Ievos Strazdauskaitės žudikų svajonė – sugrįžti į laisvę

„Kas man gresia?“ – Lukiškėse vis klausė plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymu įtariamas čigonų gaujos narys Leonas Bieliauskas. Žudikams labiausiai rūpi, kaip nekalėti visą gyvenimą.

Plungiškės I.Strazdauskaitės gyvenimą sutraiškė jaunų čigonų gaujos kelyje Vilnius–Kaunas paspęsti spąstai.
Plungiškės I.Strazdauskaitės gyvenimą sutraiškė jaunų čigonų gaujos kelyje Vilnius–Kaunas paspęsti spąstai.
 A.Bieliauskienė.
 A.Bieliauskienė.
 L.Bieliauskas.
 L.Bieliauskas.
 M.Bieliauskas.
 M.Bieliauskas.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas"

2018-03-04 17:42, atnaujinta 2018-03-05 09:34

Generalinė prokuratūra paskelbė, kad baigė tirti 26-erių plungiškės I.Strazdauskaitės nužudymo bylą. Tyrimas truko metus. Bene kraupiausia 20 tomų bylos dalis – įtariamųjų apklausos, kurių metu jie prisipažino įvykdę žiaurų nusikaltimą.

„Ši žmogžudystė – viena žiauriausių ir brutaliausių, sukrėtusi visą šalį“, – „Lietuvos rytui“ ištarė Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis.

Žudikų trijulės paieška truko vos penkias dienas, tačiau po to pareigūnų dar laukė ilgas ir kruopštus darbas – apklausos, parodymų patikrinimas įvykio vietoje, ekspertizės.

Po nužudymo lošė kortomis

„Tik iš jūsų sužinojau apie baigtą tyrimą. Su sūnumi nesusirašinėju – nemoku nei skaityti, nei rašyti. Pastarąjį kartą jį mačiau sulaikymo dieną – praėjusių metų kovo 10-ąją“, – „Lietuvos rytui“ vakar pasakojo vieno įtariamųjų žudikų – 24 metų Manto Bieliausko motina Adelė Bieliauskienė. Šis suimtasis – vyriausias iš penkių jos vaikų.

Pareigūnų išvedamas jaunuolis savo motinai taip nieko ir nepasakė.

Kovo 5-ąją su savo giminaičiais I.Strazdauskaitę užpuolęs M.Bieliauskas iki akistatos su policija elgėsi, tarsi nieko nebūtų atsitikę. Jaunuolis kalbėjo mažai, bet tai nieko nestebino – jis uždaro būdo.

Žudikas namuose ramiai lošė kortomis su savo jaunesniais broliais, ėjo į darbą agurkų ūkyje, kur jį buvo pasamdęs vietos verslininkas.

Sulaikymo operacijos išvakarėse Petrui Bieliauskui krito į akis prasta sūnėno Manto nuotaika, tačiau šnekinamas jis tylėjo.

„Niekada negalėjau net pagalvoti, kad Mantas galėtų taip pasielgti. Bet nemanau, kad jis buvo nusikaltimo sumanytojas. Sūnus lėto būdo – eina ten, kur bendraamžiai kviečia“, – svarstė moteris.

Praėjus savaitei nuo sūnaus sulaikymo A.Bieliauskienė pareiškė išsižadėsianti sūnaus, jei bus įrodyta jo kaltė. Tačiau pastaruoju metu motina kalbėjo jau kitaip: „Nežinau, matysim, kaip bus.“

Pritarė pusbrolio planui

Tame pačiame Kėdainių kvartale užaugusius pusbrolius pažįstantys žmonės „Lietuvos rytui“ tvirtino, jog jų lyderis buvo 23 metų Karolis Bieliauskas.

Manoma, jog plėšikų gaujai priklausė ir daugiau žmonių.

Iš pasiturinčios čigonų šeimos kilęs K.Bieliauskas socialiniuose tinkluose mėgo demonstruoti prabangą – dėdavo savo automobilių, laikrodžių nuotraukas, pats jose puikavosi madingais drabužiais.

Už virtinę plėšimų teistas ir bausmės už nužudymą anksčiau išvengęs 26 metų L.Bieliauskas gaujoje taip pat turėjo didelį autoritetą.

