Valstiečiams nenusišalinus – sąmyšis Kaimo reikalų komitete: savi tirs savus?

Seime toliau nerimsta aistros dėl laikinosios komisijos, kurį tirtų žemės ūkio reikalus, sudarymo. Kaimo reikalų komitetas trečiadienį svarstė, ar situaciją Lietuvos žemės ūkyje turėtų tirti būtent jis, ar visgi, kaip siūlo opozicija, turėtų būti sudaroma speciali tyrimo komisija.

Andriejus Stančikas.<br>T.Bauro nuotr.
Andriejus Stančikas.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Kamblevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Kamblevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-03-28 14:11, atnaujinta 2018-03-28 14:13

Komiteto narių balsų pasiskirstė po lygiai – keturi pasisakė už, tai, kad komitetas atliktų tyrimą, o keturi pasisakė prieš tai. Galiausiai, komiteto pirmininko Andriejaus Stnančiko balsas nulėmė, kad Seimui būtų siūloma įpareigoti būtent valstiečio vadovaujamą Kaimo reikalų komitetą atlikti tyrimą, o komisija nebūtų kuriama.

Prašė nusišalinti

Tiesa, balsavimas nepraėjo be nesklandumų. Posėdžio metu opozicijai priklausantys Seimo nariai Vytautas Kamblevičius, Kazys Starkevičius, Juozas Baublys ir Algimantas Salamakinas ragino kolegas, kurie turi sąsajų su žemės ūkio veikla, nusišalinti nuo balsavimo. Tačiau komitetui vadovaujantis A.Stančikas neatsižvelgė į tokius siūlymus.

 

Opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas V.Kamblevičius piktinosi, kad tiesioginių su žemės ūkiu tiesiogiai buvo ar yra siejami keturi komitete esantys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai – pirmininkas A.Stančikas, Aurimas Gaidžiūnas, Vytautas Rastenis ir Alfredas Stasys Nausėda. Jei valstiečiai būtų nusišalinę, balsavimas galėjo būti visai kitoks.

Protestuodami opozicijos atstovai atsisakė toliau dalyvauti komiteto posėdyje, svarstant su šiuo nutarimu susijusius klausimus ir visi išėjo iš komiteto posėdžio. Nelikus kvorumo, kitus su tyrimu susijusius klausimus komitetas atidėjo iki kito posėdžio.

Parlamentarai nespėjo susitarti, į kokius klausimus komitetas turėtų pateikti atsakymus dėl situacijos žemės ūkyje.

„Komitete tik aš ir mano kolega A. Salamakinas neturime sąsajų su žemės ūkio sektoriumi. Likę komiteto nariai, turėdami bent kiek sveiko proto ir padorumo, turėjo nusišalinti nuo balsavimo, tačiau to nepadarė. Svarstysime, gal verta kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, kuri galėtų išaiškinti, ar parlamentarams yra etiška priiminėti galimai sau palankius sprendimus komitete“, – piktinosi „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas V. Kamblevičius.

Tyrime nedalyvaus

Tam, kad su žemės ūkiu susiję Seimo nariai komitete turėjo nusišalinti, patvirtinto ir Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Būtent šios frakcijos narys J.Baublys nusišalino nuo balsavimo, suprasdamas, kad gali kilti interesų konfliktas.

„J.Baublys nusišalino ne dėl to, kad jis daug žemės turi, o dėl to, kad jis ilgus metus buvo Nenašių žemių asociacijos prezidentas. Jis sakė, kad turės tyrinėti savo kolegas, bendražygius ir pan., todėl ir aš jam sakiau, ir pats suprato, nusišalino“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Komiteto pirmininkas A.Stančikas buvo Žemės ūkio rūmų pirmininkas bei, kaip sakė E.Gentvilas, patarinėjo Seimui dėl kaimo ir žemės ūkio politikos. Be to, turi jis yra stambus žemvaldys. Tad liberalų vedliui sunku suprasti, kaip dabar valstietis gali tyrinėti savo paties sprendimus.

„Turėjo ir ponas Stančikas nusišalinti, ir ponas Gaidžiūnas, kuris turi 200 hektarų žemės ir dar verslu užsiima, aptarnauja parduodant žemės ūkio techniką. Labai jau daug sąsajų. Manau, kad elgiamasi pagal buldozerį, kurį įvardijo Agnė Širinskienė“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Paklausus E.Gentvilo, ar galima tikėtis, kad tyrimas Kaimo reikalų komitete būtų sąžiningas, jis atsakė, kad tai, kas bus tiriama komitete „nebejaudina“, nes iš tyrimo išbraukti visi klausimai, susiję su LVŽS seniūnu Ramūnų Karbauskiu, dėl kurio veiklos ir kilo skandalas, atvedęs iki komisijos sudarymo.

„Mes siūlėme tyrimą dėl kitų klausimų, kurie galėtų tapti pavojingi Karbauskiui. Padaryta viskas, kad nekiltų pavojus Karbauskiui ir suformuluotos kitos tyrimo kryptys, kurios neatitinka mūsų, 38 Seimo narių, iniciatyvos. Tai čia sukamos rogės visiškai kita linkme, tai tegul jie tyrinėja, manęs nejaudina. Liberalai nedeleguos savo žmogaus, nesvarbu ar tokį tyrimą vykdytų komitetas, ar komisija“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Dėl tyrimo pavedimo Kaimo reikalų komitetui dar turi balsuoti Seimas. Liberalų sąjūdžio vedlys sakė, kad jo vadovaujama frakcija iš viso neturėtų dalyvauti tokiame balsavime.

Susisiekti su komiteto pirmininku A.Stančiku kol kas nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.