Neringos Venckienės sūnaus prašymas atkreipė ir „Youtube“ žvaigždės dėmesį

Prieš dvi savaites iš Jungtinių Amerikos Valstijų į Lietuvą atskrido žinia – Čikagoje suimta bene žinomiausia Lietuvos bėglė Neringa Venckienė ir ruošiamasi ją grąžinti į tėvynę. Savo nuomonę apie tai turi kone kiekvienas lietuvis, tačiau panašu, kad nuo teisėsaugos bėgusios lietuvės istorija nuskambėjo ir gerokai už mūsų šalies ribų.

 Philip DeFranco.<br>„YouTube.com“ kadras.
 Philip DeFranco.<br>„YouTube.com“ kadras.
P.DeFranco vaizdo įraše nemažai dėmesio skyrė garsiausiai Lietuvos bėglei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.DeFranco vaizdo įraše nemažai dėmesio skyrė garsiausiai Lietuvos bėglei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.DeFranco vaizdo įraše nemažai dėmesio skyrė garsiausiai Lietuvos bėglei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.DeFranco vaizdo įraše nemažai dėmesio skyrė garsiausiai Lietuvos bėglei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.DeFranco vaizdo įraše nemažai dėmesio skyrė garsiausiai Lietuvos bėglei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.DeFranco vaizdo įraše nemažai dėmesio skyrė garsiausiai Lietuvos bėglei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 9, 2018, 6:03 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:54 PM

Patraukė „Youtube“ žvaigždės dėmesį

Kovo 7-ąją, trečiadienį vienas žinomiausių vaizdo įrašų peržiūros platformos „Youtube“ kūrėjų į savo paskyrą įkėlė 17 minučių trukmės vaizdo įrašą, kurio dalis skirta būtent garsiajai bėglei N.Venckienei.

„Paaiškinta lietuviška žmogžudystės sąmokslo teorija“, – skelbiama Philip DeFranco įkeltame vaizdo įraše. Jaunas vyras šiuo metu „Youtube“ tinkle turi apie 6 mln. prenumeratorių, o penktadienį priešpiet vaizdo įrašą jau buvo peržiūrėję apie 1,2 mln. žmonių iš viso pasaulio.

Pristatydamas lietuviškąją istoriją P.DeFranco teigė, kad sulaukė itin daug fanų prašymų aptarti Lietuvą supurčiusią išgalvotos pedofilijos istoriją. Pasakojimą jis pradėjo nuo Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters gimimo.

Amerikietis nupasakojo visą kone prieš dešimtmetį vykusią istoriją: nuo to, kaip L.Stankūnaitė ir D.Kedys kovojo dėl dukters globos, kaip mergaitės tėvas paviešino vaizdo įrašą, kuriame mergaitė kalba apie neva patirtą išnaudojimą, kaip buvo nužudytas J.Furmnavavičius ir V.Naruševičienė, kaip vėliau negyvas rastas pats D.Kedys, kaip mergaitės globą grąžinus mamai, ji paimta iš N.Venckienės namų.

„2012 spalį N.Venckienė buvo išrinkta į Lietuvos parlamentą, po to kai sukūrę partiją „Drąsos kelias“. Tai, kad ji buvo išrinkta reiškė daug, nes jai buvo suteikta teisinė neliečiamybė. Tai buvo svarbu, nes neilgai trukus jai buvo pareikšti kaltinimai, susiję su mergaitės globos klausimais“, – lietuviškąją istoriją pristatinėjo P.DeFranco.

Tačiau 2013-aisiais Seimas balsų dauguma nusprendė atimti N.Venckienės teisinį imunitetą. Tam nutikus, Seimo narė kartu su sūnumi išvyko į užsienį.

„Ilgus metus, kol virš jos galvos sukosi kaltinimai, niekas nežinojo, kur ji yra. Kas atveda mus iki dabarties. Kovo 6-ąją, N.Venckienės sūnus Karolis Venckus pasidalino vaizdo įrašu, kuriame paaiškino mamos situaciją.

