Neringos Venckienės žvilgsnis į laisvę – per siaurą Čikagos kalėjimo langą

Čikagos metropoliteno pataisos namuose atsidūrusi Neringa Venckienė pakliuvo lyg į kitą pasaulį – ji stebima dieną ir naktį, beveik nemato saulės šviesos ir faktiškai neturi vilties ištrūkti į laisvę iki teismo, kuris spręs, ar išsiųsti ją į Lietuvą.

 Čikagos metropoliteno pataisos namuose atsidūrusi Neringa Venckienė pakliuvo lyg į kitą pasaulį.<br> Koliažas
 Čikagos metropoliteno pataisos namuose atsidūrusi Neringa Venckienė pakliuvo lyg į kitą pasaulį.<br> Koliažas
 N.Venckienė.
 N.Venckienė.
Čikagos metropoliteno pataisos namai garsėja griežtomis kalinimo sąlygomis.
Čikagos metropoliteno pataisos namai garsėja griežtomis kalinimo sąlygomis.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas"

Mar 5, 2018, 6:32 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:25 PM

46 metų N.Venckienė jau antrą savaitę gyvena išskirtinėmis apsaugos sąlygomis garsėjančiame Čikagos metropoliteno pataisos centre, kurį administruoja ne tik Federalinis kalėjimų biuras, bet ir JAV teisingumo departamentas.

Iš šios įstaigos N.Venckienė greičiausiai neištrūks iki pat kelionės į Lietuvą, kur jos laukia teismas už keliolika nusikaltimų.

„Jos prašymas paleisti iki teismo už užstatą jau galutinai atmestas, todėl ji teismo sprendimo turės laukti nelaisvėje“, – „Lietuvos rytui“ sakė Laimutės Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas.

Didesnis užstatas nepadėtų

Kreiptis į teismą, kad būtų paleista už užstatą, advokato teigimu, N.Venckienė galėtų tik pasikeitus aplinkybėms ir atsiradus svariai priežasčiai, kodėl ji turėtų būti išleista į laisvę.

„Užstato padidinimas šiuo atveju nieko nereikštų – kad ir kiek jis būtų didinamas, teismas sprendimo nepakeis“, – aiškino G.Černiauskas.

Prokurorai taip pat neabejoja, kad N.Venckienė iki teismo pabaigos liks už grotų, nes JAV teisėsaugininkai yra atsakingi už tai, kad bėgliai dalyvautų teismo procese, todėl nėra linkę paleisti jų į laisvę.

Kameroje laikoma ne viena

Įkalinimo įstaiga, kurioje dabar laikoma N.Venckienė, yra gerai žinoma visoje Amerikoje. Ir ne tik dėl išskirtinės architektūros, bet ir dėl itin griežtų įkalinimo sąlygų.

Pastatas, kuriame nuo 1975 metų veikia pataisos namai, turi net 27 aukštus. Juose įrengtos dviejų tipų kameros – 227 bendros, kurių plotas yra 22,5 kvadratinio metro, ir 22 izoliatoriai, kuriuose apgyvendinami tie, kurie nesilaiko pataisos namų taisyklių.

Pastato vidus gana niūrus, nes šviesa į vidų patenka tik per mažyčius langus, kurie primena plyšius, – yra vos 5 centimetrų pločio bei 213 centimetrų aukščio. Kiekvienoje kameroje yra tik po vieną tokį langą.

 

Grynas oras – tik ant stogo

N.Venckienei, kaip ir kitiems 600 čia esantiems asmenims, taikomos taisyklės yra griežtos, o jų laisvė smarkiai suvaržyta.

Įkalintieji išleidžiami pasivaikščioti tik po dvi valandas du kartus per savaitę. Pasivaikščiojimo aikštelė yra įrengta ant pastato stogo.

Pramogų pataisos namuose taip pat beveik nėra. Vieną ar du kartus per savaitę įkalintieji įleidžiami į sporto salę, du kartus per savaitę gali užsukti į biblioteką paskaityti knygų ar pažiūrėti filmų.

Dirbti pataisos namuose moterims neleidžiama. Tokia galimybė suteikta tik vyrams, tačiau ir jiems leidžiama darbuotis tik kalėjimo virtuvėje.

Į pasimatymus – be dovanų

Kalėjimo lankytojų skaičius taip pat ribotas. Įkalinti asmenys administracijai gali pateikti dešimties asmenų, su kuriais norėtų matytis, sąrašą, bet tai nereiškia, kad tiems žmonėms bus leista atvykti.

Kiekvienas svečias turi užpildyti specialų prašymą ir tik jį išnagrinėjusi centro administracija nusprendžia, ar leisti lankyti įkalintąjį.

Svečiai gali atvykti griežtai nustatytu laiku: darbo dienomis nuo 12 iki 15 val. bei nuo 17 iki 20 val., o savaitgaliais – nuo 8 iki 11 val. bei nuo 12 iki 15 val.

Vienu metu pas kalinį gali atvykti penki žmonės, tačiau jie neturi teisės įkalintajam perduoti jokių lauknešėlių – nei daiktų, nei pinigų.

Pinigus pervesti galima į kiekvienam nuteistajam specialiai atidarytą sąskaitą. Ji nurodyta pataisos namų interneto puslapyje. Ten pat galima įkalintajam parašyti laišką.

Senatis N.Venckienės jau nebegali išgelbėti

N.Venckienė (nuotr.) Lietuvoje yra pareikšti įtarimai pagal 13 Baudžiamojo kodekso straipsnių: dėl neteisėto informacijos rinkimo, mirusiojo atminimo paniekinimo, šmeižimo, įžeidimo, neteisėtai surinktos informacijos panaudojimo, piktnaudžiavimo, melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą, piktnaudžiavimo globėjo pareigomis, tvirkinimo, trukdymo antstoliui ir prokurorui atlikti savo pareigas, nepagarbos teismui, teismo sprendimo nevykdymo, nežymaus sveikatos sutrikdymo ir pasipriešinimo policijos pareigūnams.

Jos nusikaltimai suskirstyti į beveik 40 atskirų epizodų.

Nors kai kurie šių nusikaltimų siekia 2010 metus, 2013 metų balandį N.Venckienei pabėgus iš Lietuvos senaties skaičiavimas buvo sustabdytas.

„Senatis dėl padarytų nusikaltimų vėl bus pradėta skaičiuoti, kai N.Venckienė atsidurs Lietuvoje. O tas laikas, kurį ji praleis JAV kalėjime, bus įskaičiuotas į bausmės atlikimo laiką“, – „Lietuvos rytui“ aiškino advokatas G.Černiauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.