Seimo narys išrėžė tiesiai: ši byla – politinė

Antradienį atvykęs į teismą, prieš kurį stojo buvę Seimo nariai Valdas Vasiliauskas ir Kęstas Komskis, parlamentaras Petras Gražulis atsisakė liudyti. Politikas pareikalavo nutraukti bylą, nes ji yra politinė.

Prie prokuroro namų piketavęs Seimo narys P.Gražulis išvengė teisiamųjų suolo.
Prie prokuroro namų piketavęs Seimo narys P.Gražulis išvengė teisiamųjų suolo.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 4, 2018, 3:55 PM, atnaujinta Apr 4, 2018, 3:56 PM

„Kagėbistinė valstybė, Putino valstybė. Kur mes gyvename? Ramybę prokurorui, matote, sutrikdė, tai jis į teismą padavė“, – dar prieš posėdį piktinosi P.Gražulis.

Jis į Vilniaus apygardos teismą vakar buvo iškviestas kaip liudytojas byloje, kurioje buvę Seimo nariai kaltinami trukdę atlikti pareigas tuomečiam Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento (ONKTD) vyriausiajam prokurorui Irmantui Mikelioniui.

Liepė baigti cirkus

Tarp parlamentarų, kurie 2016 metų kovo 2 dieną piketavo prie I.Mikelionio namų, buvo ir P.Gražulis, tačiau Seimas neleido panaikinti jo teisinės neliečiamybės.

Vakar P.Gražulis tai priminė teismui: „Seimas neleido panaikinti mano teisinės neliečiamybės, ar jums Seimas – ne autoritetas? Nutraukite šią politinę bylą ir baikite cirką.“

Kad byla politinė, Seimo narys pakartojo keliasdešimt kartų ir aiškino, jog jis, kaip buvęs politinis kalinys, anksčiau kalintas to paties pastato, kur vyksta teismas, rūsiuose, negali dalyvauti politinėse bylose.

„Kai prieš Rolandą Paksą piketavo, tai buvome pilietinė visuomenė, o kai prieš korumpuotą prokurorą, kurį reikalavome atleisti, tai jau nusikaltėliai“, – vakar piktinosi P.Gražulis ir pareiškęs, kad jam bylą už politines pažiūras iškėlė prezidentė Dalia Grybauskaitė, atsisakė duoti parodymus.

Piketą planavo seniai

Ikiteisminio tyrimo metu P.Gražulis buvo kalbesnis, todėl teismui nebeliko nieko kita, kaip perskaityti jo parodymus.

Apklausiamas prokuroro parlamentaras tvirtino, kad mintis surengti piketą prie I.Mikelionio namų brendo kelias savaites, nes žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi informacija, jog prokuroras nuo baudžiamosios atsakomybės išsuko brolį, neteisėtai pasistatė namą.

Kantrybė trūko, kai buvo pradėta byla partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiui R.Paksui, o I.Mikelionis pareiškė, kad netrukus bus kreipiamasi į Europarlamentą dėl jo teisinės neliečiamybės panaikinimo.

„Mūsų tikslas buvo, kad šis prokuroras nebūtų perrinktas antrajai kadencijai į prokuratūros ONKTD vadovo pareigas“, – ikiteisminio tyrimo metu aiškino P.Gražulis.

Reiškė politinę poziciją

Vakar teisme apklaustas „tvarkiečių“ partijos atsakingasis sekretorius Almantas Petkus, priešingai nei P.Gražulis, tvirtino, kad idėja piketuoti prie prokuroro namų kilo spontaniškai, tos pačios dienos rytą partijos susirinkime.

Pasak A.Petkaus, apžvelgiant rytinę spaudą ir svarstant, kaip reaguoti į dienos aktualijas, kažkas pasiūlė, jog reikia važiuoti prie I.Mikelionio namų ir reikalauti, kad jis baigtų politikuoti.

Greitai buvo padaryti plakatai, rastas transportas, surengta spaudos konferencija, o po pietų P.Gražulis, V.Vasiliauskas, K.Komskis, A.Petkus ir dar pora partijos narių nuvyko į Didžiąją Riešę, kur gyvena prokuroras.

„Mes norėjome išreikšti pilietinę poziciją gatvėje. Nebuvo jokių trukdymų, vartų blokavimų, tik norėjome informuoti visuomenę, kad prokurorai turi tirti bylas, o ne dalyvauti politikoje“, – kalbėjo A.Petkus.

Jo teigimu, piketas prie I.Mikelionio namų buvo surengtas tam, kad niekas neapkaltintų politikų darant poveikį konkrečiai bylai.

Norėjo atkreipti dėmesį

Tą patį tvirtino ir kitas „Tvarkos ir teisingumo“ narys Juozas Imbrasas.

„Norėjome tik atkreipti visuomenės dėmesį, nes I.Mikelionis šios bylos netyrė, todėl jam jokio spaudimo nebuvo daroma“, – sakė buvęs Vilniaus meras ir paaiškino, kad pats prie I.Mikelionio namų atsidūrė atsitiktinai.

Pasak J.Imbraso, jis tą dieną važiavo į Molėtus, tačiau važiuodamas pro Didžiąją Riešę pamatė stovinčius policijos automobilius ir pamanęs, kad įvyko kokia nors nelaimė, nusprendė sustoti.

„Sustojau, žiūriu – piketas. Išlipau, pabendravau su vyrais ir po 10–15 minučių išvažiavau“, – teisme pasakojo J.Imbrasas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.