Oponentai baksnoja į Ramūno Karbauskio dėmes, šis kirto atgal

Pritrūkus medžiagos dalies Aukštaitijos darželių laiku nepasiekė dizainerio Juozo Statkevičiaus sukurti tautiniai kostiumai. Bet tai – ne vienintelės valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio bėdos dėl šio projekto.

 Seimo konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis siekia, kad būtų atliktas tyrimas dėl galbūt neteisėto Valstiečių ir žaliųjų sąjungos finansavimo.<br> Lrytas.lt koliažas
 Seimo konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis siekia, kad būtų atliktas tyrimas dėl galbūt neteisėto Valstiečių ir žaliųjų sąjungos finansavimo.<br> Lrytas.lt koliažas
Valstiečių vedlys R.Karbauskis teigė įrodysiantis, kad įstatymų nepažeidė.
Valstiečių vedlys R.Karbauskis teigė įrodysiantis, kad įstatymų nepažeidė.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Mar 13, 2018, 6:43 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:45 AM

Seimo konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis siekia, kad būtų atliktas tyrimas dėl galbūt neteisėto Valstiečių ir žaliųjų sąjungos finansavimo.

Konservatoriui užkliuvo, kad R.Karbauskio iniciatyva pasiūtus tautinius rūbus Seimo valstiečiai dalija savo rinkimų apygardose, taip reklamuoja ne tik save, bet ir partiją, kuri prie šios akcijos finansiškai neprisidėjo.

Beveik pusę milijono eurų projektui skyrė R.Karbauskiui priklausantis Agrokoncernas ir su juo susijusios įmonės, kurioms draudžiama tiesiogiai remti partijas.

„Akivaizdu, kad tai yra neteisėtas partijos finansavimas ir tam turi būti užkirstas kelias“, – įsitikinęs G.Landsbergis. Dėl to jis žada kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).

Įžvelgė apeitą įstatymą

Pastaruoju metu regioninėje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose mirgėjo pranešimų, kuriuose savotiškais R.Karbauskio pasiuntiniais tapę Seimo valstiečiai gyrėsi darželinukams atvežę lauktuvių.

Anot G.Landsbergio, politikai ne tik perdavinėjo dovanas, bet ir nepraleisdavo progos pasigirti savo bei partijos darbais.

„Tai dar vienas faktas, kai stambus verslo koncernas, suaugęs su politine partija, stengiasi nupirkti mūsų šalies demokratiją.

Kadangi valstybės finansavimo valstiečiams vos pakanka skoloms grąžinti, sugalvota, kaip apeiti įstatymus. Papildoma veikla vykdoma per įvairius projektus, kuriuos finansuoja R.Karbauskiui priklausantis koncernas. Tam pasitelktas fondas ir vaikų darželiai“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo konservatorius.

Valstietis pažeidimų nemato

Tautinių kostiumų projektą vykdo fondas „Švieskime vaikus“. Jo steigėjas yra R.Karbauskis.

Bet politikas neįžvelgė dėmių, į kurias baksnojo jo politiniai konkurentai.

Valstiečių lyderis vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad mesdami įtarimus dėl galbūt neteisėto finansavimo konservatoriai esą nesuvokia, kas yra mecenavimas ir savanorystė: „Jie niekuomet tuo neužsiėmė ir, atrodo, norėtų sužlugdyti visą mecenatystę. Vien todėl, kad aš su tuo susijęs.“

R.Karbauskis tikino, kad projekte dalyvaujantys parlamentarai yra savanoriai, jau ne vienus metus dalyvaujantys fondo veikloje, jokie įstatymai jiems tai daryti nedraudžia – ypač kai nevyksta rinkimų kampanija.

Žmonės susirado patys?

Bet ar tokiu būdu politikai neapeina įstatymų, kurie draudžia įmonėms finansuoti partijų veiklą? Juk akivaizdu, kad naudos iš tautinių kostiumų projekto gali turėti ne tik lėšų skyręs koncernas, bet ir partija.

Tokias abejones R.Karbauskis bandė sklaidyti teigdamas, kad konservatorių įtarimai yra nepagrįsti.

Valstiečių vedlys tvirtino, kad netgi džiaugiasi, jog kilo klausimų tiek dėl dalijamų tautinių kostiumų, tiek dėl jo ankstesnės veiklos: „VRK atsakys į tuos klausimus ir bus aišku, kad mecenavimas nėra joks rinkėjų papirkinėjimas.“

Be to, anot R.Karbauskio, valstiečius susirado patys darželių atstovai, ieškoję informacijos, kada ir kaip bus dalijami kostiumai.

Džiaugiasi visais savanoriais

Fondo „Švieskime vaikus“ vadovė Vaida Mandrijauskaitė vakar sakė nieko nežinanti apie konservatorių abejones dėl dalijamų kostiumų.

V.Mandrijauskaitė tepasakė, kad projekte dalyvaujančių savanorių ji neskirstanti pagal politines pažiūras, į akciją esą gali įsitraukti visi norintieji, ir fondas tuo labai džiaugiasi.

Buvo planuota, kad dizainerio J.Statkevičiaus sukurti stilizuoti tautiniai kostiumai vaikų darželius pasieks iki vasario 16-osios, tačiau Aukštaitijos regionas jų dar negavo.

Anot V.Mandrijauskaitės, taip atsitiko, nes siuvėjai neįvykdė savo įsipareigojimų, kai siuvimo įmonė pritrūko medžiagos.

Fondas neigė, kad siuvykla yra susijusi su buvusia parlamentare Greta Kildišiene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.