Dabar žinome, kad jis su mama atvyko į JAV ieškodami prieglobsčio, jis sakė, kad jų byla dėl prieglobsčio dar nagrinėjama, bet prieš dvi savaites N.Venckienė buvo sulaikyta Čikagoje ir laukiama jos ekstradicijos į Lietuvą“, – pasakojo amerikietis.

Jis kalbėjo, kad N.Venckienės sūnus vaizdo įrašė išvardijo jo mamai ir kitiems šeimos namams bei kaimynams mestus kaltinimus ir kad N.Venckienė Lietuvoje esą nesulauks teisingo teismo proceso, todėl prašė pasirašyti peticiją, kad jo mama nebūtų grąžinta į Lietuvą. Vaizdo įrašo pasirodymo metu, peticiją jau buvo pasirašę daugiau nei 24 tūkst. žmonių. Tikslas – 100 tūkst. parašų.

„Visa ši istorija yra labai keista ir neaiški“, – konstatavo „Youtube“ žvaigždė, pridurdamas, kad jam labai įdomu sužinoti, kuo viskas baigsis.

Skilo į dvi stovyklas

Tarp tūkstančių komentarų, kurių sulaukė šis vaizdo įrašas, galima rasti itin daug skirtų būtent istorijai iš Lietuvos. Nemažai jų buvo neigiami. Ne vienas lietuvis po įrašu teigė, kad mūsų šalyje korupcija yra įsišaknijusi. „Korupcija ir visi panašūs reikalai čia nutinka gerokai per dažnai“, – rašė vienas komentatorius. Kita lietuvė teigė, kad korupcija niekada nepalieka Lietuvos.

Nemažai komentatorių klausė, kaip šiuo metu gyvena mergaitė, rašė, kad tikisi, jog jai viskas gerai. Dalis jų suskubo smerkti motiną ir teismus, kurie grąžino vaiką L.Stankūnaitei, nes esą ji kalta dėl neva nutikusio mergaitės išnaudojimo. Vienas iš komentatorių, prisistatantis lietuviu, teigė visiškai tikintis, kad mergaitė buvo išnaudota, kad Lietuvoje veikia pedofilų tinklas ir kad L.Stankūnaitė leido tvirkinti jos dukrą.

Tiesa, buvo ir komentarų, kuriuose tautiečiai teigė nesutinkantys su tuo, kaip vaizdo įraše buvo pristatyta N.Venckienė ir kad trūko nemažai informacijos, kad būtų galima susidaryti aiškų įspūdį apie jos vaidmenį šioje istorijoje. Be to, kai kurie rašė, kad amerikietis pristatydamas istoriją nepaminėjo, jog nebuvo nustatyta jokių mergaitės tvirkinimo įrodymų. Buvo rašančiųjų, kad tikisi, jog K.Venckui nepavyks surinkti parašų.

Nemano, kad padės

L.Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas paklaustas apie N.Venckienės sūnaus vaizdo įrašą ir renkamus parašus naujienų portalui lrytas.lt sakė manantis, kad bėglės šeimai fantazijos netrūksta.

„Ar tai gali jiems padėti? Labai abejoju, nes tai yra teisės, o ne politinis klausimas ir aš manau, kad teismas turėtų priimti sprendimą tenkinti Lietuvos prašymą ar ne. Ta baimė grįžti į Lietuvą ir stoti prieš teismą, dar kartą parodo, kad pakankamai atvirai demonstruoja, kad jaučiasi kalta ir pažeidė ne vieną įstatymą“, – svarstė G.Černiauskas.

Be to, jis teigė, kad Lietuva niekada nebuvo ir nėra įvardinta tarp valstybių, kurios nepaiso įstatymų, būtų įvestas kažkoks režimas ar nebūtų laikomasi teisinės viršenybės. „Aš labai abejoju, kad ir politiškai būtų įmanoma tenkinti tokį prašymą, pagal kažkokią peticiją“, – sakė advoktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo