.Baltrūnas.

Prašys sukeisti valandas

Grįžęs į namus L.Baltrūnas ėmė mąstyti ir apie galimybę vėl dirbti. Labiausiai jis norėtų grįžti į Beižionių globos namus, kur anksčiau mokė vaikus drausmės, važinėtis motociklais, šaudyti.

Artimiausiomis dienomis jo gynėjas S.Juzukonis pateiks prašymą pareigūnams. Advokatas sieks, kad L.Baltrūnui būtų leista kitu laiku nebūti namuose.

„Prašysime sukeisti valandas, kad Laurynas galėtų įsidarbinti. Nes tokiomis sąlygomis, kokios yra dabar, jis negalėtų pasirašyti darbo sutarties.

Ikiteisminio tyrimo institucijos negali uždrausti asmeniui dirbti, jei jis nėra izoliuotas“, – teigė S.Juzukonis.

Matė, kaip pakeitė vaikus

Dar būdamas už grotų L.Baltrūnas siųsdavo laiškus Beižionių globos namų vadovybei. O pernai gruodžio mėnesį jis nusiuntė ir prašymą atleisti iš darbo.

„Baltrūnas dirbo pas mus daugiau kaip dvejus metus. Galėjome jo ir neatleisti, nes su vaikais dirbo tikrai gerai. Bet jis parašė, kad nenori mums pridaryti dar daugiau rūpesčių, nes pareigūnai čia buvo atvykę.

Aš ne kartą mačiau, kaip Baltrūnas dirbo su vaikais, ir žinau, kad kito tokio žmogaus nerasiu. Tie vaikai, kuriems grėsė pakliūti į koloniją, jo dėka pamatė kitų galimybių. Išdykėliai pasikeitė ir ėmė gerbti mūsų veiklą. Jie mokėsi, kaip pasiruošti tarnauti kariuomenėje.

Berniukams, kurių tėvams atimta teisė juos auginti, tai vienintelis kelias išbristi iš skurdo. Todėl liūdna, kad taip atsitiko“, – kalbėjo Beižionių vaikų globos namų direktorius Vilmantas Palčiauskas.

Pašnekovas dar svarsto, ar vėl priimti į darbą L.Baltrūną, nes gali sulaukti įvairios reakcijos.

Globos namų vadovas jau tarėsi su Elektrėnų savivaldybės teisininkais. Jie paaiškino, kad jis galėtų priimti į darbą įtariamąjį, nes jo kaltė nėra įrodyta.

„Aš pats juo pasitikiu ir turiu viltį, kad viskas pakryps į gera. Tačiau mano sprendimą dalis visuomenės gali ir pasmerkti, nes įtarimas labai žiaurus. Todėl mūsų padėtis dabar dviprasmiška“, – atsiduso V.Palčiauskas.

Gresia nauji draudimai

L.Baltrūnas iki šiol su pareigūnais, kurie jam ruošia naujų draudimų, nebendrauja ir neduoda parodymų.

Norima apriboti L.Baltrūno bendravimą su dar dešimčia asmenų ir dėl to jau kreiptasi į ikiteisminio tyrimo teisėją.

Iki šiol įtariamajam buvo uždrausta bendrauti su dviem kitais „Vorų“ nariais – Dariumi Matusevičiumi, pravarde Meška, ir Kazimieru Jaku, pravarde Ciklopas.

Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Mindaugas Jancevičius, paklaustas, ar kiti dešimt asmenų taip pat yra baikerių klubo nariai, to nepaneigė.

Draugas atsikvėpė lengviau

A.Kilkaus nužudymo byloje įtariamųjų ratas jau sumažėjo. „Lietuvos ryto“ žiniomis, įtarimai panaikinti D.Matusevičiui.

Šis baikeris pareigūnams yra kalbėjęs, kad „Vorų“ prezidentas L.Baltrūnas esą buvo nurodęs sunaikinti motociklą „Harley Davidson“. Tik jis esą tada nežinojęs, kam priklauso ši transporto priemonė.

Motociklas, kuriuo važinėdavo A.Kilkus, buvo ne sunaikintas, o paslėptas miškuose netoli Varėnos. „Harley-Davidson“ buvo be valstybinių numerių, šalia gulėjo šalmas.

