V. Prudnikovas: visas V. Noreikos talentas ir buvimas buvo skirtas menui ir Lietuvai

 Buvę Virgilijaus Noreikos bendražygiai šeštadienį mirusį operos solistą prisimena kaip neeilinę asmenybę, šalies kultūriniame gyvenime palikusį ryškų antspaudą.

"Trys tigrai". V.Noreika (K)V.Prudnikovas (D). E.Kaniava.<br>M.Patašiaus nuotr.
"Trys tigrai". V.Noreika (K)V.Prudnikovas (D). E.Kaniava.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2018, 11:39 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:57 PM

„Ši asmenybė yra neeilinė, labai turtingas visomis prasmėmis žmogus, labai talentingas žmogus, atsidavęs savo profesijai, menui, kultūrai, Lietuvai. Tas žmogus tikrai gyveno labai turtingą, labai reikšmingą gyvenimą ir visas jo talentas, jo buvimas, egzistencija atiduota tarnavimui menui, Lietuvai ir žmonėms“, – BNS teigė operos solistas, V. Noreikos scenos partneris Vladimiras Prudnikovas.

„Tai yra tikria mums visiems didelė netektis. (...) Dabar jo darbai lieka jo studentų rankose, kurie neša tą vėliavą per visą pasaulį ir širdyje visada prisimena kaip vieną iš mūsų grandų“, – sakė operos solistas.

Jis teigė su V. Noreika paskutinį kartą telefonų bendravęs prieš mėnesį.

„Jis gydėsi ir kentėjo, neparodydamas, kad jam sunku, kad skauda. To reikia iš jo mokytis ir širdyje visada turėti jo vardą ir darbus“, – kalbėjo V. Prudnikovas.

V. Juozapaitis: V. Noreika paliko ryškų antspaudą

Operos dainininkas Seimo narys Vytautas Juozapaitis sako, kad V. Noreika yra Lietuvos meno ir kultūros gyvenimo simbolis.

„Lietuvoje turbūt vargiai surasi žmogų, kuris nežinotų to vardo. Tai yra Lietuvos aukštojo meno ir kultūros gyvenimo simbolis, kuriams pasitraukus bus labai liūdna. Tai yra asmenybė, kurios labai trūks mūsų gyvenime“, – BNS sakė V. Juozapaitis.

Anot jo, V. Noreika taip pat paliko ryškų pėdsaką kaip pedagogas, išugdęs ne vieną dešimtį puikių solistų.

„Tas žmogus mūsų kultūros operinio meno istorijoje paliko labai ryškų antspaudą. Tai visai Lietuvai liūdna diena ir gaila, kai tokie šviesūs ir reikalingi žmonės pasitraukia“, – kalbėjo V. Juozapaitis.

Anot jo, V. Noreika buvo spalvinga asmenybė.

„Tai buvo išdidi, bet tuo pačiu ir labai žmogiška asmenybė, gebėjusi bendrauti labai nuoširdžiai. Kaip vadovas ir profesorius jis turėjo konkrečią savo nuomonę ir su juo ginčytis būdavo labai sudėtinga, nes jis dažniausiai būdavo teisus“, – sakė V. Juozapaitis.

Jis teigė su V. Noreika paskutinį kartą bendravęs pernai rudenį po tarptautinio jo vardo koncerto.

„Tuomet jis buvo laimingas, aš jį seniai buvau matęs tokį laimingą. Tas konkursas turbūt ištraukė paskutines jėgas, nes jau po to nebesimatė jo viešoje erdvėje. Iki šios dienos tos žinios su nerimu laukėme. Tokio rango ir kalibro žmogaus pasitraukimas šios dienos kultūros kontekste yra didžiule netektis. Netekome dar vieno autoriteto, į kurį galėjome atsiremti“, – teigė V. Juozapaitis.

J. Sakalauskas: V. Noreika buvo mano autoritetas

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas, operos solistas Jonas Sakalauskas sako, kad V. Noreika buvo jo autoritetas.

„Aš pas jį baigiau magistrantūros studijas. Tai yra mano mėgstamiausias Lietuvos operos dainininkas, kuris man padarė didžiulę įtaką kaip menininkas ir asmenybė. Jis visus mokinius stipriai globojo, išleisdamas į muzikinį teatrą jis mane nuoširdžiai palaimino. Tai yra mūsų patriarchas ir didysis mūsų mokytojas, kuris man gyvenime labai daug davė“, – BNS sakė J. Sakalauskas.

Jis išskyrė V. Noreikos nuoširdumą, šilumą ir atvirumą.

„Jis kaip mokytojas buvo tas, kuris globoja, o to jaunam dainininkui labai reikia. Jis bandydavo formuoti bendras muzikines ir žmogiškas vertybes“, – prisiminė buvęs V. Noreikos mokinys.

J. Sakalauskas teigė pastarosiomis dienomis laukęs liūdnos žinios.

„Penktadienį buvau aplankyti artimųjų ir buvau jo namuose. Jam buvo labai silpna, jis mane pamatė ir tai buvo labai jaudinantis momentas. Tai buvo paskutinis kartas, kai aš jį mačiau. Tuomet jau matėsi, kad jis tikrai pasiruošęs iškeliavimui“, – kalbėjo J. Sakalauskas.

Operos solistas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas V Noreika mirė šeštadienį ryte. Jam buvo 82-eji.

Pranešama, kad atsisveikinimas su V. Noreika vyks LNOBT Didžiojoje salėje.

Kovo 5 d. , pirmadienį, 9-20 val.

Kovo 6 d., antradienį, nuo 9 val.

Karstas išnešamas antradienį 13 val.

Laidotuvės 14 val. Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

Autorius: Mindaugas Samkus

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.