Tarp kitko. Puiki profesija – prekyba pažymomis

Ūkininkai moka per mažai mokesčių? Dirbantys su verslo liudijimais – irgi? Užtat Lietuvoje yra tokia profesija, kurios atstovai jokių mokestinių prievolių neturi. Tai – prekeiviai slaptomis pažymomis.

Arvydas Lekavičius<br>V.Balkūno nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 8:59 AM

Nors jos kainuoja nepigiai, pasiūla nemenka. Juk viena tokia pažyma galima ne tik konkurento turtą perimti, bet ir neprietelių iš aukšto posto išversti.

Antai ūkininko R.Pašakinsko turtą nusprendę užvaldyti vienos kredito unijos veikėjai norėjo nusipirkti melagingą pažymą apie jį iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, tik užsiprašyta per 70 tūkst. eurų suma jiems pasirodė didoka.

Užtat rado gal pigesnių prekeivių Kriminalinės policijos biure (KPB), kuris suraitė bankams raštą, kad ūkininkas yra baisus nusikaltėlis, todėl gauti paskolos niekaip negali. Kreditui nuplaukus visas R.Pašakinsko turtas atiteko apsukruoliams, todėl dabar verslininkas valstybei pateikė 40 milijonų eurų ieškinį.

Įdomu, kad tą slaptą pažymą galėjo pasirašyti ne bet kas, o sąžiningumu garsėjantys pareigūnai – dabartinis Seimo narys V.Gailius ir premjero patarėjas D.Matuiza, tuomet dirbę KPB.

Jeigu jau tokie nepriekaištingos reputacijos žmonės, neduok Dieve, galėjo pridėti ranką prie melo skleidimo, ką kalbėti apie kitus pareigūnus, kurie iš piršto laužtus dalykus skleidžia į visas puses.

O apšmeižtieji ne tik negali įrodyti, kad yra apjuodinti, bet net ir sužinoti, kas apie juos rašoma. Nebūtų sužinojęs ir R.Pašakinskas, jei netyčia nebūtų pažymos pamatęs bankininko kabinete.

Tačiau ir prekeivių pažymomis verslas ne visada pinigingas – kartais reikia padirbėti ir už dyką, jei tų raštelių paprašo, tarkime, prezidentė.

Prisimenate, kaip D.Grybauskaitė, mojuodama pažymomis, vieną po kito vertė iš postų viceministrus, užkirto kelią tapti ministru buvusiam Seimo vicepirmininkui V.Gedvilui, iki mirties išgąsdino ne vieną politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?