A. Tapino ir J. Statkevičiaus konflikte – keistas posūkis: dvi institucijos priėmė skirtingus sprendimus

Vos prieš kelias dienas dizaineris Juozas Statkevičius džiaugėsi Visuomenės informavimo etikos komisijos sprendimu, nurodančiu, kad žurnalistas Andrius Tapinas savo „Facebook“ paskyroje pasidalintu įrašu įžeidė J.Statkevičių.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 2:21 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:45 PM

Tačiau laimė tęsėsi neilgai. Visai kitokį sprendimą šiame žurnalisto ir dizainerio konflikte priėmė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba.

Išnagrinėjusi J.Statkevičiaus skundą Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė-Tiumenevienė nustatė, kad dizainerio skundas dėl A.Tapino pasisakymų turi būti laikomas nepagrįstu.

„Tikrai įdomi situacija, kai dvi etiką prižiūrinčios institucijos priima kardinaliai skirtingus sprendimus dėl to paties skundo“, – laiške redakcijoms rašė A.Tapinas.

 

Toks atvejis ne pirmas

Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo, kad toks atvejis, kai nesutampa dviejų žurnalistų darbą prižiūrinčių institucijų sprendimai, nėra pirmasis.

„Ne vienas atvejis yra buvęs, jog tai visiškai teisinga. Teismuose yra nagrinėti tokie atvejai ir teismai patvirtino, kad institucijos gali priimti skirtingus sprendimus“, – sakė V.Popandopula.

Anot jo, reikia suvokti, kad Žurnalistų etikos inspektorius ir Visuomenės informavimo etikos komisija tą pačią publikaciją nagrinėja skirtingais aspektais. Etikos inspektorius, būdamas valstybės pareigūnu, prižiūri, kaip laikomasi Visuomenės informavimo įstatymo nuostatų.

„Etikos inspektorius nenustatė, kad buvo pažeista garbė ir orumas. Aš nesiimu vertinti Etikos inspektoriaus sprendimo, bet akivaizdu, kad fizinio asmens garbė ir orumas nėra tas pats, kaip, sakykime, ar nebuvo pažeista žurnalisto profesinė etika.

Komisija vertino viešą žurnalisto įrašą iš profesinės etikos standartų požiūrio. Etikos inspektorius vertino visiškai kitus dalykus ir jei Visuomenės informavimo įstatymo normos nebuvo pažeistos ir jei inspektorius nusprendė, kad kažką pavadinus skuduru nėra ko įsižeisti, garbė ir orumas nenukentėjo, tai nereiškia, kad iš profesinės etikos pusės žurnalistui padoru taip kalbėti“, – kalbėjo Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius V. Popandopula.

Jo teigimu, tai nėra pirmasis atvejis, kai žurnalistui keliami profesinės etikos reikalavimai yra gerokai aukštesni ir griežtesni. Be to, V.Popandopula sakė, kad A.Tapinas turi teisę kreiptis į teismą, kuris nuspręstų ar komisijos priimtas sprendimas yra teisingas ar ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.