Studentai tris mėnesius sėdi be stipendijų, valdžia atsako: ieškome būdų

„Kai paprastas žmogus vėluoja sumokėti mokesčius, tai jam iš karto skaičiuojami delspinigiai už vėlavimą. O kas vėlavimą kompensuos studentams?“ – pasipiktinimo neslėpė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) pirmakursė Šarūnė Jovaišaitė. Aktyvi mergina beldžiasi į Seimo bei Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duris, nes jau daugiau nei du mėnesius negauna jai priklausančios stipendijos. O ir kada gali jos sulaukti – neaišku.

 Studentai jau porą mėnesių negauna stipendijų. <br> 123rf nuotr.
 Studentai jau porą mėnesių negauna stipendijų. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 11:14 AM, atnaujinta Mar 27, 2018, 12:25 PM

Nurimti neketina

Apie tai, kad LEU studentai negauna jiems paskirtų pinigų, Š.Jovaišaitė prakalbo socialiniame tinkle. Pirmakursė neslėpė pasipiktinimo – už gerus mokymosi rezultatus jai paskirta maždaug 115 eurų suma jau du mėnesius jos nepasiekia. Kitus studentus netylėti raginusi mergina sakė, kad kai kurie LEU studentai jiems skirtų pinigų nesulaukia ir tris mėnesius.

Siekdama išsiaiškinti, kodėl studentai negauna jiems paskirtų pinigų, Š.Jovaišaitė kreipėsi ir į Seimą, ir į ŠMM. „Kalbėta buvo su Agnės Bilotaitės padėjėja, kuri pasirodė ganėtinai maloni ir mane nukreipė skambinti Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkui Eugenijui Jovaišai. Jis klausimo kratėsi nuo savęs ir visą kaltę nurašė ŠMM“, – socialiniame tinkle rašė studentė.

Nenurimusi ji paskambino ten, kur ir rekomendavo E.Jovaiša, – į ministeriją. Ten ją nukreipė kalbėti su Studijų skyriaus vedėju Antanu Levicku. Kaip teigė mergina, ją nustebino, kad ŠMM prisiėmė atsakomybę dėl laiku nemokamų stipendijų.

„A.Levickas paaiškino, kad taip yra todėl, kad mes, pedagogai, stipendijas gauname ne iš biudžetinių pinigų, o iš struktūrinio fondų projektų. Problema ta, kad iš tų projektų, kaip supratau, nėra gaunama pinigų, todėl ir mums išmokėti negali“, – teigė Š.Jovaišaitė.

Anot jos, buvo pažadėta, kad visa susikaupusi stipendija bus išmokėta, bet neaišku nei kada, nei ar bus prie vėluojančios sumos pridėti kokie nors delspinigiai.

Ieško būdų problemai spręsti

ŠMM Komunikacijos skyrius apgailestavo, kad susidarė tokia situacija, ir teigė, kad ministerija šiuo metu ieško būdų, kaip būtų galima šį klausimą išspręsti kuo greičiau. Vis dėlto panašu, kad dar bent mėnesį studentai jiems priklausančių stipendijų negaus.

„Tikslinės stipendijos vėluoja dėl struktūrinių fondų, iš kurių mokamos stipendijos, procedūrų. Tikimasi, kad stipendijos bus išmokėtos balandžio gale ar gegužės pradžioje. Tuomet studentams bus išmokėta visa jiems priklausanti suma“, – naujienų portalo lrytas.lt gautame atsakyme rašo ŠMM atstovai.

Tiesa, ar studentams už pradelstą mokėti stipendijas laikotarpį bus mokami delspinigiai, ministerija neinformavo.

Netrukus pasieks studentus

Tikslinės stipendijos, skirtos studijuojantiems pedagogikos bakalaurą, užtrukusios dėl struktūrinių fondų, iš kurių jos turi būti mokamos 2018 m., procedūrų, Lietuvos edukologijos universitetą ir Šiaulių universitetą turėtų pasiekti jau artimiausiomis savaitėmis. Studentams bus išmokėta visa jiems priklausanti suma.

Numatoma, kad lėšos stipendijoms šiems universitetams bus pervestos balandžio viduryje. Jas gavę universitetai išmokės studentams vėluojančias stipendijas.

Kitus universitetus, kuriuose yra studijuojančių pedagogo bakalaurą, lėšos stipendijoms pasieks gegužės viduryje, tačiau su jais bus tariamasi, kad iki to laiko padengtų tikslines stipendijas savo lėšomis.

Tikslines stipendijas 2018 m. iš viso turėtų gauti 628 bakalauro studentai, pasirinkę pedagogines studijas. Pedagogų tikslinės stipendijos dydis – 115,85 euro per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.