Naujoji partija nori postų, bet valstiečiai derėtis neskuba

Nors šeštadienį įkurtos naujos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas sakė, kad derėsis su koalicijos partneriais Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) dėl postų ir Seime, ir Vyriausybėje, panašu, kad ne viskas taip paprasta.

 Seimo pirmininkas prakalbo apie naujai sukurtą partiją. <br>D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr. 
 Seimo pirmininkas prakalbo apie naujai sukurtą partiją. <br>D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-28 08:41, atnaujinta 2018-03-28 08:49

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis „Žinių radijuje“ trečiadienį ryte kalbėjo, tokios partijos susikūrimu reikia džiaugtis, nes partijos yra demokratijos pagrindas. Visgi, jis teigė nieko nežinantis apie galimas derybas dėl postų.

„Girdėjau G.Kirkilą sakant, kad derėsimės, bet mes jokių žinių neturime. Reikia klausyti, ką sakė, bet dar apie nieką partijoje nekalbėjome“, – teigė parlamento vadovas.

Vienas iš postų, į kurie nusitaikė „socdemdarbiečiai“ yra atsilaisvinusi teisingumo ministro kėdė. Ją dar kovo pradžioje apleido Milda Vainiutė ir nuo tos dienos nerimsta svarstymai, kas taps kitu ministru. G.Kirkilo vedama LSDDP siūlo šį postą ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio patarėjui Elvinui Jankevičiui. Visgi, neaišku, ar jis tą postą užims.

Seimo pirmininkas laidoje „Pozicija“ sakė, kad ministras turi būti profesionalus žmogus, nesvarbu, kuri valdančioji partija jį beskirtų.

Tačiau ne tik apie norimus postus užsiminė G.Kirkilas. Jis kalbėjo, kad LVŽS ir LSDDP kituose Seimo rinkimuose, kurie vyks 2020-aisiais, galėtų dalyvauti vienu sąrašu. Apie tai paklaustas V.Pranckietis teigė, jog tikėtina, kad „socdemdarbiečiai“ to nori, bet valstiečiai to dar neaptarė.

„Kai bus svarstyta, tada kalbėsime. Gal stipresnės jėgos bus reikalingos, juo labiau, kad esame abi kairios jėgos. Jei galime rasti sinergiją, reikia to ieškoti. Žmonėms geriau stiprūs kandidatai“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Valdantieji šiuo metu neturi formalios daugumos Seime. Tačiau neseniai jie užsiminė, kad netrukus gali turėti ją. Po tokių pareiškimų pradėta svarstyti, kad LVŽS siūlys prie koalicijos prisijungti Seime esantiems Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas.

Visgi, V.Pranckietis kalbėdamas „Žinių radijuje“ užsiminė, kad parlamento lenkai nepanoro tapti valdančiosios koalicijos dalimi.

„Mes visada kvietėme ir siūlėme, kad dalyvautų ir tai būtų tik jų pasirinkimas dalvauti, bet to noro nėra, jie pasirinkę tokią poziciją, kokia yra. Kalbamės kiekvienu klausimu, jokios sutarties nėra. Jie nereiškia noro formalizuoti mūsų palaikymo“, – teigė parlamento vadovas.

Kalbėsis dėl etato nustatymo

Antradienį Seime nepavyko opozicijos inicijuota nepasitikėjimo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke Laura Matjošaityte procedūra. V.Pranckietis trečiadienio ryte kalbėjo, kad po tokio išbandymo VRK pirmininkė turi suprasti savo pareiga kelti komisiją.

„Ji atlaikė ir manau, kad pagrįstai. Labiau girdimi darbai yra neigiamai vertinami. Galvoju, pasiūlyti posėdžiauti Seimo kokioje nors patalpoje, kad galėtų daugiau žmonių ateiti“, – kalbėjo Seimo pirmininkas ir pridūrė, kad gerai, jog opozicija tokią procedūrą inicijavo, nors pats balsavime susilaikė.

V.Pranckeitis taip pat sakė palaikantis idėja, kad VRK nariai būtų įdarbinami pilnu etatu. Dabar jiems mokama proporcingai už pradirbtas valandas.

„Dėl etatinio įdarbinimo tariamės su opozicija, kad VRK nariai turėtų pilną darbo dieną. Aš už tai, tik reikia pataisyti VRK įstatymą“, – sakė Seimo pirmininkas V.Pranckietis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.