Kai praėjusių metų pabaigoje D.Matusevičiui buvo pareikšti įtarimai, jam buvo skirta ir kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Teisme buvo surengta jo ir L.Baltrūno akistata.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, prašymą dėl įtarimų panaikinimo parengė ir pareigūnams pateikė D.Matusevičiaus advokatas. Prokuratūra šį prašymą patenkino.

„Žinoma, kad džiaugiuosi, negi turėčiau liūdėti“, – žurnalistei kalbėjo D.Matusevičius.

Meška, kaip ir Oblius, gyvena Trakų rajone. „Vorams“ skilus jis liko klube su L.Baltrūnu, neretai su juo leisdavo laiką Aukštadvario kartodrome.

Jau rengia kitą prašymą

L.Baltrūno draugas vilnietis K.Jakas – vis dar tarp įtariamųjų. Šis baikeris su gynėju taip pat jau rengia prašymą dėl įtarimų panaikinimo ir artimiausiu metu ketina jį pateikti prokuratūrai.

K.Jakas praeityje kartu mokėsi su L.Baltrūnu, jie abu įkūrė „Vorų“ klubą, kurio pradžia buvo sostinės Viršuliškių rajone esančiuose garažuose.

K.Jako namuose praėjusių metų gruodžio mėnesį buvo atlikta krata, o baikeris nuvežtas apklausti į Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybą, jam buvo pareikšti įtarimai.

Per apklausą K.Jakas nesutiko su jam pareikštais įtarimais, kad padėjo L.Baltrūnui. Tačiau iš „Vorų“ klubo pasitraukę baikeriai mano kitaip.

„Kai rudenį 80 procentų narių paliko klubą, Kazys liko dešinioji Lauryno ranka. Jis dabar valdo klubo pinigus“, – paaiškino vienas ilgamečių klubo „Vorai MC“ narių.

Nesupranta įtarimų esmės

Tarp įtariamųjų vis dar yra ir L.Baltrūno žmona Daiva. Pedagogė buvo sulaikyta praėjusių metų pabaigoje, visą savaitgalį praleido areštinėje, jai buvo pareikšti įtarimai bendrininkavimu.

Per apklausą pareigūnai įtariamosios paklausė, kur yra L.Baltrūno odinė liemenė su klubo „Vorai“ ženklais.

Sulaikytoji tada nurodė, kad liemenė yra L.Baltrūno motinos namuose Vilniuje. Pareigūnai nuvykę išsivežė „Vorų“ lyderio liemenę.

D.Baltrūnienei uždrausta bendrauti su D.Matusevičiumi ir K.Jaku. D.Baltrūnienės advokatas Paulius Jablonskas teigė, kad taip pat planuoja tam tikrus veiksmus, nes nesupranta įtarimų esmės: „Kuo pasireiškė bendrininkavimas. Ar liemenės slėpimu?“

Dingęs baikeris dar nerastas

Buvęs ilgametis „Vorų“ narys 41 metų A.Kilkus (nuotr.) dingo, kai spalio 15-ąją motociklu „Harley-Davidson“ išvyko iš namų Vilniuje. Prieš tai jis paskambino L.Baltrūnui.

A.Kilkus anksčiau gerai sutardavo su L.Baltrūnu, net tapo jo sūnaus krikštatėviu. Tačiau per „Vorų“ skilimą jų bendravimas tapo įtemptas.

Vienas A.Kilkaus draugas spalio 15 d. laukė jo Trakuose. To paprašė pats A.Kilkus ir žadėjo po susitikimo paskambinti. Tačiau draugas taip ir nesulaukė jo skambučio.

Aktyvi A.Kilkaus paieška vyko aplink Aukštadvarį, kur yra L.Baltrūno sodyba, ir Varėnos rajone, kur rastas motociklas „Harley-Davidson“.

A.Kilkaus telefonas rastas Vilniuje, Titnago gatvėje.

Dingusio A.Kilkaus žmona Jurga Bradauskaitė prieš žiemos šventes į socialinį tinklą įdėjo vaizdo įrašą, kuriame įamžintas jos vyras, su dukromis brendantis į banguotą jūrą.

„Sunkus suvokimo momentas, kai supranti, kad niekada galbūt nebebus kaip anksčiau, o einantys mėnesiai – ne juodžiausias košmaras, o realybė“, – parašė J.Bradauskaitė.

Vilnietė „Lietuvos rytui“ yra sakiusi, kad nežinia – tūkstantį kartų baisiau už netektį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai