V. Ušacko ir Ž. Pavilionio susikibimas atskleidė slaptą nesantaikos priežastį

Antradienio vakarą dėmesį prikaustęs Baltijos šalių ir JAV prezidentų susitikimas buvo puiki proga pakedenti ir Lietuvos vidaus politikos klausimus. LRT laidoje „Panorama“ dalyvavę du buvę Lietuvos ambasadoriai JAV – Vygaudas Ušackas ir Žygimantas Pavilionis vienas kitą sukritikavo.

 Du buvę Lietuvos ambasadoriai JAV apie nesutarimą tiesioginiame eteryje.<br> M.Patašiaus ir J.Stasevičiaus nuotr. koliažas
 Du buvę Lietuvos ambasadoriai JAV apie nesutarimą tiesioginiame eteryje.<br> M.Patašiaus ir J.Stasevičiaus nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2018, 3:48 PM, atnaujinta Apr 4, 2018, 11:01 PM

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad tai yra du politikai, kurie gali užimti Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidato į prezidentus kėdę.

Tiesioginiame eteryje V.Ušackas įgėlė Ž.Pavilioniui. Politikai nesutarė, kaip JAV žiūri į Lietuvą ir Baltijos šalis. V.Ušackas teigė, kad žvilgsnis į Baltijos šalis yra itin svarbus, nes Lietuva yra tiesiog per maža. Su tuo nesutiko Ž.Pavilionis, teigdamas, kad D.Grybauskaitė buvo regiono atstovė. „Mūsų svarba yra gerokai didesnė nei Latvijos ir Estijos“, – teigė jis.

Vėliau V.Ušackas tiesiogiai prisiminė ir Ž.Pavilionio darbo patirtį. Jis sakė, kad po susitikimo su D.Trumpu trys Baltijos šalys gali džiaugtis.

„Dėl trijų Baltijos šalių lyderystės mums pavyko šiek tiek pakeisti D.Trumpą. Priešingai negu kai kuriems jauniems, nepatyrusiems diplomatams“, – sakė V.Ušackas, uždėdamas ranką ant Ž.Pavilionio peties. „Tie diplomatai buvo išsigandę, kad tai bus košmaras ir jis vykdys rusišką politiką. Žygimantai, mes bręstam, tu bręsti, tas yra labai gerai. Mes Vašingtone turime patikimų draugų, su kuriais tiesiame kelius 1991 metų. Tuo didžiuokimės ir švęskime“, – atsakė V.Ušackas.

„Ir neprašome dialogo su Rusija, kaip kad prašo V.Ušackas“, – dar spėjo pasakyti Ž.Pavilionis.

Dėl ko susikibo?

Ž.Pavilionis tvirtino nesutinkantis su V.Ušacko retorika. „Jis straipsnyje, kuris pasirodė dieną prieš šį susitikimą, bandė sumenkinti vizito ir mūsų lyderystės reikšmę tą vizitą inicijuojant. Nes jis bandė apkaltinti prezidentę, esą ji per menkai vienija Baltijos šalis. Bet tai yra visiškas absurdas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė Ž.Pavilionis.

Jis taip pat teigė, kad prezidentė lyderiavo šiame susitikime. Jo šaltinių Vašingtone duomenimis, D.Trumpui labai patiko D.Grybauskaitės pozicija dėl Rusijos. „Jis įsiklausė į jos poziciją, o Vygaudas bandė pasakyti priešingai“, – tikino politikas ir priminė, kad, anot jo, švelni retorika Rusijos atžvilgiu visada buvo V.Ušacko bruožas. Ir tokią retoriką jis esą bando pabrėžti jau seniai.

Paklaustas, kaip reaguoja į teiginius, kad šis susikibimas yra Tėvynės sąjungos– Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidato į prezidentus įtakos vaisius, jis atsakė taip: „Nemanau, kad jie klysta taip vertindami. Aš savo ruožtu padarysiu viską, kad ponui Vygaudui nepavyktų pakeisti konservatoriams įprastos užsienio politikos linijos“, – sakė jis.

V.Ušackas šiuo klausimu buvo nuosaikesnis. „Ne, mes nesusipykome, – juokėsi jis. – Kadangi jo kalboje nėra nuoseklumo, aš jam priminiau, kad mūsų stiprybė yra nuoseklumas. O ne blaškymasis. Aš tiesiog priminiau jo paties poziciją.“ 

Naujienų portalui lrytas.lt V.Ušackas perteikė kadaise Ž.Pavilionio pasakytus žodžius: „Būdamas ambasadoriumi jis gąsdino visą pasaulį, kad išrinkus D.Trumpą bus košmaras.“

Jis nesutiko, kad šis apsižodžiavimas įvyko dėl įtampos, kurią kelia konservatorių partijos kandidatas į prezidento postą.

„Nedaryčiau tokių politiškų apibendrinimų. Tiesiog diskusijos metu buvo šiek tiek jam priminta apie jo nusikalbėjimus“, – teigė V.Ušackas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad prieš keletą mėnesių itin daug kritikos sulaukė Ž.Pavilionio nepasitikėjimas Gitanu Nausėda, kuris yra laikomas vienu realiausiu kandidatu tapti Lietuvos prezidentu. Nors apie savo sprendimą kandidatuoti jis dar nėra paskelbęs, dabartinį „SEB“ banko prezidento patarėją Ž.Pavilionis smarkiai sukritikavo dėl dar turimos darbo vietos banke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.