Ramūno Karbauskio savivalę parke mėgina pažaboti

Miške prie Ramūno Karbauskio rezidencijos, kurios skandalingus statybų užkulisius atskleidė „Lietuvos rytas“, žmonių lankymasis apribotas neteisėtai. Tai patvirtino miškininkai, politiko įmonei jau skyrę baudą.

Kai „Lietuvos rytas“ užfiksavo prie R.Karbauskio rezidencijos Jakštonyse neteisėtai laikomus danielius, aplinkosaugininkai ėmėsi skubių priemonių. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kai „Lietuvos rytas“ užfiksavo prie R.Karbauskio rezidencijos Jakštonyse neteisėtai laikomus danielius, aplinkosaugininkai ėmėsi skubių priemonių. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Žmonių lankymasis Jakštonyse esančioje miško žemėje apribotas neteisėtai.
Žmonių lankymasis Jakštonyse esančioje miško žemėje apribotas neteisėtai.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2018-03-06 08:21

Į Kauno marių regioniniame parke, Jakštonių kaime, aptvertą mišką poilsiautojai ir žvejai turėtų patekti be kliūčių.

Tačiau, kaip skelbė „Lietuvos rytas“, jiems trukdo metalinė įmūryta tvora, juosianti valstiečių ir žaliųjų vedlio R.Karbauskio įmonės valdas su mišku.

Prie būsimos Seimo Kultūros komiteto pirmininko rezidencijos įkalta lentelė-įspėjimas, kad tai privati valda, o ant uždarytų vartų yra užrašas, kad teritorija stebima ir filmuojama.

„Lietuvos rytui“ paskelbus tyrimą apie politiko rezidencijos statybų užkulisius miškininkai taip pat patvirtino, kad žmonių lankymasis toje miško žemėje apribotas neteisėtai.

48 metų R.Karbauskio rezidencijos valdas prižiūrinčios įmonės vadovui už šį pažeidimą jau surašytas protokolas ir skirta 35 eurų bauda.

„Miško žemėje prie marių jie turi užtikrinti laisvą lankymąsi, fiziniai asmenys ten turi galėti patekti“, – „Lietuvos rytui“ vakar paaiškino Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas.

Miškininkai nurodė pažeidimus pašalinti iki gegužės 22 dienos. Jeigu tai nebus padaryta, bus atliktas naujas patikrinimas ir politiko įmonei grės didesnė bauda.

Gyvūnus gali tekti išgabenti

Prie Meilės įlankos, kur išdygo R.Karbauskio rezidencija, net keliolika sklypų valdo Žemės ūkio inovacijų centras.

Šios įmonės 100 procentų akcijų priklauso Agrokoncernui, kurio savininkas – R.Karbauskis.

Pritarimą apsitverti 13 sklypų ir statyti poilsio namus politiko įmonei 2014 metais davė parko direkcija.

Netrukus į direkcijos sąskaitą Agrokoncernas pervedė 10 tūkst. litų (2900 eurų).

Apie 11 hektarų plotą kartu su mišku juosianti metalinė tvora daugiau kaip prieš metus dokumentuose buvo virtusi didžiuliu aptvaru laukiniams žvėrims.

Taip buvo bandoma apeiti Miškų įstatymą.

Tačiau dar šių metų pradžioje laukinių gyvūnų ten nebuvo.

„Su manimi siejama įmonė, kurios veikloje šiuo metu nedalyvauju, informavo, kad teritorijoje jau yra gyvūnams laikyti skirta įranga. Tačiau kol vyksta statybos darbai, gyvūnai teritorijoje nebuvo apgyvendinti“, – teigė R.Karbauskis.

Penki danieliai į politiko rezidenciją buvo atvežti tik neseniai per didžiuosius šalčius. Jie laikomi neteisėtai.

Aplinkos apsaugos agentūra prieš savaitę panaikino Žemės ūkio inovacijų centrui išduotą leidimą Jakštonyse laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus.

„Prašymo išduoti naują leidimą laikyti laukinius gyvūnus Jakštonyse mes nesame gavę“, – pirmadienį patvirtino Aplinkos apsaugos agentūros vadovė Aldona Margerienė.

Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Neviera taip pat teigė negavęs naujo prašymo apriboti fizinių asmenų lankymąsi Žemės ūkio inovacijų centrui priklausančiuose sklypuose Jakštonyse.

Todėl aplinkosaugininkai skubiai kviesis Žemės ūkio inovacijų centro atstovą ir reikalaus paaiškinti, kaip Jakštonyse atsirado laukiniai gyvūnai.

„Už laukinių gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimus gresia bauda. Jie turės arba gauti naują leidimą, arba grąžinti gyvūnus ten, iš kur jie buvo atgabenti“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas.

Geidžiamas plėšrūnų grobis

Prie R.Karbauskio rezidencijos neteisėtai laikomiems gyvūnams gali kilti ir rimtų pavojų. Mat tvora, juosianti visą rezidenciją, nėra tinkamo aukščio.

Ten įrengtas ir mažas aptvaras, kurio tvoros aukštis – apie 1,80 metro.

Tačiau „Lietuvos ryto“ žurnalistai praėjusią savaitę matė danielius, lakstančius po visą teritoriją.

„Jeigu tvora yra per žema, išgąsdinti danieliai gali ją peršokti. Įbauginti juos gali priartėję plėšrūnai – vilkai, lapės. Ypač svarbu danielius saugoti pavasarį, kai atsiveda jauniklių.

Tada lapės, užuodusios kraują, gali prasikasti tvoros apačioje ir užpulti mažus danielius.

Jaunikliai lapėms – geidžiamas grobis“, – kalbėjo Kaišiadorių rajone apie 200 danielių prižiūrinti Renata.

Ekologinio ūkio savininkė šiomis dienomis jau matė prie savo valdų lapę, todėl nuolat tikrina aptvarą, ar nėra landų.

„Danieliams tinkamiausia tvora – apie 2 metrų. Svarbu ir iš ko ji pagaminta. Per rują patinai kaunasi, jų ragai gali įstrigti tvoros vieloje ir jie gali žūti“, – aiškino Renata.

Sukėlė sujudimą ir Seime

Po „Lietuvos ryto“ paskelbto tyrimo sujudimas kilo ir Seime.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ir jo pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo ir galimo kyšininkavimo Kauno marių regioniniame parke.

Dėl pažeidimų, kuriuos į viešumą išvilko „Lietuvos rytas“, kreiptasi ir į aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.