Vaikus iš tėvų atėmusi valdininkė spruko į krūmus

Du mažamečius iš jaunos šeimos nutarusi atimti Kretingos rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Violeta Lukoševičienė pasiprašė atleidžiama iš pareigų.

„Mes nesame iškrypėlės, kurios grobtume svetimus vaikus“, – prieš mėnesį sakė Kretingos vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja V.Lukoševičienė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
„Mes nesame iškrypėlės, kurios grobtume svetimus vaikus“, – prieš mėnesį sakė Kretingos vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja V.Lukoševičienė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 14, 2018, 4:19 PM

Nors V.Lukoševičienė teigė, kad iš Kretingos rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos pareigų traukiasi dėl sveikatos būklės, neatmetama, kad tokį jos sprendimą nulėmė prieš keturis mėnesius įvykęs incidentas. Jo pabaigos nematyti iki šiol.

Ši istorija prasidėjo, kai ant šešiamečio žando ir nugaros darželio auklėtoja pastebėjo mėlynių.

Atėjusi į darželį pasiimti sūnaus motina jo neberado. Kitą dieną per pusryčius du policijos ekipažai iš namų išvežė ir mažąjį sūnų, nors ant jo kūno nebuvo jokių sužalojimų.

Šoko ištikta šešiamečio motina aiškino, kad neįgalumą turintis vaikas linkęs žalotis.

Maldauja sugrąžinti vaikus

Abu mažyliai tris mėnesius gyveno vaiko raidos centre, o vasario pradžioje buvo perkelti į laikinųjų globėjų namus.

Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Kukliai, bet tvarkingai gyvenantys tėvai nesuvokia, už ką jie taip žiauriai baudžiami.

Jie parašė skundą vaiko teisių apsaugos kontrolierei Editai Žiobienei.

Kretingiškiai mano, kad jų vaikai buvo atplėšti skubotai, neįsigilinus į situaciją, jie prašo ištirti visas aplinkybes ir meldžia sugrąžinti vaikus. Kada baigsis tyrimas, nežinia.

Turi sveikatos problemų

„Lapkričio 7-ąją apie vidurdienį į mūsų namus atvažiavo vaiko teisių darbuotoja ir pasakė, kad sūnus sumuštas, jam skauda nugarytę. Paaiškinau, kad vaikas, kuris yra neįgalus ir kuriam įtariamas autizmas, kartais žaloja ne tik save, bet ir mažąjį broliuką“, – pasakojo 26 metų Ilona.

Ji tvirtino mačiusi tas mėlynes – vaikas buvo pargriuvęs: „Jeigu būčiau pati dėl to kalta, ar vesčiau sūnų į darželį? Juk namuose būnu su mažuoju.“

Šeimos maitintojas Andrius dirba medienos įmonėje vyriausiuoju operatoriumi.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojoms Ilona aiškino, kad vyresnėliui užpernai nustatytas neįgalumas dėl mišraus kalbos sutrikimo, tačiau į tai niekas nekreipė dėmesio: „Turime neįgalumo pažymėjimą, bet tai nebuvo svarbu. Vaikas nesuvokia žodžių prasmės, neatsako į klausimus, o dažniausiai tik juos kartoja. Apie tai sakėme savo šeimos gydytojai.

Anksčiau dar šnekėjo geriau, o paskui gal prieš metus staiga kažkas nutrūko. Dėl to vykome konsultuotis į Vilnių. Medikams kilo įtarimų, kad vaikas turi autizmo požymių, sakė, kad reikia jį visapusiškai ištirti.“

Nesimatė tris savaites

Kol kretingiškių vaikai tris mėnesius gyveno Bajorų socialinių paslaugų centre, tėvai nuolat važiuodavo su jais susitikti.

Kai broliai įsikūrė laikinųjų globėjų namuose Kretingos rajone, susitikimai trims savaitėms nutrūko: iš pradžių teigta, jog mažieji turi priprasti prie naujos erdvės, vėliau susirgo vienas, paskui – kitas.

Po pirmojo susitikimo tėvai buvo suglumę.

„Jautėmės blogai – vaikams buvome tarsi svetimi. Bet paskui viskas susitvarkė. Per antrąjį susitikimą jie jau puolė mums į glėbį, o po trečiojo mažasis nenorėjo išsiskirti, apsikabinęs mane bučiavo“, – pasakojo Ilona.

Motina šią savaitę kartu su globėjais vaikus veš į Klaipėdą pas gydytojus. Balandžio pradžioje vyresniajam bus atlikta psichologinė ekspertizė.

Ilonos manymu, jos vyresnėliui vėl buvo užėjęs agresijos priepuolis.

Globėjai pasakojo socialinei darbuotojai, kad jis bandė įkąsti sau ir broliui. Apie tai globėjai esą pranešė ir tyrėjai.

Viskas – dėl vaikų saugumo

Jokūbavo A.Stulginskio daugiafunkcio centro, kuriame įsikūręs vaikų darželis, darbuotojai apie šią šeimą iki incidento negalėjo pasakyti nieko bloga: berniukas būdavo prižiūrėtas, jokių bėdų nekildavo.

„Vaikai iš šios šeimos buvo paimti dėl galimo smurto. Tokių priemonių ėmėmės, kad maksimaliai užtikrintume vaikų saugumą. Ar buvo smurtaujama, atsakys ikiteisminis tyrimas.

Tėvams pranešėme, kad vaikai augs pas globėjus, kol vyks ikiteisminis tyrimas, kol jiems bus panaikinti įtarimai dėl mažamečio sužalojimo.

Tai nėra mūsų tarnybos užsispyrimas, tai nėra emocijos.

Mes nesame iškrypėlės, kurios grobtume svetimus vaikus“, – prieš mėnesį aiškino Kretingos vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja V.Lukoševičienė, kuri nuo šio pirmadienio pasitraukė iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.