Įtariama, jog nužudyti I.Strazdauskaitę sumanė K.Bieliauskas, o tam pritarė ir abu jo pusbroliai.

Kelyje išsirinko „Audi“

Kovo 5-osios vakarą pusbroliai išvyko medžioti aukų į autostradą Vilnius–Kaunas.

Jie tvirtina neplanavę žudyti I.Strazdauskaitės, tik norėję atimti iš jos prabangų 2016 metų automobilį „Audi A7“.

Giminaičiai sėdo į K.Bieliausko šeimai priklausantį automobilį BMW ir pasiekė greitkelį.

Prie Kauno jie pastebėjo iš degalinės aikštelės išvažiuojančią I.Strazdauskaitę, kuri tą vakarą vyko iš Plungės į sostinę.

„Šita tiks“, – pareiškė K.Bieliauskas, parodęs pirštu į „Audi“.

Trijulė merginai iš paskos važiavo maždaug 40 kilometrų, o ties Elektrėnais imitavo avariją.

Išlipusią į lauką merginą K.Bieliauskas įgrūdo atgal į jos „Audi“.

„Jau tuo metu aš supratau, kad viskas baigsis blogai, o mes įeisime į istoriją“, – savo tuomečiam advokatui Valdui Bliujui pareiškė L.Bieliauskas.

Jonavoje palikę „Audi“ nusikaltėliai iš pradžių nuvežė merginą į Marijampolės apylinkes, kur ją esą ketino paleisti.

Pareigūnai nesulaikė ašarų

Tačiau atsidūrę Marijampolės krašte pagrobėjai persigalvojo. Iš vietos gyventojų jie pasiskolino kastuvą, bet jo negrąžino.

Anot L.Bieliausko, mergina žadėjo pranešti policijai apie plėšimą, tad nutarta su ja susidoroti.

BMW bagažinėje ji buvo nuvežta iki Kėdainių ir šio miesto pakraštyje esančiame miške itin žiauriai nužudyta.

Dar jai gyvai esant buvo iškasta duobė – L.Bieliauskas ėmė daužyti auką pasiskolintu kastuvu. Prie egzekucijos, įtariama, prisidėjo ir jo bendrininkai.

I.Strazdauskaitei buvo suduota keliasdešimt smūgių, keliolika jų – į galvą.

I.Strazdauskaitės palaikai aptikti praėjus penkioms dienoms nuo žmogžudystės. Kūnas buvo taip smarkiai sumaitotas, jog ašarų negalėjo sulaikyti ir ilgametę patirtį turintys kriminalistai.

Sučiupti žudikai pripažino kaltę, apgailestavo, o L.Bieliauskas net parašė graudų atsiprašymo laišką. Tačiau jų atgaila neatrodė nuoširdi. L.Bieliauskas netrukus pats ėmė vaizduoti auką – be pagrindo apkaltino pareigūnus jį sumušus.

Visi pusbroliai nujaučia, jog jų laukia ilgi nelaisvės metai. Šaltinių teigimu, jie norėtų tik vieno – išvengti kalėjimo iki gyvos galvos.

Latvius paleido be mašinos ir telefonų

Įtarimai šioje byloje buvo pareikšti devyniems asmenims. Šeši iš jų nėra tiesiogiai susiję su merginos žmogžudyste.

I.Strazdauskaitės nužudymo tyrimas sujungtas su 2015 metų balandį įvykdytu apiplėšimu, kurio metu iš latvio buvo atimtas apynaujis „Volkswagen Passat“.

Verslininkas iš Latvijos ir jo draugas buvo pradėti persekioti naktį greitkelyje netoli Kėdainių, o užpulti prie Kauno, taip pat imituojant avariją.

Čigonų gaujos nariai užsieniečius paleido kelyje atėmę iš jų automobilį ir telefonus.

Įtariamųjų žudikų bendrininkai turės atsakyti už pagrobto I.Strazdauskaitės ir Latvijos piliečio automobilių, kitų daiktų slėpimą ir jų realizavimą.

Dabar į teismą bus perduota trijų pusbrolių Bieliauskų ir dviejų jų bendrininkų byla. Dėl likusių keturių įtariamųjų vyks atskiras procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.