M. Vainiutė nepatvirtina, kad jos viceministras trukdo kalėjimų sistemos skaidrinimui

Teisingumo ministerijoje šiuo metu dirbanti buvusi Kalėjimų departamento darbuotoja Rasa Kazėnienė sako, kad viceministras Raimondas Bakšys siekia stabdyti kalėjimų sistemos auditą.

M. Vainiutė negali patvirtinti, kad jos viceministras stabdo procesus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M. Vainiutė negali patvirtinti, kad jos viceministras stabdo procesus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M. Vainiutė negali patvirtinti, kad jos viceministras stabdo procesus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M. Vainiutė negali patvirtinti, kad jos viceministras stabdo procesus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2018, 1:11 PM, atnaujinta Feb 28, 2018, 3:04 PM

R. Kazėnienė Vyriausybėje trečiadienį pristatant ministerijoje baigiamą auditą tvirtino, kad R. Bakšys dar ministerijos auditoriams atliekant auditą Pravieniškių pataisos namuose „buvo žmogus, suinteresuotas stabdyti procesus“.

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė trečiadienį žurnalistams sakė, kad ją ši informacija nustebino. „Atvirai pasakysiu, ši žinia mane nustebino. Spaudos konferencijoje nebuvau, nes nemaniau, kad bus apie tai kalbama. Jei tokie dalykai yra viešinami, būtų buvę geriau ir man pačiai čia tiesiogiai išgirsti“, – sakė ministrė.

Jos teigimu, kol kas komentuoti R.Kazėnienės pateiktos informacijos ji komentuoti negali. „Turėsime tuos dalykus aiškintis ir žiūrėti, kas ten įvyko. Dabar galiu nei patvirtinti, nei paneigti. Reikia sugrįžti į ministeriją ir pradėti kalbėtis“, – teigė M.Vainiutė.

„Aš pati asmeniškai jokio procesų nestabdžiau. Dėl kitų dalykų, apie kuriuos jūs užsimenate, pasakyti dar negaliu“, – teigė ministrė.

Paklausta, ar jaučia, kad ministerijos vairo rankose nebelaiko, ministrė rėmėsi komandiniu darbu. „Kaip ministrė visų klausimų gal negaliu giliai žinpoti. Turiu tais 2 viceministrais pasitikėti, krūviai yra dideli. Nemanyčiau, kad visai nesuprantu, kas vyksta ministerijoje“, – teigė ji. Pridurdama, kad ministerijai vadovauja. Ir jei nebūtų pagrindo nepasitikėti viceministru, tai jau būtų labai blogai.

„Atvirai pasakysiu, tai užgriuvo kaip labai netikėta žinia“, – sakė ministrė.

Reikėtų atsakomybę prisiimti?

R.Kazėnienė trečiadienio spaudos konferencijos metu prabilo apie rastą galimą pasiklausymo įrangą, patiriamą nesaugumą. M.Vainiutė, paklausta, kodėl iki šios jos kaip pranešėjos apsaugoti nepavyko, argumentavo neįsigaliojusiu įstatymu.

„Įstatymas dar tik įsigalios. O tuos dalykus, kuriuos minite, sužinojau apie tai pirmadienį. Kad tiesioginė grėsmė būtų, tai čia yra sekmadienio įvykiai“, – sakė ministrė. Prisimindama ir R.Kazėnienės rodytus gaunamus laiškus. Ministrė neatmeta galimybės, kad reikės siūlyti ir valstybės apsaugą. „Net ir taip. Siūlysime, jei yra tokia grėsmė, kokia yra dabar teigiama, tai dabar mes tikrai tą žmogų apsaugoti. Mes negalime laukti kitų metų sausio 1 dienos. Čia yra konkretus žmogus, pavyzdys, kuris kovoja su negerais reiškiniais valstybėje“, – teigė M.Vainiutė.

M.Vainiutė, paklausta, ar planuoja prisiimti atsakomybę, atsakyti tiksliai nenorėjo. „Mes ką galėjo, tą per tuos metus ir darėme“, – teigė M.Vainiutė.

Savo ruožtu Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito Dorita Visalgienė tvirtino, kad audito metu nustatyti galimi pažeidimai dėl sutarčių vykdymo su įmonėmis, kurios minimos ir Santaros klinikų ikiteisminiame tyrime.

„Sunku pasakyti, ar tai neapdairumas, ar sąmoningas sprendimas, bet Kalėjimų departamente aptikome pirkimus, kuriuose buvo kviečiami dalyvauti asmenys, nuteisti už korupcinius nusikaltimus“, – teigė D. Visalgienė.

Anot jos, aptikta ir kitų abejonių sukėlusių sutarčių, kai tuo pat metu paslaugos buvo perkamos iš kitų juridinių asmenų, arba tokių, kuomet avansų apmokama 65 proc. ir didesnės sutarčių sumos, tačiau pačios sutartys, nors turi būti įgyvendinamos per pusmetį, užsitęsia ir kelerius metus.

„Tarp mano minimų aspektų dominuoja juridiniai asmenys, kurie pagarsėjo šiomis dienomis ir Santariškių skandale. Matyt, rizikas nustatėme teisingai“, – teigė D. Visalgienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.