A. Ramanausko ir A. Verygos akistatoje kalbos apie ligonių rūšiavimą ir atsipalaidavimą alumi

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga „Žinių radijo“ laidoje „Greiti pietūs“ pasakojo, apie tai, kaip medikai rūšiuoja pacientus, užsiaugintą odą kritikai ir parlamentaro Dainiaus Kepenio teiginius.

 Radijo laidos akistatoje susitiko Algis Ramanauskas ir SAM ministras Aurelijus Veryga. <br> D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr. 
 Radijo laidos akistatoje susitiko Algis Ramanauskas ir SAM ministras Aurelijus Veryga. <br> D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 7:44 PM, atnaujinta Mar 29, 2018, 7:45 PM

Jis su laidos vedėju Algiu Ramanausku prisiminė ir praeitį, ministras atskleidė ar buvęs premjeras Andrius Kubilius jo klausydavosi. Primename, kad A.Veryga buvo ministro pirmininko visuomeninis patarėjas narkotikų, alkoholio ir tabako vartojimo prevencijos klausimais.

„Žinių radijo“ laidoje jam teko pasukti dėl to galvą. „Teko porą kartą tiesiogiai bendrauti, mano iniciatyva. Negalėčiau sakyti, kad neklausydavo, jis įsiklausydavo“, – pasakojo A.Veryga.

A.Ramanauskas paklausė ministro, ar jis jau priprato prie kritikos. „Jūs buvote vienas labiausiai „drožiamų“ vyriausybės žmonių?“.

A.Veryga atsakė, kad priprato tiek, kiek tai yra iš viso įmanoma. „Ir anksčiau man tos kritikos kliūdavo, net ir nesant politikoje. Aš jau buvau šiek tiek išsiugdęs tam tikrą toleranciją kritikai. Man tai nebuvo labai didelė naujiena. Bet kiekvieną kartą to klausimo sulaukęs, primenu, kad esu gyvas žmogus ir reaguoju į kritiką. Gal taip ir neatrodo iš išorės. Gal aš neleidžiu savęs išprovokuoti. Ir tai nereiškia, kad tai nesukelia man nei jokių emocijų, nei reakcijos viduje“, – sakė jis.

Jis taip pat sakė, kad turi ir savo būdus, kaip tokioje situacijoje su savimi tvarkytis it atsipalaiduoti. „Ne, tai nėra alus. Nes nelabai padeda tai daryti, tik kitas problemas sukuria“, – juokavo jis. Pripažindamas, kad pakeliamos kritikos lygis, kurį jis gali pakelti, tikrai pakilo. „Visai džiaugiuosi, nes jaučiu asmeninio augimo žingsnelį į priekį“, – pasakojo A.Veryga.

Po to, kai laidos vedėjas A.Ramanauskas klausė, kodėl žmonės, ir asmeniškai jam pačiam, reikėjo laukti savo eilėm priimamajame, nes nebuvo užpildyti dokumentai, ministras A.Veryga prabilo apie pacientų rūšiavimą. „Medikams, deja, bet, kad ir kaip baisiai tai skambėtų, tenka rūšiuoti žmones. Žinau tą pasipiktinimą, kad tenka laukti, bet tuo metu paprastai teikiama pagalba tam, kuris jau nebegali šaukti, judėti. Tik tiek, kad to nesimato. Jų tikslas yra įvertinti tai, kas jau nebegali laukti“, – pasakojo jis.

„Kultūra bendravimo ir kiti dalykai. Suprantu ir medikus, man teko dėstyti ir dirbti su studentais, ir tu matai, su kokiu entuziazmu jie ateina tikėdami, kad išspręs visas problemas pasaulyje. Ir kaip paskui gyvenimas tave nusodina ant žemės ir emociškai sutraumuoja. Ir tie žmonės dėl darbo krūvio, elgesio su jais pačiais, jie patampa cinikai, taip save saugodami“, – pasakojo ministras. Pridurdamas, kad šiuo metu medicinos studentai mokomi kalbėti su pacientais.

Paklaustas, kaip vertina M.G.Maksimaliečio, kuris itin teigiamai atsiliepia apie patį ministrą ir visus valstiečius, veiklą – kodavimą nuo alkoholio, ministras buvo skeptiškas.

„Blogai vertinu, kaip ir bet kurį kodavimą. Tai yra atgyvena. Nes jis yra savotiškai apgaudinėjamas, taip neturėtų būti. Tik tiek, kad ten, kur yra viešosios įstaigos, aš turiu įrankį, kaip tai daryti, bet privačios iniciatyvos ir būrėjos, aš negaliu to sustabdyti“, – apie kodavimą nuo alkoholizmą kalbėjo ministras.

Prakalbęs apie prastai atrodančias ligonines, jis teigė, kad ne į jų grožį reikia žiūrėti.

„Graži siena negydo, problema ir yra tame. Kad mes daug pinigų sukišome į plyteles, bet neinvestavo į žmones. Tai turime gražių ligoninių, bet ten nėra, ką veikti“, – sakė A.Veryga.

Paklaustas, ar jam asmeniškai nėra gėda dėl parlamento Dainiaus Kepenio, jis patikino, kad ne. „Kiekvienas žmogus turi atsakyti už tai, ką jis kalba. Aš nesiruošiu svetimų gėdų prisiimti. Politikai kalbėdami turėtų kelis kartus pagalvoti“, – sakė jis, kalbėdamas apie šio parlamentaro kalbas dėl skiepuose esančių beždžionių liekanų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.