Senąsias Kauno kapines stebės ir tamsoje matančios vaizdo kameros

Kovas Senųjų kapinių, dar vadinamų Ramybės parku, kaimynams ir lankytojams atnešė džiugią žinią. Čia bus įrengtos keturios vaizdo stebėjimo kameros. Gali būti, kad saugiau galės jaustis ir Panemunės pėsčiųjų tiltu keliaujantys poilsiautojai.

Ramybės parke verslininkų iniciatyva bus įrengtos keturios vaizdo kameros.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ramybės parke verslininkų iniciatyva bus įrengtos keturios vaizdo kameros.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 12, 2018, 3:10 PM

Vasarį kauniečiai internete balsavo, kur Kaune turėtų būti įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Jie rinkosi iš aštuonių vietų.

Policija pasiūlė Kauno marių stovėjimo aikštelę T.Masiulio gatvėje, Kauno pilies bei Santakos stadiono teritoriją, Kauno valstybinio muzikinio teatro skverą, Panemunės paplūdimį A.Smetonos alėjos gale, Panemunės pėsčiųjų tiltą, Sąjungos aikštę, turgavietės prieigas Dainavoje ir Ramybės parku anksčiau vadintas Senąsias kapines.

Paskutinėmis balsavimo dienomis vienas kitam ant kulnų lipo Panemunės pėsčiųjų tiltas ir Ramybės parkas – Senosios kapinės. Daugiau nei 200 balsų persvara laimėjo pastarosios.

Jose atsiras keturios modernios vaizdo kameros, kurias miestui dovanos privatus verslas. Internetą kameroms tiekti įsipareigojo savivaldybė, o vaizdą stebės policijos preigūnai.

Matys ir prieblandoje

„Žmonių valia buvo išrinktas Ramybės parkas. Žmonėms atrodė, kad ten yra nesaugiausia Kauno vieta. Ten ir bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Jau deriname veiksmus su savivaldybe“, – pasakojo kameras dovanojančios įmonės „BK grupė“ rinkodaros procesų koordinatorius Žilvinas Gabšys.

Kameros bus įrengtos keturiose kapinių vietose. Jas išrinks policija. Taip pat bus atsižvelgta į teritorijoje išvedžiotas komunikacijas.

„Ramybės parkas nėra toks milžiniškas. Manau, policija žino, kur yra pavojingiausios vietos. Pareigūnai ir spręs, kur kameros reikalingiausios“, – aiškino Ž.Gabšys.

Kadangi Senosios kapinės pavakariais ir paryčiais skendi prieblandoje, bus įrengiamos specialios vaizdo kameros.

„Planuojame statyti pailgas, „bullet“ (liet. „kulka“) tipo kameras. Jos turi specialią technologiją „dark fighter“ („kovotojas su tamsa“), todėl be papildomo apšvietimo leoidžia gerai matyti prieblandoje. Įprastinis modelis esant prieblandai neatkuria vaizdo taip gerai.

Iš nufilmuotos medžiagos bus galima atpažinti žmonių veidus. Technologijos yra pakankamai pažengusios, kad tai būtų įmanoma“, – aiškino specialistas.

Vaizdą kameros galės įrašinėti nuolat arba įsijungti nuo judesio. Dėl šių nustatymų spręs policijos pareigūnai.

 

Įrengs per savaitę

 

„Labai džiaugiamės, kad tokia iniciatyva atsirado. Savivaldybė tikrai prisidės – sumontuos kameras Senosiose kapinėse ir tieks internetą“, – dėstė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas.

Greičiausiai kameras parke montuos įmonė „Kauno gatvių apšvietimas“. Įrengimą finansuos Kauno miesto Viešosios tvarkos skyrius.

„Visos aštuonios vietos, už kurias balsavo kauniečiai, turėjo ir internetą, ir elektros šaltinį. Todėl sumontuoti kelias kameras bus galima per savaitę.

Bet pirmiausia kameros turės būti perduotos mums trišaliu aktu, kuriame numatyta, kad po kiek laiko kameros pereis miestui“, – dėstė V.Šiliauskas.

Jis žadėjo, kad vaizdo kamerų Kaune bus ir daugiau. „Kad gyventojai jaustųsi saugiau, kamerų mieste daugės. Šiuo metu yra parenkamos vietos.

Mieste kol kas veikia 52 vaizdo kameros. Per šiuos metus planuojame įrengti apie 60 naujų“, – tikino valdininkas.

Galės iškart reaguoti

Senosiose kapinėse per pastaruosius metus buvo ramu. Policijos duomenimis, jokių didesnių neramumų neįvyko.

„Per šį parką nuolat keliauja kauniečiai bei šio miesto svečiai – netoliese yra įsikūrusios trys ugdymo įstaigos, autobusų bei geležinkelio stotys, prekybos centras. Galbūt tai ir lėmė, kad būtent šioje vietoje kauniečiai norėjo vaizdo kamerų“, – sakė Kauno vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas.

Naujosios vaizdo kameros bus įrengtos tiek Ramybės parko prieigose, tiek pačiame jo viduje. „Statymo vietos bus renkamos atsižvelgiant į tai, kad būtų stebimas maksimalus parko plotas. Pareigūnai parką stebės tiesiogiai, taip pat vaizdas bus įrašomas, o įrašai saugomi 30 dienų“, – kalbėjo viršininkas.

Jis džiaugėsi, kad esant vaizdo kameroms pareigūnai galės iškart reaguoti, jei matys, jog reikia policijos pareigūnų pagalbos. Taip pat vaizdo kamerų įrašai padės tirti nusikaltimus. Neretai įrašai tampa svariu įrodymu.

„Vaizdo kameros veikia ir kaip prevencinė priemonė. Be to, jos suteikia aplinkiniams gyventojams ir parko lankytojams didesnį saugumo jausmą“, – pliusus vardijo D.Žukauskas.

Kameros filmuos ir Panemunės tiltą?

Gali būti, kad vaizdo kameros atsiras ir prie Panemunės pėsčiųjų tilto. Keblumų gali kilti dėl asmens duomenų apsaugos, mat idėjos autoriai norėtų, kad vaizdas būtų tiesiogiai transliuojamas internetu.

Šilo pusėje būtų sumontuotas įrenginys su keliomis vaizdo kameromis. Jis atrodo kaip skraidanti lėkštė. Kinijoje tokių – gausu, tačiau Lietuvoje panašios kameros įrengiamos itin retai, nes yra brangios.

Kamerai reikėtų specialaus stulpo, taip pat galingo serverio, kad vaizdas būtų akimirksniu retransliuojamas.

Jei kamera būtų įrengta, internetu gyventojai matytų ne tik patį tiltą, bet ir traukinių bėgius, atvažiuojančius traukinius, Nemuno pakrantes, dalį miško, gal net gyvenamuosius namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?