Provincijos stebuklas – balsavo vandens butelis

Įprotis balsuoti už posėdyje nedalyvaujančius politikus iš Seimo rūmų persikėlė į Švenčionių savivaldybę. Nieko keista – savo kortelę elektroninio balsavimo įrenginyje paliko Seimo nario žmona, o už ją esą balsavo ne kolegė, o vandens butelis.

Nors teismas nepatikėjo D.Žižienės versija dėl balsavusio vandens butelio, ji išsaugojo tarybos nario mandatą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors teismas nepatikėjo D.Žižienės versija dėl balsavusio vandens butelio, ji išsaugojo tarybos nario mandatą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Mar 1, 2018, 8:16 PM

Ant tarybos narės stalo sukrauta šūsnis dokumentų. Moteriai juos pajudinus dokumentai nuvertė vandens butelį ir jis nukrito tiesiai ant balsavimo mygtuko.

Butelis mygtuką esą nuspaudė kaip tik tuo metu, kai prasidėjo balsavimas dėl „Fortum Švenčionių energijos“ investicinio plano patvirtinimo.

Pažeidė etiką, o ne priesaiką

Tokią versiją apie balsavimą svetima kortele savivaldybės komisijai ir Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) pateikusi Švenčionių rajono tarybos narė Dovilė Žižienė vakar iš teismo išėjo iškelta galva.

Išplėstinė penkių LVAT teisėjų kolegija nustatė, kad D.Žižienė naudojosi kitos tarybos narės kortele, nesilaikė Vietos savivaldos įstatymo reikalavimų, savo pareigas atliko nesąžiningai ir neetiškai.

Tačiau nuspręsta, kad D.Žižienė tokiu savo elgesiu nesulaužė tarybos nario priesaikos, nes už kolegę Vidą Rastenienę balsavo tik vieną kartą, o klausimas, kurį praėjusių metų rugpjūčio 31-osios posėdyje svarstė Švenčionių rajono taryba, nebuvo išskirtinės svarbos.

Balsas nebuvo lemiamas

„Fortum Švenčionių energijos“ investiciniam planui tarybos nariai tądien pritarė sutartinai.

Teismas neturėjo duomenų, kad už kolegę balsavusi D.Žižienė būtų siekusi kokios nors asmeninės naudos.

„Ne kiekvienas Konstitucijos pažeidimas savaime yra šiurkštus. Būtina įvertinti visas aplinkybes“, – konstatavo LVAT.

Nagrinėdamas Švenčionių savivaldybės skundą jis atidžiai nagrinėjo ir Konstitucinio teismo sprendimą dėl Seimo nario Aleksandro Sacharuko balsavimo Lino Karaliaus kortele.

Abi politikės – į posėdį neatvykusi V.Rastenienė ir už ją balsavusi D.Žižienė – priklauso Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai. V.Rastenienė yra Seimo nario valstiečio Vytauto Rastenio žmona.

Nemėgsta jaunų politikų?

Nors teismas konstatavo, kad D.Žižienė balsavo už savo partijos kolegę, ji tai neigė ir išklausiusi teismo sprendimą.

„Aš viską jau esu paaiškinusi. Juk visko pasitaiko“, – savo versijos apie apvirtusį vandens buteliuką toliau laikėsi valstietė.

Švenčionių savivaldybės administracijos sprendimą dėl jos elgesio kreiptis į teismą ji vadino politiniu susidorojimu.

„Apie mane buvo paskleista tiesos neatitinkanti informacija, ji mane žemina. Esu jaunas, veržlus žmogus, o valdančioji dauguma manęs nelabai mėgsta“, – kalbėjo 34 metų D.Žižienė.

Švenčionių politikė įžvelgė dar vieną priežastį, dėl ko ją bandoma pašalinti iš rajono tarybos: „Sklando gandai, kad aš galėčiau būti konkurentė merui.“

Tarybos nariai stebimi

Švenčionių rajono meras, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Rimantas Klipčius teigė, kad sprendimą kreiptis į teismą dėl D.Žižienės savivaldybės komisija priėmė be ilgų diskusijų.

Meras teigė savo akimis matęs, kaip valstietė nuspaudė ne tik savo, bet ir į posėdį neatvykusios kolegės V.Rastenienės balsavimo mygtukus.

„Taryboje yra 24 nariai, jie posėdžių salėje sėdi po du. Aš visada sėdžiu priekyje ir visus matau“, – pasakojo R.Klipčius. Tarybos posėdžių salę filmuoja kelios vaizdo kameros.

Kamera buvo nusukta

R.Klipčius teigė, jog prieš šį balsavimą vaizdo kamera lyg tyčia buvo pasukta taip, kad nebuvo matyti D.Žižienės darbo vietos.

„Pastebėjęs, kad buvo balsuota už V.Rastenienę, aš paklausiau D.Žižienės, ar ji tai padarė, tačiau jos atsakymo įraše taip pat negirdėti“, – aiškino meras.

Šią situaciją svarsčiusi savivaldybės komisija nustatė, kad prieš rugpjūčio 31-osios posėdį V.Rastenienė savo balsavimo kortelę paliko elektroninėje balsų skaičiavimo įrangoje ir išėjo, taip leisdama D.Žižienei balsuoti už ją.

R.Klipčiaus teigimu, įrodyti, kad D.Žižienė balsavo svetima kortele, nebuvo sunku ir be vaizdo įrašų – tai matęs ir jis pats, ir kiti tarybos nariai.

Versija prajuokino merą

Vaizdo kamerų įrašais bandė pasinaudoti D.Žižienės bendražygiai.

„Iš įrašų, kuriuos pateikėme ir teismui, matyti, kad meras tuo metu buvo nusisukęs į šoną ir nieko matyti negalėjo“, – kalbėjo kartu su D.Žižiene į teismą atvykę trys Švenčionių politikai.

R.Klipčiaus teigimu, D.Žižienė iš karto prisipažino balsavusi už kolegę, o versija apie apvirtusį vandens buteliuką buvo pateikta jau vėliau: „Toks pasiteisinimas man atrodo juokingas. Tai atsakomybės vengimas ir nenoras pripažinti savo veiksmų.

Kiekvienam tarybos nariui yra suteiktas mandatas, o bandymas pasinaudoti svetimu mandatu yra Konstitucijos ir priesaikos sulaužymas.“

Švenčionių rajono taryboje dirba keturi valstiečiai.

R.Klipčiaus teigimu, jie savęs nelaiko nei valdančiąja dauguma, nei opozicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.